RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Річниця "битви за Одеський медін": заради чого пожертвували університетом зі сторічною історією

Про ситуацію довкола Одеського національного медичного університету

Про ситуацію довкола Одеського національного медичного університету Фото: з відкритих джерел

Події навколо Одеського національного медичного університету приковують до себе увагу громадськості вже більше року. Саме рік тому Міністерство охорони здоров’я Україні, як орган управління вишу, вирішує звільнити ректора Валерія Запорожана, котрий обіймав цю посаду більше як 24 роки, після виявлених порушень на суму понад мільйон доларів. Що примітно, перед цим у Валерія Запорожана на основі його податкової декларації виявилося безліч «неврахованої» нерухомості та іншого цінного майна, що свого часу навіть було причиною його тимчасового відсторонення від обов’язків. Проте виявилося, що Валерій Запорожан зовсім не збирається виконувати наказ МОЗу й покидати своє крісло, що призвело до справжньої битви за насиджене місце зі всіма супутніми наслідками.

За спиною у Валерія Запорожана вибудувалася ціла ієрархічна система – незначна частина колективу, пов’язана між собою корупційними схемами й численними махінаціями. Саме вони призначеним міністерством в.о. ректора - спочатку Костянтина Аймедова, потім Владлену Дубініну, почали створювати нестерпні умови роботи судовими позовами, рейдерськими захопленнями, фейковою "вченою радою", обшуками генпрокуратури, допитами в поліції, просто відвертою стеженням і навіть телефонними дзвінками про "замінування".

Так виглядає вхід до ректорату ОНМедУ з 5 червня 2019 рокуз відкритих джерел

Після цього на деякий час склалася ситуація ніби-то "двовладдя". Легітимним правом підпису як керівник вишу за всіма фінансовими операціями володіла легітимний в.о. ректора Владлена Дубініна, проте в реєстрах через "чорних реєстраторів" значилися прізвища Сухіна і Запорожана. Потім, в листопаді 2018 року Запорожан переходить до нових дій - спочатку нотаріус Т.В. Дишлева з міста Бровари внесла до держреєстру інформацію про те, що керівником ОНМедУ є Юрій Сухін, після чого через судове рішення МОЗ заборонило здійснювати будь-які дії щодо керівництва ВНЗ. Після цього вже в грудні Юрій Сухін і його прихильники, виконуючи дану судову ухвалу, як розказують свідки подій, за підтримки приватної охоронної фірми без ліцензії захопили приміщення ректорату медуніверситету.

Джерела видання в університеті, добре обізнані з ситуацією, говорять, що інтереси Запорожана ніби-то лобіюєю співробітник Мінюсту Андрій Довбенко. "І з огляду на нинішній стан справ – досить ефективно", - розповідає співрозмовник видання. Крім того поруч з Валерієм Запорожаном вже багато років фігурує досить выдомий київський бізнесмен Ігор Поляков. Свого часу його прізвище було тісно пов’язане із закупівлями в лікарні "Охматдит", пізніше Поляков активно лобіював Запорожана в Академії наук.

В свою чергу це призвело до суттєвих наслідків для Одеського національного медичного університету. Через те, що представники Запорожана блокували підписання кошторису легітимною адміністрацією, це призвело до того, що головний розпорядник коштів – Міністерство охорони здоров’я України – не мало юридичної підстави погодити кошторис. Як наслідок – співробітники вишу вже більше як пів року сидять без зарплат, а студенти без стипендій.

Кафедра фтизіопульмонологіїз відкритих джерел

Крім того, через відсутність у Юрія Сухіна права підпису, погодженого із головним розпорядником, не був затверджений штатний розклад університету. Це призвело до неможливості прийому на роботу й загалом до хаосу в кадровій політиці університету.

Кадрові розправи над всіма тими, хто не підтримував політику "самопроголошеної адміністрації" (так прибічників Запорожана називають у МОЗ) призвели до того, що звільнені шляхом наказу або під тиском майже дві сотні співробітників, ще значна кількість працівників вишу звільнилися через нестабільність та нездорову атмосферу в університеті.

Умови проживання іноземних студентівз відкритих джерел

Внаслідок такого "керування" від співпраці з університетом вже відмовилося три країни - Ізраїль, Нігерія та Індія, які не рекомендують ОНМедУ для вступу своїм студентам. Зазначимо, що іноземці завжди складали половину студентів ОНМедУ.

Будівля кафедри хірургіїз відкритих джерел

Але, не дивлячись на заблокований доступ до коштів в університеті проводяться тендери, за яким виш в борг закуповує обладнання, яке не має ніякого стосунку до навчального процесу. Але потім цей борг потрібно буде повертати, проте за чий рахунок – велике запитання.

Для будь-якого університету студенти й викладацький склад це найголовніше. Шанованих у всій країні педагогів та медиків було звільнено за їхню позицію. А випускники ОНМедУ цього року отримали дипломи за підписом не уповноваженої на те особи – Ірини Шмакової. В подальшому це може призвести до труднощів з легітимністю таких документів та вступу випускників вишу до інтернатури.

Кімната в гуртожитку ОНМедУз відкритих джерел

А "вишенькою на торті" в цій всій історії стало те, що наступного навчального року державних місць для першокурсників в університеті можливо й не буде, що по-суті означає зрив вступної кампанії ще до її початку. Це трапилося через те, що ОНМедУ не подавав заявку на участь в тендері на бюджетні місця в МОЗ.

Важливо те, що колапсу можна було б уникнути, якби уповноваженій особі дали можливість підписати необхідні папери. Але чи амбіції, чи щось більше заважають йому це зробити.

База відпочинку студентів ОНМедУ з відкритих джерел

Втім, таки розвиток подій більш, ніж зрозумілий. Керівництво університету, річний бюджет якого перевищує мільярд гривень, створювало різні можливості для "розпилу" цих коштів.

Кафедра іноземних мовз відкритих джерел

Також існує ймовірність більш масштабного рейдерства в Одеському медуніверситеті - шляхом виведення частини його приміщень з державної власності, щоб потім, за допомогою причетної до схем частини колективу, організувати приватний медичний університет в Одесі.

Або, наприклад, приєднати частину, що «відкололася» до вже існуючого приватного вишу - "Міжнародного гуманітарного університету", який має ліцензії на підготовку лікарів-стоматологів та деяких інших медичних фахівців. Тим більше, що у засновника МГУ Сергія Ківалова є досвід такого "рейдерства" - коли в 1997 році на базі "відколовся" Юридичного факультету Одеського університету була організована Юридична Академія. І ось тут, незважаючи на існуючий конфлікт між Валерієм Запорожаном і Сергієм Ківаловим, довірена особа Януковича і керівник масонської ложі (ще одна "регалія" Запорожана) цілком можуть домовитися із скандальним політиком. На користь цієї версії говорять вже поширювані серед студентів-стоматологів ОНМедУ чутки про те, що свої дипломи вони будуть отримувати вже в МГУ.

Таким чином, поки в країні відбуваються масштабні політичні перевтілення, пристосуванці до будь-яких "влад" всіма можливими методами намагаються залишитися біля своєї вічної "годівниці" або хоча б увірвати з неї чималий шматок наостанок.