RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Небезпека зростає: приватна розвідка США про нарощування ядерного потенціалу КНДР

Північна Корея постійно поповнює свій ракетний арсенал

Північна Корея постійно поповнює свій ракетний арсенал 12 лютого КНДР провела випробування балістичної ракети Фото: EPA/UPG

Говорити про те, що найближчим часом Північна Корея може відмовитися від ядерної програми на будь-яких переговорах, не доводиться. Навпаки, КНДР запустила балістичну ракету середньої дальності Pukkuksong-2. Це не може не викликати тривогу у регіональних і світових держав, у відповідь вони адаптують свої власні військові стратегії. Експерти приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor розповіли про те, на кого можуть бути спрямовані ракети КНДР, і чи можна попередити атаку Північної Кореї.

Оскільки радіус дії ракети Pukkuksong-2 може бути близько 2000 кілометрів, ця ракетна програма є досить небезпечною для ворогів Північної Кореї. У минулому році північнокорейці зосередили своє тестування на Мусудані - балістичній ракеті середньої дальності, але протестувати її в значній мірі не вдалося: тільки один запуск можна було назвати частково успішним. Pukkuksong-2 перевершує Мусудан в мобільності, а її запуск, швидкість і гнучкість поступаються тільки у діапазоні, стверджують аналітики Stratfor. На відміну від Мусудан, що використовує рідке паливо, Pukkuksong-2 використовує тверде паливо, яке є більш стабільним, і забезпечує набагато швидший час для запуску. Результатом цієї програми в КНДР є більш гнучкий арсенал балістичних ракет.

У Stratfor підкреслюють, що сучасні ракети Північної Кореї змушують Сполучені Штати і їх союзників в регіоні реагувати. Але жодна інша країна не перебуває під такою загрозою, як Південна Корея. Сеул знаходиться всього в 195 кілометрах від Пхеньяна. Чекаючи нападу, Південна Корея буде нарощувати свої системи протиракетної оборони ПРО. Але Пхеньян має занадто багато ракет в своєму розпорядженні і систем ПРО буде недостатньо, щоб захистити Південну Корею в разі нападу.

На думку аналітиків, Pukkuksong-2 також становить загрозу і для Японії. Дальність польоту ракети досить дозволяє нанести удар практично в будь-якому місці в Японії. Як Південна Корея, так і Японія буде посилювати свої можливості ПРО. Отже, обидві країни більш рішуче налаштовані на придбання засобів, за допомогою яких можна нейтралізувати північнокорейський ракетний арсенал, перш ніж його хтось використає..

Саме тому Сполучені Штати зараз є незамінними союзником, вважають аналітики. Американська розвідка не має аналогів, зокрема, в області отримання сигналів і знімків. Крім того, військові США більш здатні, ніж Південна Корея або Японія, за допомогою збройних сил прорвати оборону Північної Кореї і нейтралізувати арсенал. Японії, наприклад, не вистачає можливостей для атаки на землі, оскільки вона проводить оборонну політику з часів Другої світової війни.

Однак, навіть зі значними можливостями Штатів, відстежувати арсенал Північної Кореї не буде легкою справою, зазначають в Stratfor. Процес прийняття рішень в Північній Кореї, як відомо, непрозорий, і уряд використовує мережу тунелів, щоб непомітно перемістити свій ракетний арсенал. Можливо, США доведеться проводити спецоперації, щоб відстежувати і, навіть, знищувати їх ракети.

В Stratfor резюмують, що Північна Корея явно націлена на створення всеосяжного ядерного арсеналу як інструменту стримування. Сполучені Штати і їх союзники будуть вкладати кошти в розширення їх можливостей ПРО, але у випадку з КНДР - це означає перебувати на межі атаки. Тому вони також будуть шукати варіант попереджувального удару, щоб нейтралізувати північнокорейські ракети, перш ніж вони будуть запущені. І, оскільки Північна Корея розробляє свій арсенал, Південній Кореї і Японії не залишається нічого як ще більше покладатися на Сполучені Штати.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним