RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп підіграв Кремлю, все може закінчитися дуже погано - західні ЗМІ

Західні ЗМІ аналізують, до чого може призвести звільнення Джеймса Комі

Західні ЗМІ аналізують, до чого може призвести звільнення Джеймса Комі Джеймс Комі очолював ФБР з вересня 2013 року Фото: EPA/UPG

У вівторок Дональд Трамп звільнив директора ФБР Джеймса Комі. Здається, для президента, який цінує лояльність, той був занадто незалежним і дуже небезпечним. У США бояться, що це рішення поклало кінець незалежному розслідуванню зв'язків команди Трампа з Кремлем. Знову звучать вимоги, щоб справою займалася незалежна комісія. Що парадоксально, вже на наступний день після звільнення директора ФБР Трамп зустрівся у Вашингтоні з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Це може здатися невипадковим. "Апостроф" зібрав думки закордонних ЗМІ про скандальне рішення американського президента.

Чому Комі звільнили

9 травня президент США Дональд Трамп приголомшив американську громадськість звільненням директора ФБР Джеймса Комі. Останній дізнався про це з новин, виступаючи перед співробітниками Бюро в Лос-Анджелесі. Комі повинен був перебувати на посаді аж до 2023 року – Конгрес встановив такий тривалий термін, щоб захистити Комі від політичного тиску. І подія не може не дивувати – директор Бюро звільнений усього другий раз в історії. Поки функції глави ФБР буде виконувати заступник Комі Ендрю Маккейб.

Рішення про звільнення було ухвалено на тлі розслідування відомством імовірного втручання Росії в передвиборну президентську кампанію у США і можливих зв'язків передвиборної команди Трампа з Кремлем. Аналогічні розслідування також проводять профільні комітети обох палат Конгресу. Раніше без кримінальних наслідків завершилося розслідування щодо використання Хілларі Клінтон службової електронної пошти у порушення правил безпеки. І хоча президент у листі до Комі пояснив звільнення тим, що той нібито нездатний ефективно керувати ФБР, маючи на увазі якраз розслідування щодо Клінтон, це рішення складно пояснити лише питанням компетентності.

The New York Times у своєму матеріалі "Директор ФБР Джеймс Комі звільнений Трампом" нагадала, що саме чинний президент отримав політичні дивіденди від розслідування проти Клінтон. Трамп похвалив Комі за мужність, коли той незадовго до виборів заявив про відновлення розслідування.

За словами президента, при звільненні голови ФБР він керувався рекомендаційним листом генпрокурора Джеффа Сешнса. Самого Сешнса, що парадоксально, якраз підозрюють у зв'язках з РФ. Відставки також нібито вимагав і заступник генпрокурора Рід Розенстайн. У своєму листі до Комі президент також написав, що директор ФБР тричі поінформував президента, що він не під розслідуванням. Цю тезу ніхто пояснити так і не зміг.

Як пише NYT, багато хто у Вашингтоні, включаючи ветеранів ФБР, побачив у цьому ретельно опрацьовану постановку зі створенням приводу для звільнення "мучителя президента з ФБР", з яким президент неодноразово конфліктував публічно і конфіденційно. Журналісти вважають, що для Трампа, який цінує, в першу чергу, лояльність, Комі був надто незалежним чиновником з величезною владою, здатним зруйнувати президентську адміністрацію. Минулого тижня Трамп назвав Комі "найкращим, що траплялося з Хілларі Клінтон". Президенту явно було складно пробачити голові ФБР і те, що той спростував запевнення Трампа, що Обама до передачі влади наказав спецслужбам стежити за командою новообраного президента.

Наслідки для Трампа

Як у вівторок заявила репортерам старший радник президента Кілліан Конвей, звільнення ніяк не пов'язане з Росією. Але тепер не тільки демократи, але і республіканці зажадали забезпечити незалежність розслідування. Сенатор-демократ Чак Шумер заявив, що американці можуть запідозрити у звільненні Комі спробу приховати щось. Трамп у Twitter відповів, мовляв, "волаючий Шумер" нещодавно сам заявляв, що не довіряє Комі. Республіканці Джастін Амаш, Джефф Флейк, Річард Бар та інші також розкритикували рішення президента. Багато хто виступив за те, щоб розслідуванням втручання у вибори і можливих зв'язків з РФ надалі займалася спеціальна комісія. Про це йдеться в ще одному матеріалі NYT: "Звільнення викликало вимоги незалежного розслідування, навіть серед республіканців".

Створення спецкомісій зазвичай мало для президентів плачевні наслідки, як це сталося з Джорджем Бушем-молодшим і Біллом Клінтоном. Але, як пише кореспондент BBC з Північної Америки Антоні Зеркер, поки за створення спецкомісії виступили лише деякі авторитетні республіканці.

І, все-таки, неминуче з'явилися прогнози, що історія навряд чи закінчиться добре для Трампа та США взагалі. Таку думку висловлюють у своїй редакційній статті NYT, журналісти Vox і The Guardian. Багатьом, незважаючи на деякі відмінності, історія з Комі нагадала, що в жовтні 1973 року тодішній президент США Річард Ніксон наказав звільнити спеціального прокурора, який розслідував Вотергейтський скандал. Той все-таки був звільнений, але чим все закінчилося для Ніксона, добре відомо: загрозою імпічменту і добровільною відставкою.

Будь-який потенційний новий директор ФБР опиниться під пильною увагою Конгресу і ЗМІ, оскільки Трампа будуть підозрювати в спробі призначити кишенькового главу бюро. Є й ті, хто впевнений, що звільнення Комі не вплине на хід розслідування. Однак це рішення президента, якщо не будуть проілюстровані реальні вчинки Комі, тільки буде сприяти підозрами, що Трамп щось приховує.

А що Росія?

Як написав у своїй колонці для The Guardian професор права американського коледжу Амхерст Лоуренс Дуглас, Трамп, звільнивши Комі, виконав за Росію її роботу: тепер Кремлю не потрібно підривати цілісність політичної системи США, адже це власними руками робить американський президент. Звільнення Комі Дуглас назвав атакою на верховенство права, що підриває незалежність розслідування.

За дивним збігом обставин, у вівторок вночі (за американським часом) Білий дім оголосив, що Трамп в середу зустрінеться в Овальному кабінеті з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Спочатку Лаврова прийме держсекретар США Рекс Тіллерсон. Найбільш актуальною зовнішньополітичною темою на порядку денному є російський план створення зон безпеки в Сирії. Але зустріч буде неможливо відокремити від політичної драми, що розгортається в США, пов'язаної з розслідуванням ФБР і слідчими органами Конгресу можливої змови команди Трампа з Кремлем, вважають у журналі Time.

"Трамп у вівторок раптово звільнив директора ФБР Джеймса Комі, різко позбувшись головного співробітника правоохоронних органів країни у розпал розслідування бюро зв'язків Трампа з Росією", — сказано в матеріалі. Журналісти відзначають, що ці підозри завадили зближенню Білого дому з Кремлем, а такі наміри неодноразово висловлювалися Трампом у ході кампанії. Після хімічної атаки в Сирії і подальшого ракетного удару з боку Штатів відносини США з РФ тільки погіршилися. Але Сирія все ще може бути засобом для поліпшення зв'язків, і сама по собі зустріч є "ознакою певного прогресу".

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною