RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Працюють навіть секс-шопи: як Київ сам вийшов з карантину

У киян свій погляд на карантин

У киян свій погляд на карантин Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

З 11 травня в Кабміні пообіцяли послабити карантин, втім, у деяких містах країни люди і бізнес вже давно вийшли з ізоляції самостійно, не чекаючи рішення чиновників у високих кабінетах. На всю країну пролунали Черкаси. А що ж діється в столиці України? Рейд журналістів "Апострофа" показав, що в Києві люди проводять дозвілля в парках, торгують на ринках і живуть звичайним життям.

Ринки та магазини 18+

Під тиском малого бізнесу і фермерів уряд все ж наважився відкрити продовольчі ринки. Але тільки ті, які готові виконувати всі правила карантинної безпеки: продавці повинні бути в масках, перед початком роботи пройти температурний скринінг, використовувати антисептики, а між покупцями і продавцями на прилавках обов'язкова наявність захисного екрану із пластику або плівки.

5 травня - перший день, коли в Україні масово стали відкриватися продовольчі ринки.

Серед перших роботу почав і ринок "Деміївський" у Голосіївському районі столиці.

"Закотіть рукав, витягніть руку. У вас 35,3 можете проходити, тільки рукавички не забудьте, і можете руки обробити антисептиком", - повідомляє на вході в ринок охоронець у респіраторі, вимірюючи безконтактним термометром температуру кожного відвідувача.

карантин Київ Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
карантин Київ Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
карантин Київ Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
карантин Київ Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1
карантин Київ Апостроф / Олександр Гончаров
1 / 1

"Сьогодні пускав усіх. Правда прийшла одна жінка, вона зізналася, що перехворіла коронавірусом пару тижнів назад, але температури у неї не було, я її пропустив", - додає охоронець.

Втім, особливого розмаїття товару у перший день роботи "Деміївського ринку" не було: кілька прилавків з сухофруктами і горіхами, кілька з овочами і свіжими фруктами, рибна точка і точка зі свіжим м'ясом, побутова хімія. Ось, мабуть, і весь асортимент. Але, як запевнили охоронці, через пару днів товарів буде значно більше, коли самі продавці дізнаються, що ринок вже працює.

"Насправді сумували, - зізнається "Апострофу" одна з перших покупців ринку Валентина. - Тут завжди можна купити продукти свіжіші, ніж в супермаркеті, та й дешевше. Незрозуміло, навіщо його взагалі було закривати, якщо тут на відкритому повітрі менше ризику підчепити коронавірус, ніж у тісному магазині".

"Капуста молода по 25 гривень, помідори 60 гривень, перець 120 гривень, редис 30 гривень, яблука від 20 до 30 гривень, імбир 150 гривень за кілограм", - каже про ціни продавець овочевого прилавка.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Заходи карантинної безпеки на "Деміївському" виконувалися, але частково. Продавці дійсно працювали в масках, а біля кожної точки стояли пляшечки з антисептиком.

"Дезінфікуємо місце роботи кожні три години", - клятвено запевняє продавець точки із замороженою рибою.

Але ось захисні екрани були, скоріше, винятком, ніж правилом.

"Чому ви насипаєте цибулю без рукавичок?" - обурювалася одна з покупців.

"Так... Зараз одягну...", - забарилася продавець.

"Спасибі, вже нічого не потрібно", - відрізала жінка і пішла до виходу.

Однак відкритися офіційно пощастило далеко не всім ринкам. Торгові ряди біля станції метро "Героїв Дніпра" були порожні, як Верховна Рада у п'ятницю. Але це не завадило стихійній торгівлі біля ринку. Можна купити картоплю, редис, розсаду, квіти, жіночі халати і навіть настінну карту світу. А в невеликому бусі через шпаринку продавали сигарети, чай і каву.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Не відкрився і зазвичай багатолюдний ринок "Оболонь" біля станції метро "Мінська" і навіть стихійної торгівлі помічено не було. Однак увагу "Апострофа" тут привернули дві не зовсім звичайні торгові точки - секс-шопи. На закритих дверях однієї з них висіло вицвіле оголошення про карантин і прохання замовляти товари онлайн, але всередині чулися голоси. Ми постукали, і в дверному отворі показався продавець: "Вибачте, але зайти не можна. У нас переоблік. Замовте онлайн і вам все привезуть в будь-який час, навіть уночі".

А ось у іншому магазині для дорослих продавець виявилася більш поступливою. Після слушних аргументів про те, що президент рекомендував в період карантину боротися з демографічною кризою, а такий специфічний товар купувати онлайн, все одно, що пити березовий сік на Октоберфесті, мовляв, потрібно все помацати, оглянути і приміряти, двері секс-шопу відкрилися, нас запустили, і продавець тут же замкнула їх на ключ зсередини.

"Взагалі є продажі, товар розходиться. Ось, наприклад, цей стимулятор на основі женьшеню. Якщо переборщити з дозою, будете потім тиждень хотіти все що рухається: від тещі до кота. Можна і онлайн замовити, звичайно, але дуже довго чекати будете, повірте мені. Що вас цікавить?" - говорила працівниця секс-шопу. Отримавши повну і дійсно професійну консультацію про найпопулярніші і ходові товари, ми покинули магазин.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Схеми "Епіцентру"

Велика мережа будівельних гіпермаркетів "Епіцентр" не припиняла свою роботу в період карантину, але вже встигла потрапити в гучний скандал. Вся справа в тому, що згідно з "антивірусною" постановою Кабміну №211, продавати в гіпермаркетах можна тільки товари першої необхідності. Однак, за словами глави МВС Арсена Авакова, мережа "Епіцентр" порушила ці вимоги і не припиняла торгувати всім своїм асортиментом, навіть меблями. На гіпермаркети поліція навіть склала 29 адміністративних протоколів. Здавалося б, після такого резонансу в "Епіцентрі" повинні були б поводитися обережніше, але в реальності все зовсім інакше.

"Епіцентр" по вулиці Полярна у столиці. Парковка перед гіпермаркетом заповнена відсотків на 30, але місцеві жителі стверджують, що у вихідний день тут просто не проштовхнутися. На вході охорона всім відвідувачам міряє температуру, а велике оголошення попереджає - купити товари не першої необхідності не вийде. Заборонено. Перевіряємо це твердження і прямуємо до відділу електроніки. Кабмін не забороняв продавати, наприклад, ноутбуки та смартфони, але ось купити кабель для підключення стереосистеми (який реалізовувати вже не можна) у нас дійсно не вийшло.

"Замовляйте онлайн. На касі вам його ніхто не проб'є", - впевнено заявив продавець.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Втім, є ймовірність, що в цьому гіпермаркеті заради такої дрібниці як кабель вартістю до 100 гривень, ризикувати і порушувати карантин ніхто не буде, а ось заради техніки дорожче... Так, "Апострофом" був помічений відвідувач, який стрімко прямував до кас з великою коробкою від телевізора.

Можливо тут можна купити щось інше "заборонене"? Наприклад, олівці у відділі канцтоварів? Цей відділ обнесений сигнальною стрічкою, а табличка поруч попереджає, що канцелярія не є товаром першої необхідності і купити її не можна. Проте, беремо олівці і йдемо на касу.

"Ну, послухайте, ну це ж не перша необхідність, я не зможу їх пробити ніяк", - говорить касир.

Виходить в "Епіцентрі" зробили висновки? Вирушаємо в ще один гіпермаркет мережі по проспекту Степана Бандери. Тут на вході розтягнулася черга, і охоронець пропускає всередину групами по 5-6 чоловік. Ну, якщо все так строго, значить "заборонених" покупок нам зробити точно не вдасться. Але не будемо поспішати з висновками. Після стандартної процедури вимірювання температури потрапляємо до відділу електроніки. Тут нам ніхто не відмовляє і консультує щодо купівлі кабелю.

Відділ сантехніки. Незважаючи на те, що ця зона обнесена сигнальною стрічкою, в відділі є відвідувачі і консультанти.

"А що мені робити, якщо я хочу купити умивальник у ванну кімнату?" , - цікавимося у консультанта.

Фото: Апостроф / Александр Гончаров

"Покупка тільки онлайн і доставка", - відповідає продавець.

"А якщо не хочу платити за доставку, я можу її вивезти самостійно з магазину?" , - продовжуємо стоять на своєму.

"Звичайно, можете. Ви тут її зараз вибираєте, йдете з нею на онлайн-касу, там вам виписують накладну, з цією накладною йдете на звичайну касу і купуєте", - каже продавець.

Так звані онлайн-каси - це ряд столів, за якими сидять "експерти з продажу". І у них відвідувачі оформляють покупки абсолютно будь-яких товарів: від чайника з умивальником, до цементу і будматеріалів. Ось така ось схема онлайну в реальності.

Правда, є в цьому лайфхаку від "Епіцентру" і слабкі місця: через наплив покупців система постійно зависає і один товар доводиться купувати від 3 до 5 хвилин, а якщо товарів більше, то оформлення покупки може зайняти дуже багато часу. Багато хто не витримує довгого очікування і просто йде.

"Вчора взагалі був капець. Мужик півгодини чекав поки система продасть йому товар, а потім виявилося, що його товар вже був кимось зарезервований онлайн", - розповів "експерт з продажу" про другий баг схеми.

Але, не дивлячись на явні недоліки, при великому бажанні купити в "Епіцентрі" дійсно можна все що завгодно. Наприклад, спортивний одяг та взуття, що вже точно ніяк не можна віднести до товарів першої необхідності. Спортивний відділ тут, звичайно огороджений сигнальною стрічкою, але консультанти на чеку.

Фото: Апостроф / Александр Гончаров

"Покупки тільки онлайн", - чуємо вже набридлу мантру від продавця.

"Але як же ми зможемо вибрати онлайн кросівки!? Адже треба приміряти...", - стоїмо на своєму.

"Ну добре, проходьте, будемо міряти. У вас який розмір?" - цікавиться продавець і дає повну консультацію по фасонах і моделях спортивного взуття.

За такою ж схемою працює і меблевий відділ: все перекрито сигнальною стрічкою, але проходити за неї ніхто не забороняє, а продавці готові в будь-який момент надати професійну консультацію.

Усі в парк

Самостійно послабити карантин жителі столиці вирішили і в парках. І поки уряд тільки обіцяє з 11 травня пускати українців в парки без ризику для гаманця, кияни давно заполонили мальовничі зони відпочинку, не побоюючись наразитися на штрафи.

Оболоньска набережнаФото: Апостроф / Александр Гончаров

"А сенс боятися? Я що одна тут така? Подивіться навколо - купа людей, а це ще будній день. У вихідний тут просто аншлаг. Та й кому я тут заважаю? Кого я можу заразити на свіжому повітрі? А дистанцію я тримаю, тому і коронавірусом не боюся заразитися. Вже просто немає сил вдома сидіти, коли на вулиці так добре", - каже "Апострофу" мешканка Києва Ірина Миколаївна, прогулюючись центральною алеєю парку ім. Т.Г. Шевченка.

Здається, що про карантин в цьому парку ніхто і не чув: на лавочках відпочивають парочки, на майданчиках грають діти, а в зоні, де збираються любителі шахів, "Апострофом" була помічена пара літніх гросмейстерів.

Парк ШевченкоФото: Апостроф / Александр Гончаров

Ще одне улюблене місце відпочинку киян - Оболонська набережна і парк "Наталка". На вихідних тут також досить жваво, але не менш людно і в будній день. Спортсмени на майданчиках, які в перші дні карантину викликали непідробне збудження у копів, зараз займаються абсолютно вільно. Навіть у великий теніс знайшлися гравці. Велосипедисти, матусі з дітьми, дозвільна молодь - в цей день на Оболонській набережній знайшлося місце для всіх. До речі, співробітників органів правопорядку "Апострофом" помічено не було.

Читайте також