RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Може призвести до ураження: полковник пояснив, як Росія переграє Україну у війні на Донбасі

Україна не готується досить швидко до стратегічної та оперативної війни, а Росія рухається швидше і набуває стратегічні переваги.

Про це повідомляє телеканал "Еспресо", посилаючись на інформацію від британського полковника у відставці, військового експерта Глена Гранта.

"Сепаратисти - це просто гарматне м'ясо. Їх завдання - відтягувати час, поки Росія готується. Вони також є частиною російської стратегії. Високопоставлені Збройних Сил України вважають, що вони перемагають, тому сконцентровані на дуже обмежених успіхах тактичної війни. Вони і Міністерство Оборони України втрачають шанси, тому що не готуються досить швидко до стратегічної та оперативної війни, яка, швидше за все, розгорнеться не на Донбасі, і не дозволить задіяти готові сили. В результаті Україна втрачає позиції у великій грі. І поки вона стає сильнішою тактично в статичній війні, але в цілому Росія рухається швидше і набуває стратегічні переваги", - розповів він.

За його словами, фіксація військ в одній оборонній позиції, як вимагають Мінські домовленості, є невірною, тому що це надає противнику стратегічну перевагу.

"Росія щодня користується цим фактом. Втрата стратегічної переваги - це найбільша поразка будь-якого національного або військового керівництва (можна читати будь-яких військових стратегів, всі вони говорять про те ж, що фіксована оборона суперечить військовими правилами)", - заявив Грант.

Також він підкреслив, що Росія може визначити, де війська слабкі і пройти наскрізь або обійти навколо. Військові позиції України на Донбасі перебувають під критичним ризиком оточення, що є типовим стратегічним маневром Росії.

"Російські війська практикують цю тактику регулярно під час вправ. Окопна війна також породжує позиційний менталітет серед солдатів і штабів, який суперечить усім правилам війни, якщо Україна дійсно хоче перемогти. У політичному плані не може бути альтернативи Мінську, але він повинен бути прийнятий як те, чим є насправді - стратегією, спрямованою на фіксації Збройних Сил України на одному місці. Тут Росії все вдалося дуже добре", - зазначив полковник у відставці.

Але також він розповів, що українська армія поліпшується, але в цілому вона не є однією з кращих в Європі, оскільки має деякі критичні організаційні недоліки. На думку Гранта, поставка Україні Джавелін цього не виправить, а може зробити тільки гірше.

"Дуже часто дивовижну хоробрість і незначні тактичні успіхи приймають за оперативні і стратегічні здібності", - підкреслив експерт.

Він підкреслив, що оперативна здатність - це здатність проектувати силу в будь-яке місце і виграти битву. Однак Україна зараз не може цього робити.

"Стратегічні здатності мають чітку національну мету, яка, в свою чергу, створює засоби для проведення операцій там, де вони потрібні для досягнення цієї мети", - сказав Грант.

До того ж, за його словами, український уряд поки не має такого мислення, як на національному рівні, так і в рамках Міністерства Оборони України і серед військового персоналу.

"Військові не можуть робити активних дій на оперативному рівні, оскільки для цього вони не структуровані, і, звичайно, не практикують це. Однак сьогодні Росія практикує операції мобільних батальйонних груп. І поточна військова позиція, в якій Збройні Сили України поки залишаються, гарантовано призведе до поразки, якщо війна стане мобільною, якою вона, очевидно, і стане. Армія повинна придбати стратегічні, оперативні і структурні зміни", - підсумував британський полковник у відставці.

Як повідомляв "Апостроф", за словами американського генерала-лейтенанта Бена Ходжес, Путін не хоче завоювати Україну і Європу, у нього інші приховані плани, а головний ворог знаходиться всередині країни.