RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кого Трамп покличе в союзники США

Трамп шукає можливість виконати свої обіцянки перед виборцями в умовах обмежень, що накладають американські інституції

Трамп шукає можливість виконати свої обіцянки перед виборцями в умовах обмежень, що накладають американські інституції Трамп потрібні союзникі Фото: EPA/UPG

Програмна промова нового президента США Дональда Трампа не містила особливих сенсаційних заяв. Він говорив про необхідність збільшення витрат на оборону країни, про міграційні питання та питання торгівлі. Однак, ті хто очікував нарешті почути про головні пріорітети у зовнішній політиці президента США, все ж дочекалися нового месседжу. "Америка хоче знайти нових друзів, а також встановити нові партнерські відносини, у яких поділяються спільні інтереси", - сказав загадково Трамп під час свого виступу. Про які спільні інтереси насправді говорив Трамп, та кого США бачать серед своїх союзників, розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко.

У виступі Трампа перед Конгресом було мало конкретики, його промова в американському парламенті не відрізняється від його інаугураційної промови місяць тому. Якщо напрямки внутрішньої політики були раніше більш-менш озвучені: міграційна, торгова, еміграційна політика, то зовнішньополітичні кроки нового президента залишаються загадкою. У виступі Трамп згадав лише про загрозу радикального ісламського тероризму, а також про роль американських союзників в усуненні загроз національній безпеці США.

В цілому промова американського президента свідчить про послідовність його передвиборчої кампанії. Трамп прийшов до влади на тлі збільшення соціально-економічних проблем. І ці проблеми сприяли збільшенню числа виборців, які виступають за якісь популістські, радикальні, нестандартні підходи до вирішення проблеми. Перед Трампом буде непросте завдання: як виконати свої передвиборчі обіцянки в той час, коли американські інституції накладають багато обмежень. Адже той самий його міграційний указ, який мав дуже популістський характер і стосувався обмежень в'їзду з семи мусульманських країн, був призупинений судовою інстанцією.

Трамп переслідує дуже прагматичну політику: США готові виділяти допомогу і підтримувати ті держави, які найбільше відповідають інтересам Вашингтона. І тут є дві сфери, на які США будуть витрачати значні ресурси: торгівля і безпека. Передусім найбільша підтримка буде спрямовуватися на найбільших торговельних партнерів Сполучених Штатів – це Японія, Австралія, Канада, держави Західної Європи, країни Південно-Східної Азії. Що стосується безпеки, то мова йде про країни НАТО, незважаючи на заяви Трампа про те, що це "застаріла" організація. Також у цьому зв'язку США будуть налагоджувати діалог із багатьма арабськими державами, які не є союзниками США з формальної точки зору, однак, вони також розглядають ІДІЛ як загрозу національній безпеці, і готові в цьому плані тісно співпрацювати з США.

Серед союзників Трамп розглядає ті держави, які активно залучені до кампанії у Сирії, в Іраку – це Франція, Великобританія, Канада, Туреччина і безумовно, регіональні країни – Саудівська Аравія, Катар, Єгипет і Йорданія. Однак, якою буде конкретна політика Трампа у цих напрямах – це ми дізнаємося після контактів на найвищому рівні між Трампом і лідерами цих країн.

Трамп також обіцяв модернізацію програм сухопутних військ, і морського флоту. Якщо слідувати його риториці, то це має бути найбільш революційна модернізація з часів Рейгана. Якщо Обама намагався більше вкладати ресурсів в підтримку торгівлі, започаткування нових вигідних зон, підтримки довкілля,то Трамп навпаки буде ці статті витрат урізати. Кількість викликів перед США, які постійно зростають, змушують нового президента робити ставку саме на військовий потенціал. І тут виникає важливе питання, наскільки союзники Штатів будуть готові поділяти такий погляд і збільшувати свої військові видатки. Бо поки що серед держав-членів НАТО є тільки п'ять країн, які дотримуються рекомендацій про витрати на оборону на рівні 2% від ВВП.

Чи є, у зв'язку з цим, відсутність конкретики у заявах Трампа проявом його слабкості чи навпаки сили? Адже, це, з одного боку, може говорити про те, що він досі не визначився з системою пріоритетів і не розуміє, які інструменти необхідні для реалізації тієї чи іншої політики. З іншого боку, це може надати перевагу США та сприяти пеговорній позиції, оскільки ні союзники Штатів, ні потенційні вороги не будуть знати, що саме Трамп матиме на увазі.

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні