RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вступна кампанія-2021: як скласти ЗНО і піти вчитися далі

Коли будуть оголошені результати ЗНО, скільки балів потрібно набрати для вступу до вишу і коли подавати документи

Коли будуть оголошені результати ЗНО, скільки балів потрібно набрати для вступу до вишу і коли подавати документи Абітурієнти після ЗНО з історії України Фото: УНІАН

В Україні повним ходом іде здача зовнішнього незалежного тестування випускниками 11-х класів, а також бакалаврами, які збираються вступати на магістратуру. Більшість тестів з обраних предметів вже позаду. Але далі абітурієнтів чекають не менш складні завдання. "Апостроф" з'ясовував, коли будуть оголошені результати ЗНО, скільки балів потрібно набрати для вступу до університету, і коли можна подавати документи.

ЗНО

У поточному році здача зовнішнього незалежного тестування мало чим відрізняється від попередніх років, хоча і є кілька нововведень. Як відомо, Верховна Рада звільнила учнів 11-х класів від проходження обов'язкової Державної підсумкової атестації (ДПА) у 2021 році. Дитина може сама вибирати спосіб оцінювання результатів свого навчання - шляхом річного оцінювання, а якщо не влаштовує оцінка, вога може скласти ДПА (іспит в школі) або ДПА в формі ЗНО.

Для довідки: Державна підсумкова атестація - це оцінка результатів навчання учнів за ключовими предметів в школі: українська мова та література, математика, історія України або іноземна мова і ще один предмет на вибір абітурієнта. ДПА обов'язкове для всіх, хто хоче отримати атестат про повну загальну середню освіту. З 2015 року для випускників старших класів ДПА об'єднали зі здачею ЗНО, але, щоб здати підсумкову атестацію, не обов'язково писати весь тест ЗНО, потрібно лише написати необхідну частину тестів.

Але це стосується тільки тих випускників, які не збиралися вступати до вузу, а для інших здача ЗНО залишилася обов'язковою.

З ухвалннням такого рішення, в суспільстві почалися розмови про те, щоб і зовсім скасувати ДПА, мовляв, навіщо випускникам додаткове навантаження, якщо вони не поступають до вишів. Однак освітній омбудсмен Сергій Горбачов вважає таку ідею сумнівною.

"ДПА повинна бути, і до неї необхідно ставитися дуже серйозно, оскільки це дозволяє визначити якість освіти після завершення 11 класу. Бо результати ЗНО, на відміну від ДПА, не можуть дати таку оцінку", - розповів він "Апострофу".

А ось президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарас Фініков вважає, що від кількості різних варіантів оцінки кінцевий результат не зміниться, а тому потрібен єдиний державний іспит і для завершення середньої освіти, і для вступу до вишу.

"Я думаю, що уніфікація цих речей буде дуже корисною, і протягом декількох років так і станеться. У нас буде єдиний варіант завершення середньої школи і єдиний варіант оформлення умов для вступу до вишів. Я не думаю, що це радикально впливатиме на якість оцінювання освіти. Наявність більшої кількості контрольних оцінок і випробувань не означає покращення якогось результату. Можна екзаменувати за допомогою трьох іспитів, і ще четвертий державний додати, але від цього результати всіх чотирьох іспитів не сильно зміняться", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Ще одним нововведенням є можливість здавати ЗНО тільки з української мови без літератури, що особливо актуально для абітурієнтів, які вступатимуть на технічні спеціальності. Але для вступу на гуманітарні спеціальності потрібно здавати мову і літературу.

Також в цьому році є два тести з математики - базовий та поглиблений. Перший обов'язковий для всіх випускників.

Отже, випускники шкіл вже здали тести з наступних предметів:

  • 21 травня - хімія;
  • 24 травня - німецька, французька та іспанська мови;
  • 25 травня - англійська мова;
  • 28 травня - математика;
  • 1 червня - українська мова, українська мова та література;
  • 4 червня - історія України;
  • 7 червня - фізика;
  • 10 червня - біологія.

    Випускниці Фото: Getty images

Залишилася лише географія - 15 червня. Додаткова сесія ЗНО буде проходити з 29 червня по 16 липня 2021 року.

Поки що відомі результати оцінювання з хімії, а з решти предметів результати стануть відомі в такі дні:

  • до 18 червня - іноземні мови;
  • до 22 червня - математика;
  • до 25 червня - українська мова, українська мова та література, історія України, біологія;
  • до 30 червня - географія;
  • до 23 липня - додаткова сесія.

Всі свої оцінки можна дізнатися на інформаційних сторінках учасників тестування, які створювалися під час реєстрації на ЗНО.

Як рахують бали

За кожен складений тест за обраним предметом встановлюються прохідні бали. Для отримання сертифікату ЗНО обов'язково потрібно набрати мінімальну кількість балів. У 2021 році встановлено такі граничні значення:

  • українська мова - 17 тестових балів з 74 можливих (з них 20 балів за написання власного висловлювання);
  • українська мова та література - 28 тестових балів з 116 можливих (з них 26 балів за написання власного висловлювання та виконання завдань відкритого типу);
  • історія України - 26 тестових балів з 94 можливих;
  • математика - 12 тестових балів з 67 можливих;
  • біологія - 24 тестових балів з 82 можливих;
  • географія - 25 тестових балів з 90 можливих;
  • хімія - 13 тестових балів з 74 можливих;
  • фізика - 13 тестових балів з 64 можливих;
  • іноземні мови (англійська, французька, німецька, іспанська) - 18 тестових балів з 72 можливих (з них 14 балів за написання власного висловлювання).

Незважаючи на те, що навчальний рік, який минає, пройшов в умовах постійних карантинів і дистанційного навчання, порогові бали для зовнішнього незалежного оцінювання не тільки не знизили, як це було під час попереднього ЗНО, але навіть підвищили. З огляду на такий стан справ, Фініков вважає, що результати оцінювання будуть гіршими, ніж в минулому році.

"Я думаю, що ситуація несприятлива для випускників. Та їх частина, яка не була сильно мотивованою на отримання високих результатів, швидше за все, підготувалася гірше. Та частина, яка хотіла вчитися, користувалася додатковими дистанційними послугами, наприклад, займалася з репетиторами, вона напевно підготувалася краще. Але, в цілому, я очікую, що результати будуть гіршими", - пояснив експерт "Апострофу".

Але бали будуть рахуватися по-різному. Так, на ДПА результати переводять в оцінку від 1 до 12 балів. Ці результати будуть направлені школам для визначення оцінки державної підсумкової атестації для тих випускників, які вирішили отримати оцінку ДПА за результати ЗНО. Далі бали переводять в рейтингову оцінку за шкалою від 100 до 200 балів. Саме ця оцінка використовується при вступі до вишів. Для розрахунку використовують таблицю переведення тестових балів, яка буде опублікована на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) до 25 червня.

Як будуть нараховуватися бали, УЦОЯО показав на прикладі тесту з української мови та літератури.

Фото: УЦОЯО

Випускник може бути не згоден з балами з тестування, в такому випадку він може подати апеляцію протягом п'яти календарних днів зі дня оголошення результатів. Для цього потрібно написати заяву про апеляцію на адресу УЦОЯО рекомендованим листом (Київ, 04053, вул. Володимира Винниченка 5, з поміткою "Апеляційна комісія УЦОЯО") або на email: [email protected] . Розгляд заяви займе близько 15 днів, з моменту його отримання. По суті, роботу заявника перевірять повторно, а за підсумком бали можуть як додати, так і прибрати, якщо знайдуть нові помилки.

За повідомленням Сергія Горбачова, в Офіс освітнього омбудсмена поки що ніяких звернень не було, а сам процес йде без порушень. "Поки ще немає результатів оцінювання. Щодо процедури проведення, ніяких зауважень ми не отримували. Більш того, ми провели власне спостереження, були на декількох пунктах тестування, дивилися на організацію. Загалом все спокійно, істотних порушень немає", - пояснив він.

ЗНО для вступу до магістратури

Зовнішнє незалежне тестування складається не тільки випускниками 11-х класів, а й бакалаврами, які планують вступати на магістратуру. Для них передбачена здача єдиного вступного іспиту (ЄВІ) з іноземних мов, який буде проходити у формі тесту.

Студенти, які хочуть навчатися на магістратурі на юридичних спеціальностях, повинні також пройти Єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) в форматі ЗНО.

Реєстрація на проходження ЄВІ та ЄФВВ проходила з 11 травня по 3 червня. Іспити проходитимуть 30 червня - з іноземних мов, по праву - 2 липня.

Результати та рекомендації щодо вступу на бюджетну форму навчання кожен окремий навчальний заклад має опублікувати до 2 серпня. А для тих, хто не встиг зареєструватися для участі в основній сесії ЄВІ, 11 вересня відбудеться додаткова сесія, правда, на платній основі.

Вступна кампанія

Після отримання результатів тестів, вже з 1 липня абітурієнти зможуть створити електронний кабінет і завантажити туди документи - сертифікат ЗНО та український атестат про повну загальну середню освіту. А далі процес буде проходити за таким графіком:

  • 14 липня - подача документів до ВНЗ;
  • 23 липня - кінець прийому документів за сертифікатами ЗНО, для вступників на основі творчих конкурсів або співбесід - до 16 липня;
  • з 1 по 13 липня - проведення творчих конкурсів і вступних іспитів для бюджетників, і 14-23 липня для контрактників;
  • 17-19 липня - співбесіди;
  • до 28 липня - оприлюднення рекомендацій для зарахування на бюджет, з 10 серпня - на контракт;
  • 23 липня - подача документів на зарахування на бюджет, до 2 серпня - на контракт;
  • До 9 серпня - зарахування студентів на бюджет, до 11 серпня - на контракт.

    Абітурієнти Фото: УНІАН

Прохідний бал на бюджет виставляється університетами самостійно після того, як будуть отримані всі заявки від абітурієнтів. Чим популярніша та чи інша спеціальність в кожному з вишів, тим вище буде прохідний бал.

Якими були прохідні бали у 2020 році, можна подивитися за посиланням . Навряд чи цифри кардинально відрізнятимуться і в поточному році.

При цьому Фініков радить не переживати щодо прохідного балу, оскільки в Україні вистачає університетів різного рівня, тому за бажанням поступити можуть навіть ті абітурієнти, які набрали низькі бали.

"Дитина, яка отримала не дуже високі бали, все одно, без особливих проблем, поступить в якийсь український навчальний заклад. Можливо, вона не вступить до вишу, який їй більше подобається, тому що там досить високий рівень вимог. Але, як відомо, вибирати можна з декількох університетів, тому можливості є ", - сказав він.

Вступна кампанія для абітурієнтів з ОРДЛО та Криму

Як повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, діти з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму можуть вступити до вищих навчальних закладів на підконтрольній Україні території за спрощеною системою і без українського атестату.

В першу чергу абітурієнту потрібно обрати освітній центр Донбас-Україна або Крим-Україна. В Україні їх близько 200, повний список можна знайти тут .

Освітні центри працюватимуть з 7 червня по 24 вересня включно.

Вступати через такі центри мають право абітурієнти, які:

  • мають український документ про освіту (шкільний атестат);
  • не мають українського документа про освіту;
  • проходили ЗНО і мають відповідні сертифікати 2018, 2019, 2020 або 2021 роки;
  • не проходили ЗНО.

Далі, абітурієнт з окупованої території повинен особисто подати заяву та заповнити освітню декларацію в ОЦ до 20 липня, щоб вступити на бюджет, а до 20 вересня - на контракт.

Вступ на бюджет на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування):

  • прийом документів - до 20 липня;
  • вступні іспити - до 20 липня;
  • зарахування - до 23 липня.

На базі освітнього центру складаються два іспити державної підсумкової атестації з української мови та історії України. Потім складається ще один профільний іспит або творчий конкурс, який встановлює сам навчальний заклад.

Вступати можна тільки через один освітній центр. Максимальна кількість заяв, які можна подати - 5.

Крім того, абітурієнт, у якого немає українського шкільного атестата може звернутися в один з ОЦ для проходження річного оцінювання, підсумкової атестації та вступу до ВНЗ за спрощеною процедурою. Для вступу дітям, які пройшли дане тестування, не потрібен сертифікат ЗНО. Вони складають один іспит, встановлений ВНЗ і два іспити ДПА. За словами міністра освіти, в цілях безпеки, в 2021 році в наказах про зарахування прізвища абітурієнтів будуть шифруватися.

Новини партнерів