RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін запустив мавпу з гранатою, а в Росії почалася операція "поразка у війні" - Андрій Піонтковський

Росія підійшла до точки поразки режиму Путіна

Росія підійшла до точки поразки режиму Путіна Андрій Піонтковський Фото: dialog.ua

Днями російський диктатор Владімір Путін та самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписали договір про розміщення тактичної ядерної зброї у Білорусі. Це чергова спроба ядерного шантажу з боку Кремля, але на Заході на це не поведуться. Водночас у Росії зростає авторитет Пригожина, який буде одним із тих, хто змете чинний режим. Кому насправді підпорядковується ватажок ПВК "Вагнер", чим закінчиться війна в Україні та хто керує путіним - у програмі "Руно. Війна" на Апостроф TV розповів політолог та публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

- Лукашенко заявив про те, що російська ядерна зброя вже у Білорусі. Чим це загрожує?

- Якщо це так, ми почуємо про це найближчим часом від американської розвідки. Вони дуже уважно стежать за всіма пересуваннями ядерних боєприпасів російської федерації і досі запевняли, що нічого подібного не робиться. Мені здається, що і цього разу це продовження путінського ядерного шантажу, який вже повністю провалився. Це був дуже успішний інструмент путінської зовнішньої політики, що діяв протягом майже 20 років, починаючи з його мінської промови.

Читайте: "Хочете ядерну зброю, вступайте до Союзної держави": Лукашенко "заспокоїв" президента Казахстану

Чому Україні та Грузії відмовили у 2008 році у питанні вступу до НАТО? З тих міркувань, щоб не провокувати путіна – а раптом він збожеволіє і застосує ядерну зброю. Так тривало: не було реакції на війну проти Грузії, анексію Криму, захоплення частини Донбасу тощо.

Але зрештою американці зрозуміли, що неможливо нескінченно поступатися - так можна і Вашингтона дійти, все віддаючи. Ми пам'ятаємо, що десь у жовтні минулого року дуже серйозні попередження були зроблені особисто путіну про те, що з ним станеться, якщо він наважиться застосувати ядерну зброю в Україні – його просто вб'ють. Він після цього ніби заспокоївся. Ми пам'ятаємо, яка була тоді реакція. У росії заявляли, що ядерна зброя їм і не потрібна – "перетворимо Україну на кам'яний вік, знищуючи об'єкти інфраструктури конвенційною зброєю". І ось цим вони займалися останні місяці. Результат ми бачимо – зросла ефективність української ППО, яка дозволяє все впевненіше відбивати ці атаки.

Вся ця балаканина з Лукашенком, яка триває кілька місяців... Нічого у путіна не залишилося, немає в нього жодних аргументів. Не занурив він конвенційною зброєю Україну у кам'яний вік. І тепер ось чергова хитрість путіна, він фактично це відкритим текстом каже: "А от якщо зброя в Білорусі, вона буде запущена або по Україні, або по якійсь із натовських станцій з Білорусі, то ми скажемо, що це не ми, а мавпа із гранатою". Тобто він думає, що скоріше повірять у те, що він може використати ядерну зброю, якщо він свідомо прикривається спиною Лукашенка. Але це дешеві розрахунки.

Йому треба більше думати про те, що пан Пригожин у своєму чудовому маніфесті призначив на 10 червня публічне повішення Шойгу та Герасимова на Красній площі. Тому краще думати про те, щоб його до цієї Трійці не "приговорили".

- У Пригожина якось роль стає дедалі яскравішою, дедалі експресивнішою. Ви напевно дивилися цей ролик, де були "Долик" та "Бібер" – ці два "прекрасні" бійці. Суть ролика в тому, що він говорить: "Ми 1 червня виходимо з-під Бахмута, але я залишаю своїх прекрасних бійців, і ось вони а-ля курируватимуть або допомагатимуть російській армії". Це тролінг, це знущання, це плювок в обличчя – що це?

- Ні, це не плювок, а набагато гірше для росії і набагато краще для нас. Пригожин відкрито пояснює, що він готує здачу Бахмута. Історичний день – 25 травня. Пригожин у всіх своїх виступах і головне – в інтерв'ю кремлівському пропагандону Долгову, якого вже встигли зняти з роботи за це інтерв'ю, пояснює, що він піде і надасть можливість російській армії Міністерства оборони обороняти Бахмут.

Дивіться: Пригожин записав відео про вихід "вагнерівців" з Бахмута: "Бібер" та "Долик" залишаться

Він не приховує впевненість, що нічого у них не вийде. Він навіть ручкою потирає, що вони проваляться, і тоді в нього буде повністю сформований наратив звернення до народу: "Я героїчно бився, взяв Бахмут, а ось ці з Міністерства оборони – вибачаюсь за вираз, я змушений цитувати цього "філософа" – усе просрали Тому треба повісити Шойгу і Герасимова публічно на Красній площі". Він навіть дату призначив. Він сказав, що ця операція з виведення з Бахмута та передачі позицій Міноборони триватиме до 10 червня. Чим вона скінчиться, він не приховує.

- А чому він такий хоробрий?

- Гарне і це найголовніше питання. Згадаймо, як він з'явився і звідки виник. З'явився він приблизно у березні-квітні минулого року разом із Кадировим. Вони обоє почали кричати, що Шойгу з Герасимовим - бездарі, злодії, не підготували армію, все програли, треба зірвати з них погони, босоніж відправити на фронт, скупати в крові.

Це класична ситуація. У будь-якій фашистській системі, коли вона зазнає поразки, виникає класичне питання: хто винен – фюрер чи бездарні генерали, які не змогли виконати блискучого задуму фюрера. Це путін спустив з повідця Кадирова та Пригожина. З того часу вони вже рік знищують морально керівництво армії. Вони переконали весь народ. І це справді так: достатньо подивитися на пики цих Герасимових та Шойгу, результати їхніх дій, на стан армії. Але час йшов, і треба було якось робити висновки - зривати погони, відправляти босоніж на фронт. Якщо всьому народу вже 13 місяців вселяють, що на чолі армії зрадник, то мимоволі навіть у найлояльніших закрадається зрадницьке запитання: а як же головнокомандувач, а він тут до чого? Путін явно притримав цю ситуацію.

Читайте: Пригожин збирає електорат: екс-розвідник пояснив демарші ватажка "вагнерівців"

Чому їх не знімали? Ну хоча б тому, що на них ще треба покласти відповідальність за найважчу поразку російської армії, яка настане під час очікуваного нами наступу української армії. Уявляєте, якби їх зняли та розстріляли десь у березні-лютому 23 року, а за два місяці – нова поразка. Ну тоді виникло б питання: хто?

- Добре, Пригожин зараз намагається зберегти боєздатними свої частини, щоб потім вирішувати свої питання десь у Судані, в Африці. Чи все ж таки в росії може знайти і віджати собі місце?

- Ось ви назвали два варіанти: у Судані, у Росії... А в Україні він не збирається воювати? Не збирається. Його це не цікавить. Його явна амбіція – це влада та величезний переділ власності у росії.

Я не забув про ваше найважливіше питання, а чому Пригожин такий сміливий. Ми всі ламаємо над цим питанням голову, і я остаточно не знаю відповіді, але якісь гіпотези в мене є. Почитайте його звернення до пересічних військових: "Вас кинули у безмозглу війну, поверніть свою зброю проти всіх, хто це зробив, порвіть їм дупи". Ну, там ще більш грубий термін він використовує. "І особливо вороги сидять на Рубльовці – олігархи, які пограбували народ, жирують на Рубльовці, їхні діти божеволіють у розкоші, а ваших дітей привозять обвугленими трупиками в трунах". Це експлуатація і дуже переконлива у соціальному порядку денному.

Починав Пригожин як послана путіним людина, яка повинна дискредитувати керівництво армії, щоб сказати, що вони винні, а не путін. Але виникли дві проблеми: по-перше, цілий рік вселяють, що винне керівництво армії, але їх не знімають. Напевно, і путін там якось замішаний. По-друге, він порушує вже іншу антивоєнну тематику, адже його звернення до солдатів – це списані більшовицькі листівки Першої світової війни. Те саме писали товариші Ленін і Троцький: селяни, кидайте фронт, йдіть з гвинтівками до Петербурга грабувати буржуазію. Прийшли вони до Петербурга і заварили таке, що сто років увесь світ не може з цим розібратися.

Звісно, постає питання, хто Пригожина курирує. Конкретні призначення в Міністерстві оборони показують, що стоять за цим певні сили.

- Це якась конкретна людина?

- Вже жарт з'явився в інтернеті, що, можливо, це Аліна Кабаєва. Але це не так, ним займаються набагато серйозніші люди.

Для відповіді на це запитання замислимося над тим, який основний посил всієї його діяльності? Адже він такий: війна безглузда, війна безмозгла, вона була пасткою для росії, виграти цю війну неможливо, ми її програємо. Загалом він вирішує проблему і для себе особисто, і для якоїсь організованої групи людей, підтримку якої він відчуває. Він вирішує проблему, як утримати владу в країні, що програла війну – причому програла повністю. Вони вже розуміють, що доведеться йти на умови, особливо після останнього саміту Великої сімки, коли було заявлено, що жодних переговорів не буде. Тільки одне питання – повне виведення окупаційних військ.

- І як зберегти владу в країні, що програла війну?

– Перше, що для цього треба зробити – призначити винних. Ну, Шойгу та Герасимов будуть повішені – за пригожинським розкладом 10 червня. Але ясно, що й путін списується у цій кампанії Пригожина. Путіна теж буде названо винуватцем війни. Я думаю, у м'якшій формі – його не повісять, на жаль, на Красній площі. Формулювання буде таке: "На жаль, товариш Путін припустився низки серйозних помилок в українському питанні, стан здоров'я погіршується, санітарний літак надіслав товариш Сі і летимо на тривале лікування в одному з монастирів Тибету". Путіна вже явно готують цю роль.

- То хто ж стоїть за цим?

- До 24 числа я здебільшого грішив на Ковальчуків. Це основні ідеологи цієї божевільної війни. А путін оголосив війну не просто Україні, він оголосив війну всьому Заходу. Він збирався взяти реванш за поразку Радянського Союзу у холодній війні.

Ось така шалена ідея була розроблена Ковальчуками – це видно за їхніми виступами, інтерв'ю, статтями. Була так звана мобілізаційна група всередині російської верхівки, в рамках якої вони цю ідею путіну і навіяли. Але зараз я бачу, що серйозніші люди за це взялися. Ось Пригожин похвалює Кримську операцію, мовляв Крим "дуже добре був захоплений". Там переважно діяла ФСБ і такий "чудовий" генерал Дьомін.

Я думаю, що Пригожина зараз ведуть люди, яких я назвав би глибинний КДБ. Уявити, що Пригожина веде Патрушев неможливо. Патрушев – це тяжко хвора людина, розумово відстала. Тварина просто якась. Він кілька днів розповідає – і він щиро у це вірить – що якась радіоактивна хмара рухається до Польщі. Він вірить, що американці хочуть захопити Сибір, тому що вони бояться, що після виверження Єллоустонського вулкану Америка буде знищена, а найсприятливіші умови для життя – у Сибіру і таке інше. Звісно, це не він.

- А хтось із публічних особистостей представляє цей глибинний КДБ чи вони просто пішаки, а ми керівників не знаємо? Це хто?

– Не знаю, не можу назвати. Той же Дьомін – це теж радше охоронець. Мають бути там люди, хтось привів путіна до влади, хтось підривав будинки у Рязані, у Москві. Це ж не Патрушев, цей – абсолютно ні на що не здатний.

– Напрошується висновок, що вони владу не віддадуть.

– Вони й не збираються. Пригожин – це така публічна особа впливової групи людей, які розуміють, що війну програно, причому в найрадикальнішому сенсі – доведеться повернутися на кордон 91 року. Але вони мають намір зберегти владу в країні, що програла. І тому вони оголошують винного – передусім, Міністерство оборони, та й путіна.

Читайте: "Золота хвіртка" з Росії: США підклали велику свиню Путіну

Невипадково Пригожин почав уже про щасливого дідуся розповідати, і про закінченого "дивака". Навіщо ці люди передали путіну записку про призначення до Міноборони? Явно не для того, щоб мобіків ганяти на українські HIMARS. Їм потрібна влада над такими структурами як Сили спеціальних операцій, як спецназ колишнього ГРУ – бойовики, які потрібні для того, щоб утримувати владу.

Ви питаєте про публічних осіб – дві публічні особи він уже показав – це Суровікін та Мізинцев. Тобто операція увійшла вже до такої практичної стадії.

- Травень був дуже насиченим на події: дрони над Кремлем – там гарно "горіло-палало", чекаємо на продовження. Тепер ще й РДК та Легіон "Свобода Росії" переходять кордон, який настільки дірявий, що можна було зайти, окопатися, взяти щось під контроль, затрофеїти, вийти та влаштувати прес-конференцію, пообіцявши повернутися, що важливо.

– Це зайве нагадування і російському керівництву, і російському суспільству так званому. На мене велике враження справила ця акція РДК та Легіону "Свобода Росії". Дуже приємно, що мої співвітчизники, які стали на шлях збройного опору режиму, – а будь-яке інше вже є безглуздим в сенсі боротьби з путінізмом – є такі дуже серйозні лідери та спікери.

Скажу чесно, на всіх цей другий захід російських добровольців на територію нашої батьківщини справив серйозніше враження, ніж перший.

- Які наслідки? Це буде далі, глибше, горітиме і справді буде захоплюватися територія?

– Ні. Все-таки, основна сила – це українська армія, вона вирішуватиме. А ось у чому величезне значення? Скільки там, 50 людей було? Це ось парадоксальна річ – ці 50 людей дуже допомогли тій групі негідників – Пригожину і тим, хто ним керують – у плані навіювання російському суспільству тези, що війну програно. Наразі важливо, щоб ці люди перемогли. Як із ними розбиратися далі – це особлива стадія. Важливо, щоб зараз було виконано першу умову – виведення окупаційних військ. А це автоматично означає гарантію безпеки України.

Я хочу попередити ваше обов'язкове питання – а як же з НАТО. Тут надзвичайно чітка ситуація виникла. Столтенберг сказав прямим текстом: після перемоги ви будете прийняті в НАТО, а до перемоги ми дамо вам знаменитий статус основного союзника США, який не є членом НАТО (Major non-NATO ally). Причому цей статус не лише поширюватиметься на Сполучені Штати, а й на Францію, Німеччину, Велику Британію. Це такий самий статус, що мають такі чудові держави, як Ізраїль, Тайвань, Південна Корея. Ви бачите, що це найближчі союзники США.

Чим цей статус відрізняється від членства в НАТО? Тільки одним – американські солдати не беруть на себе обов'язки приїжджати, боротися та вмирати разом із українцями на українській землі. Але решту вони беруть: тобто повноцінне системне постачання українській армії за стандартами НАТО вирішуватиметься не "Рамштайнами" раз на місяць, а просто буде армія України озброєна так само, як і всі армії НАТО. Якщо буде повна перемога, будете членом НАТО, а якщо ні – то різко покращиться постачання і буде перемога за кілька місяців.

Читайте: Ще один постріл "Аврори": чи з'явиться в Росії новий лисий вождь

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів