RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Удар по Донбасу і зараження дружини Трюдо: як коронавірус продовжує "крокувати" по світу

Кількість померлих від коронавірусу в світі перевищила 5 тисяч осіб

Кількість померлих від коронавірусу в світі перевищила 5 тисяч осіб Фото: з відкритих джерел

Вірус продовжує атакувати в різних країнах не тільки простих громадян, а й топ-політиків. Тим часом, після виявлення в Україні 2 нових випадків захворювання коронавірусом, в окупованій Горлівці зафіксували 12 випадків зараження. У зв'язку з ситуацією в країні президент Володимир Зеленський екстрено зібрав засідання РНБО.

"Апостроф" розповідає все, що відомо про ситуацію в Україні та інших заражених країнах.

Загальна кількість загиблих від коронавірусу в світі перевищила 5 тисяч осіб.

Інфіковані в Радомишлі і Чернівцях

У Радомишлі інфікована жінка 1949 року народження. Вона повернулася з Польщі, після чого гостювала у родичів у Львові. Також відомо, що вона їздила в Київ. За даними лікарів, було встановлено 26 контактів, ці люди вже перебувають на обсервації. Заражена жінка була підключена до апарату штучної вентиляції легенів та знаходилась у важкому стані. Вдень 13 березня жінка померла.

За даними ЗМІ, перші симптоми у хворої з'явилися 3 березня після відвідування музею української домашньої ікони в замку-музеї "Радомисль" Ольги Богомолець, де вона цілувала ікони: "За півтора тижні до візиту хворої в музей "Радомисль" в цьому музеї була група туристів з Італії. Вони так само цілували там ікони. Хтось із цієї групи, можливо, і заніс коронавірус в Радомишль. І небезпека дуже велика, оскільки через п'ять днів після появи симптомів захворювання ця жінка була в церкві Радомишля. І там цілувала ікони".

У Радомишлі зараз не працюють ринки і не їздить громадський транспорт. На в'їзді і виїзді встановлені блокпости для санітарної перевірки. Міська влада просить населення без необхідності не відвідувати магазини, заклади громадського харчування та установи з надання побутових послуг.

У Чернівцях заразився чоловік, 1955 року народження. У нього температура до 38 градусів, ознаки кашлю, рентген пневмонії не показав. Відомо, що його дружина нещодавно повернулася з Італії.

Вірус в Горлівці

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час виїзного засідання Кабміну заявив, що в Донецькій області діагностували захворювання COVID-19 у 12 людей. У зв'язку з цим Україна обмежить в'їзд на мирну територію з тимчасово окупованих Криму і Донбасу.

"Ми пропонуємо режим обмежень для іноземних громадян 100% по пунктам пропуску. І пропонуємо пропускати громадян, які мають реєстрацію не окупованій території, щоб мати більший контроль. Зараз ми маємо інформацію про 12 випадків коронавірусу в Горлівці", - заявив він.

Великобританія

Прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що нинішня криза є найважчою в галузі охорони здоров'я для його покоління.

"Це буде поширюватися і далі. Я повинен бути чесний з вами, чесний з британською громадськістю - багато сімей, дуже багато сімей втратять своїх близьких завчасно", - сказав він.

Франція

Президент Еммануель Макрон оголосив про введення карантинних заходів. Всі дитячі сади, школи, коледжі та університети будуть закриті з 16 березня. Також в ході телевізійного звернення, першого з початку епідемії, Макрон закликав людей старше 70 років і з хронічними захворюваннями якомога рідше виходити з дому. За його словами, захист найбільш незахищених є пріоритетом.

"Пекло" в Іспанії

Іспанія стала другою в Європі за кількістю заражень коронавірусом, випередивши Францію і Німеччину. Загальне число хворих досягло 4209, 120 людей померла. В країні існують автономні спільноти, в яких коронавірус поширюється безконтрольно, в інших захворюваність незначна.

В уряді Іспанії коронавірус знайшли у міністра територіальної політики Кароліни Даріас, яка 8 березня відвідала феміністичний марш в Мадриді. У цій події вона взяла участь разом з Ірен Монтеро, міністром з питань рівності, яка першою з іспанських чиновників заразилася коронавірусом. Також COVID-19 знайшли у членів іспанської партії Vox - її лідера Сантьяго Абаскаля і голови парламентської групи партії Макарена Олонь. Першим в партії заразився її генсек Хав'єр Ортега Сміт.

Уряд в найближчі години оголосить стан підвищеної готовності в країні.

Польща

Люди в багатьох магазинах, піддавшись паніці, змітають з полиць продукти і товари першої необхідності. У соцмережах поляки діляться фото і відео, зробленими в магазинах.

"Моя бабуся сказала, що вперше бачить порожні полиці за останні 30-40 років", - написала одна з місцевих мешканок.

Що відбувається в інших країнах

Зараження зафіксували у дружини прем'єр-міністра Канади Софі Грегуар-Трюдо.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен заявив, що зупинити коронавірус в ЄС неможливо.

Чехія з 16 березня вводить повну заборону на в'їзд і виїзд з країни.

Молдова закриває всі авіасполучення з Європою.

Число померлих в Ірані більше 500, зафіксовано 11 364 випадків захворювання.

Ірак забороняє всі великі релігійні збори до 24 березня.

У Білорусі 27 підтверджених випадків зараження. Білорус, який приховав відвідування Італії, міг заразити майже 100 осіб.

Кількість заражених в Швейцарії перевищила 1100 осіб.

Чиновникам Казахстану заборонили всі закордонні службові відрядження. Виняток - тільки ті, які забезпечують безпеку країни і громадян.

Перший випадок зафіксовано в Ефіопії.

Олімпійський комітет Греції вирішив скасувати естафету Олімпійського вогню на території країни.

В окупованому Криму в севастопольських аптеках неможливо купити медичні маски - мова йде вже не про дефіцит, а про повну відсутність індивідуальних захисних засобів. Медичних масок немає як мінімум тиждень, а в деяких пунктах продажу - вже більше місяця.

Число випадків зараження в Росії за добу збільшилося з 34 до 45. Нові випадки зафіксовано в Москві - 5, в Петербурзі - 3, по одному в Ленінградській області, Московській області та Пермському краї.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним