RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Італійське питання: чи підтримають праві Путіна

Для нового уряду в Римі питання України буде дуже непростим

Для нового уряду в Римі питання України буде дуже непростим Фото:

У суботу, 1 жовтня, російський "Газпром" повідомив італійській нафтогазовій групі Eni, що не постачатиме газ до Італії, і виглядає як досить прямолінійна реакція Кремля на парламентські вибори, які відбулись у країні тижнем раніше. Хто вийшов переможцем, і як результати виборів вплинуть на зовнішню політику Рима та підтримку України у війні, читайте в матеріалі "Апострофа".

Тріумф ультраправих, але без надмірностей?

Після того, як 25 вересня в Італії відбулися парламентські вибори, багато хто з експертів очікує на різку зміну зовнішнього курсу Риму. Для Києва, зокрема, важливим було збереження підтримки Італії. Певні побоювання були спричинені створенням більшості у новому парламенті з різко правих політсил.

Справжнім тріумфатором парламентських виборів стали "Брати Італії". Партія отримала приголомшливий результат – близько 26% голосів, тоді як у 2018-му вона мала лише 4% підтримки і керівництво політсили вважало це успіхом. "Брати Італії" було засновано лише у 2012 році і позиціонують себе як буцімто "нові особи" в итальянской политике. Утім, вони не приховують своєї спадкоємності від відверто ультраправих попередників.

Гасла очільниці партії Джорджі Мелоні дуже прості – "Італія понад усе", підтримка традиційної сім'ї та сімей як таких, зниження податків та підвищення соціальних стандартів, а також "захист італійців від мігрантів та від європейської бюрократії". Тобто, за все хороше, проти всього поганого. Де брати гроші на все хороше – питання відкрите.

Не менш важливими є і результати інших двох партій правої коаліції, які взяли близько 8,5% та близько 8% голосів відповідно. Йдеться про "Лігу" на чолі з екс-міністром внутрішніх справ Маттео Сальвіні та партію Сільвіо Берлусконі "Вперед, Італіє". Обидва лідери мають імідж "друзів Путіна". Вони визнали анексію Криму Росією, а потім неодноразово бували на окупованому півострові. Колишній глава МВС ще відомий дефілюванням у майках із зображенням російського диктатора та схильністю до вояжів до Москви.

Разом з тим, експерт-міжнародник Наталя Іщенко каже "Апострофу", що перемогу святкують все ж таки не "друзі Путіна", хоча вони увійдуть в коаліцію, а політсила Джоржі Мелоні. А з нею не все так однозначно.

"Так, в тому що партія Мелоні ультраправа, нема сумніву. Раніше лунали заяви деяких представників партії на користь Путіна, який буцімто захищає християнські цінності. В ЄС вже давно триває конфлікт між тим, що ми називаємо європейськими цінностями, та європейськими ж консерваторами", - каже експерт.

На думку Іщенко, головне, чого хочуть італійці, ключова причина їх голосування за правих радикалів – відсутність економічного зростання та страх зростання цін на енергоносії. Адже ціни на енергоносії злетять, а північ Італії – не субтропіки: житло взимку треба чимось опалювати.

У цьому полягає найбільша загроза для України, вважає експерт. Існує небезпека того, що італійський уряд буде тиснути на Брюссель щодо пом'якшення санкцій проти російських енергоносіїв. Це може стати найбільш реальною проблемою, яка чекає на нас у зв'язку з результатами італійських виборів.

У свою чергу, дослідниця міжнародної політики з Університету Бірмінгема Ярослава-Франческа Барб'єрі звертає увагу на те, що економічні наслідки пандемії, а тепер і війни в Україні призвели до стрімкої інфляції в ЄС та Італії. Таким чином, відкрився простір для посилення популістських гасел.

"З перемогою Мелоні загалом можна очікувати, що в окремих сферах, – як, наприклад, в питанні імміграції, – Італія просуватиме більш євроскептичні позиції порівняно з урядом Маріо Драґі. Однак я очікую, що сама Мелоні буде відносно обережно артикулювати євроскептичні позиції, враховуючи борг Італії – понад 150 відсотків валового внутрішнього продукту – і великі суми, які Італія має отримати від Брюсселя в межах Фонду відновлення економіки ЄС після пандемії", - каже експерт "Апострофу".

З нею погоджується Наталя Іщенко, при цьому зазначаючи, що останніми роками особливої гостинності до мігрантів в Італії не було і так.

"Це суспільний тренд, тому італійці будуть задоволені політикою нової влади в цьому питанні. До речі, поляки відбились від звинувачень Брюсселя стосовно неприйняття мігрантів тим, що прийняли в себе шалену кількість українців, і їм вже ніхто не дорікає, навіть забули дружбу з Орбаном. Італія теж приймає українців, там трудова імміграція перетворилась на потужну хвилю імміграції, пов'язаною з війною", - каже Іщенко.

Чи допомагатиме Рим Києву далі?

Поряд із впливом виборів в Італії на європейську політику, українців, звісно, турбує, як їхні результати вплинуть на підтримку України у війні з Росією. Експерти кажуть, що після 24 лютого позиція як партії-переможця, так і самої Джорджі Мелоні була більш проукраїнською, ніж проросійською.

Так, після того, як Володимир Зеленський привітав Мелоні з перемогою на виборах і висловив надію на співпрацю з новим італійським урядом, глава "Братів Італії" запевнила українського президента у подальшій підтримці з боку Риму.

"Шановний Володимир Зеленський, Ви знаєте, що можете розраховувати на нашу вірну підтримку у справі свободи українського народу. Будьте сильними і бережіть свою віру!", — заявила Мелоні.

Наталя Іщенко звертає увагу, що в Україні звикли вважати європейських правих ворогами України, але це не завжди так. Наприклад, другом України є колишній прем'єр сусідки Італії, Словенії. Янез Янша першим з європейських лідерів приїхав до Києва після початку вторгнення, закликавши інтенсивніше допомагати України та не боятись їхати до столиці України.

Утім, права коаліція в Італії буде складною для України, бо Мелоні все ж змушена буде рахуватися з партіями Сальвіні та Берлусконі - "Лігою" та "Вперед, Італія". Можливо, Італія займе більш обережну позицію щодо підтримки України у війні з Росією, аніж це було за прем'рства Драгі.

"Оглядачі звернули увагу: Італія і раніше не була серед лідерів військової та фінансової підтримки України - тобто, вона могла б робити значно більше. Але водночас Рим не блокує ніякої допомоги нам, тому є шанс, що італійська допомога Україні залишиться на тому ж рівні. Звісно, якщо Сальвіні та Берлусконі не будуть тісніше працювати з Путіним, щоб цьому перешкодити", - вважає Іщенко.

Ярослава Барб'єрі нагадує, що Мелоні описала вторгнення Москви як "неприйнятний широкомасштабний акт війни путінської Росії проти України" і підтримала відправлення зброї до України.

"З цієї точки зору, я думаю, вона розуміє, що у нинішній ситуації вона не зможе просувати свою політичну візію, обираючи агресивну антиатлантичну позицію. Навпаки, я припускаю, що Мелоні має на меті позиціонувати себе політиком правого спрямування, з яким інші країни можуть вести розмову. Але італійська громадська думка традиційно симпатизувала Москві. Надалі наслідки війни в Україні нікуди не зникатимуть, тож є ризик, що Мелоні може зайняти менш однозначну позицію стосовно України", - вважає дослідниця, додаючи, що досі незрозуміло, як присутність в коаліції відверто пропутінського Маттео Сальвіні вплине на подальшу політику італійського уряду щодо України.

Тим паче, що Росія синхронно з виборами активізувала газовий шантаж по відношенню до Італії. Так, "Газпром" заявив про зупинку поставок блакитного палива буцімто "через відмови газотранспортного оператора підтверджувати заявки". Як це вплине на стосунки між Римом та Москвою наразі сказати складно.

Як би там не було, Києву доведеться шукати можливостей для ефективної співпраці з новим урядом третьої економіки Євросоюзу. І робити це треба максимально оперативно...

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів