RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Не всі такі божевільні, як Путін: чим закінчиться "війна", що розгоряється у світі

Чим закінчиться торгова "війна" між США і Китаєм

Чим закінчиться торгова "війна" між США і Китаєм Фото: EPA/UPG

Переглядаючи свою торговельну політику, США під керівництвом Дональда Трампа ввели мита проти Китаю. КНР відповіла дзеркальними заходами. Тепер Вашингтон погрожує Пекіну новими митами на $200 млрд, якщо Китай не змінить свого рішення щодо американських товарів.

Російський фінансист і блогер Слава Рабинович розповів "Апострофу", які наслідки матиме ця торгова "війна" і чи може Росія якось скористатися ситуацією.

Міжнародна торгівля і мита - це дуже добре вивчена тема більшістю країн світу і їх економістами. Це викладається в якості азів у американських університетах на факультетах економіки і у всіх школах бізнесу.

Я вважаю претензії Трампа до Китаю та деяких інших країн обґрунтованими відсотків на двадцять. Насправді претензії Трампа до Китаю можна було чути не тільки за часів його президентства, а й протягом останніх років десяти, коли він виступав, наприклад, в ефірі телеканалу CNBC.

Проте такого роду війна тарифів і погіршення відносин між країнами - дуже погана річ, яка вирішується не дипломатом з точки зору навичок, а "бізнесменом з Дикого Заходу, який бикує". Відповідно, така війна мит не призведе до оптимальних результатів. Я не просто з великим скепсисом ставлюся до того, як Трамп це робить, але і з великою неприязню з точки зору того, хто і як це робить і що з цього вийде. Але насправді ніхто до кінця не знає, що з цього може вийти. Світ давно вже не був у рецесії - економічний цикл почався вже майже десять років тому і обійшовся без серйозних спадів. Цілком можливо, що Трампу вдасться занурити світ в нову економічну рецесію - якщо не весь, то окремі країни.

Якоюсь мірою війна тарифів означає погіршення відносин, але не варто забувати, що Китай і США - це найбільші торговельні партнери. США є інвестиційним майданчиком для великого китайського капіталу, включаючи такі механізми, як первинне публічне розміщення акцій. Не будемо забувати, що найбільше IPO за всю історію світу - це IPO китайської Alibaba на Нью-Йоркській фондовій біржі. Це лише один із прикладів.

Країни, які є торговими партнерами, якщо вони і їхні правителі не втрачають глузд, між собою не воюють у гарячих фазах воєн і менше схильні воювати в холодних фазах. Це правило не поширюється лише на божевільного Путіна і очманілу Росію, що з'їхала з глузду. Мені важко повірити в те, що між США і Китаєм буде значне напруження на довгі роки.

Читайте також: Є спосіб примусити Путіна до миру, він розуміє, чим загрожує велика війна з Україною

Крім того, не будемо забувати, що Трампа можуть не переобрати: він не як Путін - навічно. Трампу залишилося [в рамках першого терміну] трохи більше двох років. І якщо ситуація, яку він створює у багатьох аспектах американської політики, на думку американських виборців, виходитиме з-під контролю, то Трампа виставлять з Білого дому запросто і дуже швидко.

Проте, як я вже сказав, у Трампа є підстави певною мірою мати претензії до Китаю. Інша справа, що їх треба обговорювати за столом переговорів і намагатися прийти до найбільш оптимального і справедливого рішення для всіх сторін з однієї глобальної метою: для збільшення міжнародної торгівлі.

Росія не може отримати з цієї ситуації ніякої користі для себе. Вона не може дружити з Китаєм проти США, не може робити ще щось. Тому що Росія просто не має ніякого значення у світовій економіці і у світовій політиці взагалі теж.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним