RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна до Уралу: які плани готують у Лондоні

Експерти дуже позитивно оцінюють допомогу Великобританії Україні

Експерти дуже позитивно оцінюють допомогу Великобританії Україні Фото:

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив про необхідність готуватися до затяжної війни в Україні та підготовки довгострокової стратегії підтримки Києва у протистоянні з Росією. Водночас у ЗМІ просочився лист глави Генштабу військ Великобританії Патріка Сандерса, в якому йдеться про підготовку до нової війни в Європі і створення в Британії армії, здатної перемогти Росію. "Апостроф" розбирався, чи справді Лондон тримає курс на створення нового військового союзу з Україною і яка роль нового англійського пакету допомоги Україні.

Тези Джонсона

Зробивши гучну заяву про необхідність розробки довгострокової стратегії підтримки Києва у протистоянні з Росією, Борис Джонсон запропонував план із чотирьох пунктів, який, на його думку, мають наслідувати країни Заходу, щоб допомогти Україні. Як головний аргумент, чому потрібно підтримувати Україну у війні з Росією, Борис Джонсон озвучив дуже логічну думку: якби президентові Росії Володимиру Путіну дозволили анексувати ті українські території, які російські війська займають зараз, Захід не був би у безпеці.

"Таке непорозуміння стало б найбільшою перемогою для агресора в Європі з часів Другої світової війни. Ми знаємо, що Путін не зупинився б на розчленуванні України. Тільки минулого тижня він порівняв себе з Петром Першим і надав Росії "вічне право" повертати території, які будь-коли в минулому населяли "слов'яни", - доктрина, що виправдовує захоплення величезних територій у Європі, включаючи території країн-членів НАТО", - пише Джонсон.

Також Борис Джонсон заявив, що зараз Путін перейшов до війни на виснаження, проте час працює проти нього. Тому британський прем'єр запропонував 4 пункти допомоги Україні, які допоможуть Києву перехопити ініціативу. Для цього Захід має:

  • забезпечити Україну всім необхідним озброєнням, боєприпасами, а також навчати її військових. Зокрема, Британія запропонувала навчити 10 тисяч військовослужбовців протягом 120 днів;
  • допомогти Україні зберегти стабільність своїх державних інститутів, щоб вона могла виплачувати пенсії та зарплати держслужбовцям та підтримувати порядок. Для цього потрібна фінансова допомога;
  • забезпечити сухопутні маршрути для експорту українського продовольства, щоб Україна могла отримувати прибутки від експорту;
  • сприятиме розблокуванню українських морських портів. Для цього Джонсон запропонував надати відповідне озброєння Україні та докласти дипломатичних зусиль, у тому числі в ООН.

За словами Джонсона, країни Заходу мають прагнути того, щоб Україна змогла закінчити цю війну на тих умовах, які запропонує президент Зеленський. Стаття британського прем'єра в The SunDay Times з'явилася після повернення з Києва, де Джонсон побував вдруге з початку війни. Текст опублікований на тлі дискусій у західній спільноті про можливі поступки, на які могла б піти Україна для досягнення миру, а також про "втому" Заходу від війни.

Практично одночасно з "пунктами Джонсона" у британських ЗМІ поширили витримки з листа голови генштабу військ Великобританії Патріка Сандерса, в якому він заявляє, що його країна має створити армію, здатну перемогти Росію. Згідно з листом Сандерса, нова армія Великобританії має бути готовою до війни в Європі.

"Зараз дуже необхідно створити армію, здатну боротися разом з нашими союзниками, і перемогти Росію в бою. Ми - покоління, яке має знову підготувати армію до війни в Європі", - написав Сандерс.

У зв'язку з усіма вищевикладеними тезами ключових постатей військово-політичного керівництва Великобританії виникає резонне питання - чи не збиралася в Лондоні створити "нову Антанту"? Але тільки тепер проти Росії.

Все йде до нового військового союзу

За словами військового експерта Михайла Самуся, говорити про військовий союз ще зарано. Наразі анонсовану Джонсоном допомогу Великобританії слід розглядати виключно як таку, яка Україні критично потрібна для виживання як держави.

"Великобританія та США рятують нас тим, що передають нам артилерію та боєприпаси, оскільки останні у нас закінчуються, а гарматам уже 50-60 років. Тому поки що тут геополітикою не пахне, поки ми говоримо про виживання України. Адже якби нам американці не передали свою артилерію, то вже скоро нам не було б чим воювати. Що ж до листа про війну в Європі, то хочу нагадати, що Європа у нас – до Уралу. Тобто йшлося не про Париж і не про Україну. Йдеться про європейську частину Росії. Справді, ми займатимемося військовим союзом, але трохи згодом. Спочатку ми повинні зламати хребет росіянам, а потім воюватимемо в Європі, тобто в європейській частині Росії. Але поки що про це можна тільки говорити натяками. Спочатку нам потрібно звільнити Мелітополь та Херсон", - розповів "Апострофу" військовий експерт Михайло Самусь.

З ним погоджується і співдиректор програм зовнішньої політики та безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков. За словами експерта, Великобританія дає явний сигнал, що вона готова сприяти підтримці України на двосторонньому рівні, що свідчить нещодавній візит Бориса Джонсона до Києва. Експерт вважає, що відносини лідерів України та Великобританії досягли досить високого рівня довіри, що, в свою чергу, позначається на двосторонніх відносинах, і як результат — Великобританія готова інтенсифікувати військову допомогу Україні.

"Тут слід говорити про активні відносини на двосторонньому рівні, з можливою перспективою формування якогось регіонального формату, але сказати зараз конкретно і чітко про його контури досить складно. Багато чого в цьому питанні також залежатиме від позиції США. Але те, що до цього все йде, — це абсолютно очевидно, адже європейські країни шукатимуть формат у військовій сфері для протистояння Росії", - вважає Пашков.

На його думку, поки що слід дочекатися саміту НАТО в Мадриді, який пройде в кінці червня, де буде змінена філософія того, як Альянс розглядає Росію на стратегічному рівні. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вже публічно анонсував, що на майбутньому саміті Росію оголосять головною загрозою миру та стабільності.

Як зазначає Пашков, таке рішення Північноатлантичного Альянсу може ініціювати пошуки деякими країнами нового військово-політичного формату співпраці з Україною для протистояння та стримування Росії. Справа в тому, що Україна поза НАТО, тому потрібно компенсувати стратегічну невизначеність у відносинах Україна-НАТО для розвитку якогось військово-політичного регіонального співробітництва. За словами експерта, загальні тенденції ведуть до цього, але поки що складно говорити про конкретні терміни.

Своєчасна допомога

Нова допомога від Лондона буде дуже дієвою і дуже допоможе Україні, а те, що Великобританія тренуватиме 10 тисяч українських сержантів - це просто чудова новина, оскільки саме підготовка фахівців є найважливішою у справі війни, зазначає Михайло Самусь.

"Наприклад, зараз росіянам ніде готувати цих фахівців. Тобто у них уже пішла ситуація, коли вони збирають усіх, у кого бачать дві руки та дві ноги та кидають їх у пекло. Українці воюють по-іншому. Сучасна війна - це війна організації, технології, управління, розвідки і так далі. Тобто це ціла система. Британці нам готуватимуть таких фахівців, і це просто супер, тому що британці - одні з найкращих у військовій справі", - говорить експерт.

"Є людина з автоматом Калашнікова, і це одне, а людина з HIMARS або M270 MLRS – це зовсім інше. Тому підготовка 10 тисяч фахівців для нас це дуже важлива, особливо в одній із провідних країн НАТО. Тобто це одразу інша культура – не "совок", а вже зовсім інші підходи. Йдеться про підходи армії 21 століття, а не 19 або 18 століття", - підсумовує Михайло Самусь.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів