RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Корупція у Кличка: як команда мера "доїть" забудовників

Чому затриманому заступнику мера Києва Миколі Поворознику нічого не загрожує

Чому затриманому заступнику мера Києва Миколі Поворознику нічого не загрожує Фото: nv.ua

У вівторок увечері, 14 квітня, в ЗМІ з'явилася інформація про "маски-шоу" у Київській міській державній адміністрації (КМДА). Співробітники Служби безпеки зацікавилися першим заступником Віталія Кличка Миколою Поворозником: він нібито вимагав через посередника 125 тисяч доларів хабара від представника компанії-забудовника за вплив на ухвалення рішення про погодження містобудівних умов і обмежень. "Апостроф" розбирався, хто бореться з командою Кличка і як це вплине на розстановку сил в столиці.

Помста за високі рейтинги або тотальна корупція

Вперше за 6 років мерства Віталія Кличка в Києві у нього та його команди виникли серйозні проблеми з силовими органами. Як розповідали обізнані люди з міськадміністрації, не в останню чергу інертність правоохоронців була пов'язана зі здатністю домовлятися столичного градоначальника та лояльністю до Банкової. Але, схоже, цього разу, незважаючи на доволі близькі стосунки Кличка з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком, захиститися не вдалося. Удар потрапив в "яблучко" - в його першого заступника Миколи Поворозника. Джерела ЗМІ в СБУ повідомили, що операцію з виявлення корупційного чиновника проводило управління СБУ в Києві та області в рамках розслідування справи за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) і ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу. У вівторок, 14 квітня, правоохоронці затримали посередника після отримання неправомірної вигоди в сумі 60 тисяч доларів. Задокументовано, що посередник з метою отримання грошових коштів діяв за вказівкою та погодженням з Поворозником, також вони мали намір отримати і з іншого об'єкта будівництва 246 тис. доларів.

Вранці з'явилася реакція від самої КМДА. Поворозник в соціальній мережі написав, що інформація є неправдивою. "Хабарів не брав. Ніяких розмов про неправомірну вигоду не вів, в тому числі з особою, про яку згадують в публікаціях. Всі заяви, що мене заарештували, спіймали на хабарі - брехня. Підозру ніхто не оголошував. Викликаний у якості свідка, на допит в п'ятницю", - зазначив Поворозник.

Він також зажадав від правоохоронних органів розібратися з поширенням неправдивої інформації в ЗМІ. В прикріпленому до посту фото повістки, зазначено, що свідчити пропонується по справі за ч.3.ст.368 Кримінального кодексу України, тобто одержання неправомірної вигоди службовою особою в великих розмірах.

У коментарях його підтримали колеги і депутати від фракції Київради "Солідарність". Вони впевнені, що справа "шита білими нитками" і є політичним переслідуванням та помстою... за успішну боротьбу з коронавірусом, а також високі рейтинги команди Кличка.

Втім, шеф Поворозника Кличко підтримку не надав. На традиційному ранковому брифінгу мер столиці зазначив, що його сколихнула ця тема та попередив про незворотність наслідків, але не уточнюючи для кого саме ці наслідки настануть.

"Вчора в його кабінеті представники СБУ та Нацполіціі проводили невідкладні слідчі дії. Я завжди говорив і попереджаю всіх чиновників: якщо слабкі до грошей і не розумієте своєї відповідальності, - краще тут не працювати. Головні принципи, за якими люди вибирають владу, та за якими я став мером, - нульова толерантність до корупції і справедливість", - заявив Кличко. Він зазначив, що перший заступник голови КМДА - чиновник високого рангу. І, згідно із законодавством, такі справи - підслідність НАБУ.

"Я звертаюся до НАБУ оперативно розслідувати цю справу й дати відповіді на питання, що хвилюють суспільство. Ми всі чекаємо об'єктивного і справедливого розслідування, яке розставить всі крапки над "i". І відповідальності винних за законом. Хтось повинен сісти - або корумпований чиновник , або ті - хто фабрикував цю справу ", - зазначив Віталій Кличко.

Така двозначна риторика мера показала, що, з одного боку, він готовий відійти від свого підлеглого (враховуючи початок виборчої кампанії в Києві - вельми далекоглядне рішення), а з іншого боку, слова про "фабрикації" справи свідчать про пошук Віталієм Кличком політичного підґрунтя в даної історії. З огляду на близькі стосунки мера і глави ОП Андрія Єрмака, варто говорити про те, що під дих столичному градоначальнику вдарили в СБУ, яка непідконтрольна Банковій та контролюється главою "контори" Іваном Бакановим - другом дитинства президента Володимира Зеленського і вельми незалежним персонажем.

Без правої руки

Варто відзначити, що Поворозник працює в КМДА дуже давно. Він займав керівні посади в КМДА ще за Олександра Омельченка. Надалі він працював за Леоніда Черновецького, за Олександра Попова, а після Майдану - за Володимира Бондаренка, а потім був призначений заступником Віталія Кличка.

За роки роботи в КМДА він в серйозних корупційних скандалах не "світився". Правда, в 2016 році журналісти помітили у нього годинник вартістю 8,4 тис. доларів, при тому, що згідно з декларацією за 2015 рік він отримав дохід трохи більше вартості годинника.

"У нас в країні як тільки беруть хабарі, відразу починаються розмови про політичне переслідування. Коли спливли плівки Лероса-Єрмака, теж говорили про операцію спецслужб, а це просто була торгівля посадами. Зараз кажуть, що хабарі Поворозника - це атака по високому рейтингу Кличка. Потрібно дочекатися результатів розслідування. Тут вийде або домовитися, або підтасувати дані. Дехто не вірить через маленьку суму хабара. Але якщо помножити 100 тис. доларів на всі будівництва, які узгоджуються в Києві, то вийде та сума, яку недоотримує міський бюджет. Я не знаю, на кого ця атака та чи є вона атакою взагалі. Хто за кого взявся, теж говорити зараз не можна", - зазначив в коментарі "Апострофу" екс-депутат Верховної Ради Борислав Береза.

Популярною є думка про те, що Поворозника зараз почнуть активно "відмивати" його патрони, за допомогою яких його було призначено на посаду.

"Зараз потрібно уважно дивитися за тим, як будуть розвиватися події. Якщо справа закінчиться нічим і Поворозник пройде просто як свідок, значить вся ситуація була лише перерозподілом грошових потоків до Єрмака та Тищенка (депутата Верховної Ради Миколи Тищенка, - "Апостроф"). Швидше за все, покарання понесе тільки виконавець, сполучна ланка. А "замовник" залишиться ні при чому. Якщо не буде відповідальності замовника, то це лише чергова реалізована схема в Києві", - зазначив в коментарі "Апострофу" депутат Київської міської ради Прохор Антоненко.

На його думку, факти корупції Поворозника в будівельній сфері неможливо заперечувати. За його словами, з 2014 року жоден документ на дозвіл будівництва з порушенням містобудівних умов не був скасований, а дана сфера нібито знаходиться під повним контролем Поворозника.

"Про всі ці історії Кличко в курсі, це їхня загальна тема заробітку. Жодного разу не були скасовані містобудівні умови з порушеннями. Хоча і Кличко, і Поворозник сиділи на нарадах та обіцяли людям, які виступали проти незаконних забудов, вирішити їх проблему", - зазначив Антоненко.

А тому, найімовірніше, у Поворозника все буде добре.

Читайте також