RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін зруйнував все: світу загрожує поширення ядерної зброї - екс-представник НАТО в Росії

Між промовами Путіна і Гітлера великої різниці немає

Про відносини США і Росії після інавгурації Трампа, про розкол американського суспільства, до якого призвів президент-бізнесмен, а також про підводні камені військової допомоги Штатів Україні та безплідність ООН у сучасному світі в інтерв'ю "Апострофу" розповів капітан 1-го рангу ВМС США у відставці, екс-представник НАТО в Росії ГАРРІ ТАБАХ.

Першу частину інтерв'ю з Гаррі Табахом читайте тут: З крокодилами домовитися не можна: офіцер США пояснив, чому Україна обирає НАТО

- Є така думка, що Україна - це майданчик, де між собою воює Росія і США. Чи згодні ви з цим?

- Ні, я абсолютно з цим не згоден. Якщо ви запитаєте середнього американця, то вони не знають, що таке Україна. Я думаю, що навіть Дональд Трамп до того, як став президентом, небагато знав про Україну... Може, припускав, що його дружина з цього району...

- Після того як Трамп прийшов до влади, відносини США і Росії потеплішали?

- Ні, навпаки, вони стали більш холодними. Ліві ЗМІ пишуть про те, що він потиснув руку Путіну, а до нього Меркель потисла, Макрон потиснув, Трамп потиснув третім, але показують тільки його. Що він повинен був зробити? Вдарити Путіна в ніс? Почати війну з Путіним через Україну, незважаючи на те, що Україна сама має дипломатичні відносини і бізнес-відносини з Росією. Так ви воюєте з Росією чи не воюєте?! Для Америки це теж не зрозуміло.

Трамп відтоді домовився з Саудівською Аравією знизити ціни на нафту, а це недружній жест в бік Путіна, він ввів багато санкцій і відмовився від свого права скасовувати ці санкції і передав це право Конгресу. Він наїхав на Китай, він сказав Меркель, що Німеччина не платить в НАТО свою частку, а ще будує "Північний потік" з Росією. Далі він дав летальну зброю Україні, він так само часто критикує Росію. Назвіть хоч щось, що показує, що у нього теплі відносини з Путіним. У нього немає таких теплих відносин, так, він називає Путіна сильним лідером, але це не означає, що він поганий або хороший, він просто сильний лідер. Та й ніхто Путіна слабким назвати не може.

- Наскільки Україні може допомогти те озброєння, яке їй надає США? Адже так довгоочікувані "Джавеліни" не сильно допомогли нам.

- Критикувати завжди легко. Але ці ж "Джавеліни" були надані не зовсім як воєнний інструмент, це більш політичний інструмент, показати, що Америка дає летальну, дуже сильну зброю Україні, мовляв, ми не залишимо Україну одну на розправу Росії, ми будемо допомагати їй. Так само дали снайперські гвинтівки, антиснайперські прилади, рації, засоби зв'язку, багато дали того, що змінило українську армію і зробило її сучасною. Навіть є деякі речі, яких у росіян немає. З політичної точки зору, дуже сильно допомогли, а чи допоможуть "Джавеліни" з воєнної точки зору, не знаю.

Гаррі ТабахГаррі Табах в студії Апостроф TVФото: Дарія Давиденко / Апостроф

- Спочатку велися переговори, що це буде воєнна допомога, а в підсумку, Україна заплатила за них.

- Тут така, трошки хитра гра. Ми ніби даємо безкоштовно, але за навчання, за запчастини, за боєприпаси Україні доведеться платити самій. Це не зовсім погано, я особисто не вірю, що щось повинно даватися безкоштовно, тому що потім ти цього не цінуєш. Ми також стежимо за цим всім, я був у такій команді: ми інспектували, щоб це все правильно зберігали, правильно поводилися, щоб воно не пропало, і ніхто нікому його не продав. Ось росіяни не роблять цього, вони просто продають зброю, а куди вона далі розходиться, вони не стежать, а потім це обертається проти них і проти всіх інших. Ми за цим всім дуже стежимо, щоб зброя не опинилася в чужих руках.

В Америці є навіть такий закон, що, якщо ми передаємо зброю комусь, вона нашим платникам податків не повинна нічого коштувати, а ці витрати мають покриватися. Припустимо, ми передали три катери вам, передали безкоштовно, тому що зберігати їх законсервованими коштує дуже дорого, дешевше дати їх вам, потім ви будете купувати запчастини до них, платити за навчання, купувати сучасну апаратуру на них, і будете купувати все це у нас. Тому ми не маємо права заробляти на цьому і водночас не маємо права втрачати на цьому гроші. Ось весь час і йде такий баланс і гра.

- Що ви думаєте про миротворців ООН, чим вони можуть допомогти на Донбасі?

- ООН перекладається як UN, а ми, хто служив в ООН, розшифровуємо назву як - useless nobodies - некорисні нікому, тому що ООН ніколи і нічому не запобігла і нічого не зупинила. Коли вводять війська ООН - або спостерігачів, або миротворців, то це повинно бути за домовленістю обох сторін, обидві сторони повинні бути з цим згодні. Володимир Володимирович - дуже хитрий, він говорить: так, миротворці повинні бути, я за мир, нехай будуть навіть американці, німці, натовці. Але він їх хоче поставити між федеральною Україною та сепаратистською Україною. Це повинно бути на кордоні з Росією, між ними і вашою територією. Буде дуже нерозумно, якщо Україна погодитися на це, але Путін знає, що говорити, тому що люди, які не вникають у деталі, думають, що він все правильно говорить, так і треба зробити. Але Гітлер говорив те саме: що він - за мир і намагається всіляко зупинити війну. Великої різниці між промовами Путіна і Гітлера я не бачу.

- Зараз дуже сильно впав рейтинг підтримки Путіна серед населення. Які інструменти він може використовувати для підвищення рейтингу?

- У цій ситуації, як на мене, то рейтинг мало що значить, і не тому що це фальсифікація, а тому що народ бреше. Якщо запитати будь-якого росіянина на вулиці: "Ви проти Путіна?" Відповідь буде: "Ні, ми за нього, він знає, що він робить". Тому дуже складно визначити, яка у нього популярність серед російських еліт, які в принципі все вирішують, а всі інші, які живуть за 10 км від Москви, вже не вважаються людьми. Ось саме еліти незадоволені тим, що відбувається в Росії.

- У ЗМІ зараз з'явилася інформація, що в Росії почалися арешти губернаторів. Можливо, що еліти в РФ збунтуються і почнуть висловлювати своє невдоволення?

- Історично такого не було, так, всі говорять, що це зараз станеться, але я не пам'ятаю, щоб подібний кремлівський переворот був колись. Ще Салтиков-Щедрін писав: "Прийшов, перед новим паном став на коліна і стоїть. Знає, сучий син, що бунтує, але стоїть". Ось такі бунти там відбуваються більше, не думаю, що станеться щось більш серйозне. Більшість людей намагаються переїхати або перевести свій капітал, відправити кудись свою сім'ю.

Я не можу передбачити, але знаю точно одну річ, що, коли Путіна не буде, там буде смута і громадянська війна, тому що він позбувся всіх демократичних інститутів. Якраз президенту України було б найлегше позбутися усіх демократичних інститутів, тому що в країні - війна, але ви змогли їх зберегти. А Путін навіть у мирний час примудрився позбутися від них. Тому, коли його не буде, всі ці царьки почнуть хапатися за владу і поб'ються між собою...

- Тобто територія Росії почне просто сипатися?

- Так, і це дуже небезпечно. Ось кажуть, що Штати розвалили Радянський Союз - нічого подібного. Буш багато разів їздив до СРСР і просив Горбачова, щоб він втримав Союз, тому що США не хотіли, щоб ядерна зброя розійшлася. Тоді і домовилися, щоб всі союзні країни віддали ядерну зброю Росії. Тепер, якщо Росія розвалиться, знову ядерна зброя може розійтися по світу. Так, тут дуже великий ризик. Але чи це страшніше, чи те, що така людина, як Путін перебуває при владі, не знаю. Тут вже історія покаже, що гірше.

Гаррі ТабахГаррі Табах в студії Апостроф TVФото: Дарія Давиденко / Апостроф

- Ще є думка, що в сучасному світі такий формат імперії, як Росія, просто неможливий.

- Так і є. Я думаю, що Путін і російська еліта говорили, що вони підтримують Трампа, оскільки вважали його таким собі американським Жириновським, клоуном, очікували, що така людина, як Трамп, розвалить Америку, знищить економіку, Європа від нього відмовиться, і в підсумку, Америка розколеться на багато частин. Наше суспільство, правда, розкололося...

- Але більша частина населення підтримує Трампа?

- Розумієте, в чому проблема, приблизно 50 на 50: велика частина - за нього і велика частина - проти, величезна частина - не може визначитися, тобто суспільство сильно поляризоване. Але при цьому економіка зростає, армія сильна, безробіття маленьке, у всьому світі до нього прислухаються, із ним не хочуть зв'язуватися.

- Що значить для України вихід США з Договору про ракети середньої і малої дальності? Як це вплине на нас?

- Погано, тому що ці ракети з'являться у Росії, а у вас їх немає. Ці ракети можуть нести ядерні боєголовки, які повинні були бути знищені за договорами між Росією і США, і вони були знищені. Але Росія почала обманювати і робити ці ракети, але не виходити з договору. Тоді, Трамп сказав, який сенс від цього договору?! Він же бізнесмен. Коли всі політики говорять про те, що ось який чудовий договір тощо, Трамп каже: "Зачекайте, ось цей договір коштує мені 10 доларів, а вони все одно роблять ці ракети, а ми їх не робимо. То який сенс цього договору?"

Виходить, що Росія робить і обманює, але ми, американці, обманювати не будемо, тому ми вийдемо з договору і будемо їх робити. Оскільки договір все одно не дотримується. Багато людей цього не розуміють і думають, що Трамп просто так виходить з договору, що він просто вредний мужик.

Тому, коли ваші політики говорять про те, що потрібно домовлятися з Росією... Домовляйтеся, якщо ви ще не домовилися до цього. Всі договори, угоди, які були укладені після Другої світової війни, щоб підтримувати порядок у світі, Путін усі їх зруйнував. Ось це найстрашніше.

Читайте також

Холодний розрахунок: як НАТО готується до війни з Росією

На Заході бачать загрозу з боку Росії і вже починають готуватись до боротьби

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

На Заході активно мусують йому ядерну загрозу з боку Кремля

У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

Для України все упирається під час, бо чекати кілька місяців Київ не може