RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перерахунку голосів не уникнути - американський політолог про результат виборів

Більше шансів перемогти у Байдена, який буде помірною версією Обами

Більше шансів перемогти у Байдена, який буде помірною версією Обами Протестуючі проводять акцію протесту "Підрахуй кожен голос" у Філадельфії Фото: Getty Images

На цьогорічних виборах в США – як президентських, так і до Конгресу, а також місцевих органів влади – Республіканська партія показала значно кращий результат, ніж від неї очікували. Однак президентом, скоріш за все, стане Джо Байден. Він стане "поміркованою версією Обами". Україні не варто очікувати від нього допомоги більше, ніж це було зазвичай. Все - через скандал із його сином Хантером. Про це "Апострофу" розповів професор політології і директор Школи громадянства та публічної політики ім. Д. Максвелла при Сіракузькому університеті ҐРАНТ РІХЕР.

- Як ви оцінюєте ці президентські вибори загалом? Які головні риси ви можете відзначити?

- Стільки всього, що важко вибрати щось одне. По-перше, це була хороша ніч для республіканців в усіх штатах на усіх рівнях – від президента до місцевих виборів. Вони стрибнули вище голови, зважаючи на очікування, які були, і на помилки, які зробила адміністрація Трампа – особливо у своєму реагуванні на пандемію. Чимало аналітиків було здивовано.Республіканці отримали однозначно хороший результат, і певно, добре себе проявлять на виборах і в 2022 (до Сенату, - "Апостроф") та 2024 роках (президентські вибори, - "Апостроф").

По-друге, незважаючи на всі виклики, з якими ми стикнулися – протиріччя нових методів голосування, заяви президента й інших осіб, які підривали довіру до виборів, і близькість результатів обох кандидатів, - схоже, що більша частина електоральної системи працювала у ніч виборів. Все працювало достатньо добре. Це історія успіху, яку ніхто не помічає.

По-третє, нові процедури голосування, запроваджені у деяких штатах, можна зберегти і після Covid-19. Явка виборців була дійсно вражаючою і ми встановили новий рекорд. Багато в чому це сталося саме завдяки новим методам.

По-четверте, оскільки демократи не змогли захопити Сенат, вони спробують збільшити кількість суддей Верховного Суду, аби забезпечити собі баланс сил (зараз там 6 республіканців і 3 демократа, - "Апостроф"). Під питанням може опинитися і скасування процедури філбастеру (коли сенатори, користуючись легальними важелями, навмисне затягують розгляд незручного законопроекту. Скасування філбастеру було одним із наріжних каменів кампанії цього року. Ріхер говорить, що опинившись у меншості, демократи навряд позбавлять себе такого методу боротьби, - "Апостроф").

- Майже точно, ні Трамп, ні Байден не набирають абсолютної більшості голосів (на момент написання матеріалу, у Байдена близько 71,7 млн, у Трампа – 68,1 млн). Як і передбачалося, різниця невелика. Це найгірший сценарій?

- Байден виграв більшість голосів виборців загалом по країні. Що тепер важливо – це голоси колегії виборників, які визначать, хто буде президентом. Виборники вирішують відповідно до голосування населення в кожному штаті, в основному за принципом "переможець забирає все". Голоса виборників підуть або Трампу, або Байдену, оскільки ніхто із інших кандидатів не отримав голоси виборців з усього штату. Але в деяких штатах результати Байдена і Трампа дуже близькі, тож там буде перерахунок голосів, і нам треба почекати, аби дізнатися, хто виграв. Зараз найкращі шанси стати президентом має Байден.

- Зважаючи на напругу у Сіетлі та Портленді, постає питання – наскільки великою є небезпека громадського неспокою? Я не вірю в громадську війну в США, але все ж – наскільки протести будуть широкі?

- У цих двох містах за останні роки було багато протестів – особливо у Портленді (у липні там сталися масові заворушення, - "Апостроф"). Ті, які відбуваються зараз, не настільки значні, які ті, що були раніше. І це не щось, що було б дивиною для обох міст. Але, сказати чесно, протестів назагал по країні було менше, ніж я передбачав.

- "Багато венесуельців сподіваються, що в США переоберуть Дональда Трампа. Він запровадив агресивні санкції проти Венесуели, якою править соціалістична партія на чолі з Ніколасом Мадуро, і таким чином отримав широку підтримку місцевої опозиції," пише Reuters. Як думаєте, Трамп зберіг би тиск на світових диктаторів у Венесуелі, Північній Кореї, Ірані, Росії тощо? А як щодо Байдена?

- Я думаю, президент Байден буде проводити зовнішню політику, більш схожу на політику Обами – менше агресивних заяв і брязкання зброєю, але більше акцентів на прийняття рішень за участі кількох сторін. Але не думаю, що з боку Байдена будуть поступки до будь-якої з країн, які ви назвали. Я очікую, що він буде більш жорстким до Росії.

Якщо переможе Трамп, я очікую, що буде більше того, що ми й так бачили – переважання двосторонніх угод і відносин над багатосторонніми.

- Як думаєте, якщо Байден виграє, його "прогресивні" (так в США називають лівих лібералів різного ступеня комуністичності, - "Апостроф") союзники будуть більш успішними в становленні миру з лівими країнами такими як Венесуела і Куба, ніж це було раніше? Чи не скомпрометують Вашингтон такі кроки перед західним світом?

- "Прогресивні" зараз зосереджені більше на внутрішніх питаннях, таких як охорона здоров'я, податки, освіта, імміграція й навколишнє середовище, ніж на зовнішній політиці. Щодо Куби, то більш відкриті відносини з нею є можливими. Але сумніваюся, що те ж саме відбудеться із Венесуелою. "Прогресивні" будуть більше тиснути на Байдена щодо питань в США.

- Один із моїх колег вважає, що Трамп - краще для України: його дії передбачувані і ми знаємо, чого чекати. В крайньому разі, в загальних рисах. Але ми й інші слабкі країни, будьмо чесні, дуже сильно залежимо від Вашингтона. І ми не знаємо, чого очікувати від Байдена, зважаючи на те, що Обама надавав Україні слабку військову допомогу. Можете це прокоментувати, будь ласка?

- Я думаю, що ви описуєте Обаму надто жорстко. І я не думаю, що Трамп є дуже передбачуваним. Він у своїй тактиці покладається на галас, блеф і безлад. Думаю, Байдена буде простіше передбачити. Це будете така собі поміркована версія Обами.

Однак, через протиріччя довкола його сина Байден буде вагатися надавати Україні допомогу більше, ніж це вважалося б "нормальним". Думаю, він не захоче створити враження, що ніби-то він винагороджує Україну якимось чином.

- А що тоді "нормально" у сенсі допомоги Україні? Де для Байдена пролягатиме ота тонка межа між "that's ok" і "that's too much"? На що він ніколи не піде?

- Хороше питання. Але я не знаю достатньо про політику стосовно України, аби дати гарну відповідь. Але я думаю, він остерігатиметься відійти від заходів, які вважаються стандартним об'ємом допомоги вашій країні. Думаю, Байден захоче зберегти тенденцію, яка уже була. Думаю, що республіканці й преса будуть спостерігати за ним дуже уважно, раз вже він стане президентом.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося