RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Путіна залишилося два-три місяці, поки Залужному не передадуть непереможну армаду - Андрій Піонтковський

Київ найближчим часом отримає таку зброю, що у Москві боятимуться

Київ найближчим часом отримає таку зброю, що у Москві боятимуться Фото: 24 канал

Поки Захід вагається з рішенням про передачу літаків F-16 та далекобійних ракет, Україна може отримати ще потужніші ракети, які зможуть зупинити бажання Кремля бити ракетами по мирних українських містах. Йдеться про британські крилаті ракети Storm Shadow, а Польща вже оснащує радянські винищувачі Міг-29, які мають передати Києву, кріпленнями для цих ракет.

Російський генералітет розуміє небезпеку ймовірних ударів такими ракетами по Москві. Більше того, частина співробітників генштабу рф не погоджується з політикою російського фюрера володимира путіна, яка призвела до такої загрози. У бункері путіна вже стався міні-воєнний переворот, який надалі може призвести до завершення війни в Україні. Про це у програмі "Руно. Війна" на Апостроф TV розповів політолог та публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

– У США сказали, що не передаватимуть винищувачі F-16 Україні. Як ви думаєте, це категоричне ні, чи поки що ні, але ми подумаємо?

– Ми вже таке проходили, коли казали, що ПТРК Javelin не передаватимемо Україні, бо путін ядерну війну оголосить. Потім сказали, що передадуть, але стояти вони мають десь у західних областях, щоби їх не бачили. На жаль, це вічна картина.

Читайте: Влаштувати Кремлю "апокаліпсис сьогодні": Захід йде на принципові рішення

У зв'язку з цим у Зеленського в одному з недавніх звернень до українців і Заходу прозвучало, я не побоюсь такого слова, роздратування. Він сказав, що вимагатиме і літаки, і далекобійні ракети, бо йдеться про життя людей.

Ми бачимо, що зберігається ще відмічена Залужним у вересні безкарність російських агресорів у вогневому впливі. Україна може стріляти з HIMARS на 80 км, і зараз відкрите питання, чи передали нам наземні бомби дальністю до 160 км, але навіть це на порядок поступається можливостям росії. Адже вони хваляться, що завдають ударів з акваторії Каспійського моря. Ось поки ще зберігається ця безкарність, гинуть люди у мирних містах.

Є можливість, що F-16 Україні передадуть після наступної зустрічі у форматі "Рамштайн". Адже не дарма Резніков назвав цю лютневу зустріч "авіаційною". Але цю проблему безкарності треба вирішувати тут і зараз.

– А що більше зламає ситуацію – далекобійні ракети чи F-16?

- Тут є дві різні цілі. Перша – це зброя перемоги, яка забезпечить виконання того сценарію, про який говорив Залужний в одному з інтерв'ю: "Я стою за 84 км від Мелітополя, і я готовий пройти цей шлях, я повалю російську оборону". І він перерахував, що йому для цього потрібно і це Україні вже дають. Але без авіаційної підтримки такий масштабний наступ лише з бронетехнікою буде ризикованим.

Друга мета – захист мирного населення України. Путін вирішив повернути Україну до кам'яного віку, знищуючи інфраструктуру конвенційними ударами по українських містах. І поки Кремль не знатиме, що, вдаривши по Харкову чи Києву, не отримає удар у відповідь по Курську чи Москві, він продовжуватиме обстріли. І найбільш актуальним зараз є надання Києву далекобійних ракет.

– Зараз Україна таких ракет не має, але системи ППО вже з'явилися на дахах будівель у Москві. А що буде там, якщо ми отримаємо далекобійні ракети?

- Навіть на будівлю генштабу рф "Панцир-С1" поставили. І тут я хотів би підійти до головного, є такий полковник Ходарьонок. Він прославився тим, що фактично за кілька тижнів до широкомасштабної війни опублікував у досить лояльному уряду виданню статтю "Прогнози кровожерливих політологів". Там він розклав по пунктах план путінського бліцкригу, який потім намагалися здійснити в Україні, і як військовий експерт пояснив, чому він провалиться. Але закінчив він її вже не суто військово-технічним, а політичним судженням. Він сказав, що ця війна буде злочином, що вона суперечить інтересам російського народу і краще б цим "кровожерним політологам", які є авторами цього плану, викинути це з голови.

Це не випадкова стаття. Ходарьонок – відставний полковник генштабу, але як не буває колишніх чекістів, так не буває колишніх полковників. Я думаю, що це позиція значної частини військових експертів у генштабі. Ті, хто перебував на службі, не могли суперечити верховному головнокомандувачу, і, мабуть, полковнику Ходарьонку було доручено висловити цю думку. Я думаю, що ця точка зору досі підтримується значною частиною офіцерського складу генштабу рф.

А зараз Ходарьонок, якого ніхто не розстріляв після тієї статті, і він зберігся у ролі військового експерта, виконує дуже цікаву роль. У всіх російських пропагандистських шоу він увесь час кидає скептичні зауваження після кожного шапкозакидального виступу шалених скабеївських гостей. На одному з таких шоу він докладно говорив про розгортання систем ППО у Москві. Він сказав, що справді є небезпека і Москва вразлива, але ще вимовив такі слова Storm Shadow. Це назва британських крилатих ракет повітряного базування, що показує, що в генштабі рф знайомі з планами Великої Британії, а також Польщі, забезпечити Україну цими ракетами.

Це зможе вирішити проблему безкарності російських ракет краще ніж будь-які ATACMS. Американські ракети б'ють на 300 км, цього замало, щоб дістати до Москви. А британські ракети, хоча офіційно заявлена дальність 700 км, насправді можуть бити до 1000 км і атакувати будь-які цілі в російській столиці.

– Тобто вони вже готують свій народ чи генералітет до того, що такі удари можуть бути?

– Це реальна небезпека. Я думаю, що Ходарьонок спеціально вимовив слова Storm Shadow. Півтора місяці тому я стежив за засіданням британського парламенту, коли Борис Джонсон поставив питання міністру оборони Бену Уоллесу, а чи має Британія можливість допомогти Україні зупинити цю варварську кампанію зі знищення мирних міст? На що Уоллес сказав, що Британія має ракети Storm Shadow, і у разі продовження варварських атак росії на Україну, вони передадуть ці ракети своїм українським союзникам.

Але, як я згадав, це крилата ракета повітряного базування, а отже, для них потрібні літаки. І після цієї розмови між Джонсоном та Уоллесом у Польщі розпочалася робота з оснащення Міг-29, а про передачу цих радянських літаків Україні йшлося вже давно, кріпленнями для британських ракет. І ось ця комбінація Міг-29 із ракетами Storm Shadow може бути передана Україні.

– Так от я не можу зрозуміти, чи з етерів російських телеканалів попереджають населення про можливість таких ударів, чи Ходарьонок попереджає генералітет?

– Усередині генштабу явно є свій колективний "ходарьонок", який більш скептично ставиться до цієї військової операції та планів російського президента. І ці люди свідомо виносять тему про можливі удари по Москві публічну площину. Він це насамперед каже суспільству.

Але поки що зрозуміло, що до наступного "Рамштайну" ні літаки, ні далекобійні ракети вам не передадуть. І ми бачимо, як із цим рішенням вагаються на Заході. Але є й інший вихід, Україна має рішучіших союзників, ніж США та НАТО загалом, а саме Велика Британія та Польща. Ще в березні Джонсон був дуже роздратований повільністю натовського "каравану", з яким змушений був рахуватися головний погонич цього "каравану" - США, і він запропонував сформувати "коаліцію охочих". Не всі 30 країн НАТО готові на якісь важливі рішення, але є ті, хто готовий. Так от у мене враження, що зараз складається така коаліція із Британії та Польщі. І ця коаліція готова негайно, у разі ухвалення політичного рішення, передати Україні Міг-29 із ракетами Storm Shadow.

Ці ракети стануть попередженням Кремлю, що у разі продовження кампанії зі знищення мирних українських міст та інфраструктури повітряними атаками, ми завдамо ударів у відповідь по об'єктах подвійного призначення – енергетичної та логістичної інфраструктури Москви. Це змусить пропагандистів подивитися на війну у зовсім іншому ракурсі. Вони постійно обговорюють ракетні удари по містах України, в які будинки потрапили, скільки мирних загинуло. А коли вони зіткнуться із цілком реальною ймовірністю власної загибелі та загибелі своїх дітей, я думаю, у них погляд зовсім зміниться.

- Ви згадали Бориса Джонсона, днями він повідомив, що путін йому прямо погрожував ядерним ударом, мовляв, вони смерті не бояться, але і вас з собою заберуть. Божевільні так можуть загрожувати?

– Слухайте, як він смерті не боїться? Коронавірус вже давно минув, а кілька днів тому путін зустрічався з двома ним призначеними "головними" євреями і сидів від них на відстані десяти метрів. І ця людина не боїться смерті? Коли він зустрічався з підібраними спеціально для нього солдатськими матерями, вони два тижні на карантині сиділи.

– Є версія, що там не путін із матерями зустрічався. Буданов ось казав, що російський диктатор має кілька двійників.

– Так, і вже більш-менш зрозуміло, де двійник, а де справжній. Коли він знаходиться від усіх на великій відстані, це справжній путін. Тому з матерями справді міг бути не він, бо там близько за столом сиділи, а от із євреями точно він. А ось була зустріч із молоддю, там такий жвавий мужичок крутився зі студентами, по плечах плескав. Тут уже всі розуміють, що то двійник.

Але хочу сказати, що весь цей ядерний шантаж – лише спроба залякати Захід, щоб він не передавав якихось видів озброєння та не підтримував Україну. І це трохи працює, ми ж бачимо, що кожен принципово новий пакет військової допомоги супроводжується ваганнями з боку деяких країн.

– Столтенберг каже, що путін не змінив своїх цілей і, як і раніше, хоче захопити і знищити Україну. Зараз у росії готується черговий масштабний наступ, але тактика у них не змінюється - зібрати побільше "м'яса" і дістати зі складів техніку, яка ще залишилась.

– Наступ уже йде. Взяли вони Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Соледар, ось уже п'ятий місяць під Бахмутом тупцюють. Це і є його наступ, і він його продовжуватиме, бо інших ресурсів немає.

Нічого нового путін придумати не може. Він має два-три місяці, поки обіцяну Заходом бронетанкову армаду, артилерійську зброю, можливо, з авіаційним прикриттям не передадуть генералу Залужному. Але ці два місяці путін максимально використовуватиме всі свої карти, а нових у нього немає. Наступ буде йти так, як зараз, але він не надає сильної стратегічної чи оперативної загрози для ЗСУ.

– Нещодавно розвідка говорила, що із 300 тисяч мобілізованих у Росії 150 тисяч уже на фронті, а ще 150 тисяч десь готуються.

– Так і є, і ув'язнені у них закінчилися, серед них дуже висока летальність, 80% смертності нарахували. Трупами вони й закидали Соледар.

Але, говорячи про "вагнерівських" зеків, я хотів би звернути увагу на дуже серйозну конфліктну ситуацію всередині російського військово-політичного керівництва. Я продовжую стверджувати, що в ніч на 11 січня в бункері путіна відбувся міні-воєнний переворот, коли Шойгу і Герасимов змусили путіна зняти пригожинського призначенця Суровікіна і відновити Герасимова у своїх правах.

Це класична ситуація для фашистського режиму. Коли такий режим зазнає поразки, виникає питання, а хто винен – фюрер чи генерали? Ось путін ще з літа, чи навіть весни минулого року, доводить суспільству, що винні генерали. Він же спустив з повідця двох своїх псів – Пригожина та Кадирова, які обрушили неймовірні образи на Герасимова та Шойгу. Вони вимагали їх розжалувати, відправити рядовими босоніж на фронт, що вони там викупали провину. Все йшло до того, що путін вчинить з Герасимовим так само, як Сталін вчинив із генералом Павловим, якого він розстріляв. Але ці не стали чекати на таку долю, а треба сказати, що вся ця генеральська тусовка досить згуртована, і ось вони прийшли і зажадали від путіна припинити цю кампанію і повернути Герасимова.

– А що означає зажадали? Йому чимось пригрозили?

– Вони просто оперували до страху путіна, прийшовши з текою документів, які показують, що амбіції Пригожина сягають ще далі, ніж просто роль військового керівника. Пам'ятаємо, як він звертався до Зеленського із пропозицією про переговори. Загалом у Пригожина вже дах поїхав, і він позиціонував себе в якості майбутнього політичного керівника. І ось Герасимов та Шойгу досягли своєї мети, а з Пригожиним вони зараз розправляються по-чорному.

- Тут ще хочеться додати, що Пригожин перейшов на Гіркіна, а Кадиров згадав про боротьбу за незалежність Ічкерії.

– Так, цей спогад яскраво проявився у двох епізодах, коли він різко звернувся до Заходу із запитанням, а де ви були, коли ми героїчно билися за незалежність Ічкерії. І певною мірою мотиви самостійної Ічкерії пролунали в тому сумному епізоді із зґвалтуванням російської пропагандистки чеченськими бойовиками. Я б рекомендував у цій ситуації збільшеної суб'єктності кадировських бійців якось обережніше поводитися у військових відрядженнях Симоньян та Скабеєвій.

– Ні для кого не секрет, що Кадиров убив свого першого росіянина у 16 років, він цим сам хвалився. І коли він тепер згадує ці славні роки, що це означає?

– Це ще раз показує глибоку кризу у військово-політичній верхівці. Ось які б аргументи не використали Шойгу та Герасимов, змусивши путіна не просто провести персональні зміни, а змінити всю лінію, яка полягала в тому, щоб звинуватити у провалах генералів, але головне, що вони набули нового досвіду спілкування з путіним після цієї ночі міні перевороту .

А ось з кожним наступним днем я думаю, а чи не назвати це міді переворотом. Генерали відчули свою суб'єктність, і мені здається, це звернення Ходарьонка може звучати як нова позиція генштабу рф. Вони дають зрозуміти суспільству та світу, що політика путіна призвела до того, що завтра під ударом може опинитися Москва. Тож давайте подумаємо, треба нам це чи ні. Моє переконання, що цю війну закінчуватимуть генерали, а не фюрер.

– А російський фюрер, де буде?

– Пропагандисти весь час мусують новину, що десь навесні Сі Цзіньпін особисто приїде до Москви. Мені здається, що не приїде, але якщо й так, то тільки з однією функцією – забрати товариша путіна у товарному відсіку особистого літака на тривале лікування в один із давніх китайських монастирів.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів