RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гучна перестановка від Трампа: нічого доброго для Росії не очікується

Звільнення Тіллерсона пов'язане з розбіжностями між ним і Трампом

Звільнення Тіллерсона пов'язане з розбіжностями між ним і Трампом Майк Помпео Фото: flickr.com/Gage Skidmore

Президент США Дональд Трамп звільнив держсекретаря Рекса Тіллерсона та номінував на цю посаду директора ЦРУ Майка Помпео. Кадрові зміни пов'язані з різним баченням зовнішньої політики та напруженими стосунками між Трампом і Тіллерсоном. Від нового держсекретаря США експерти не очікують помітної корекції політики щодо України та Росії, однак жорсткішою та активнішою може стати політика Вашингтона щодо Північної Кореї й, передусім, Ірану, а гарних для Москви новин теж не передбачається "Апостроф" проаналізував, що для Сполучених Штатів та України означає призначення нового держсекретаря.

Рекс Тіллерсон на посаді держсекретаря США пропрацював трохи більше року. 13 грудня президент Дональд Трамп оголосив, що на цій посаді його замінить директор ЦРУ Майк Помпео та працюватиме "фантастично". Замість Помпео розвідувальне відомство може очолити його заступниця Джина Геспел, тоді вона стане першою жінкою-директором ЦРУ. Обидві кандидатури, нагадаємо, ще має затвердити Сенат. І може виникнути вагомий спротив призначенню пані Геспел, оскільки за Джорджа Буша-молодшого вона керувала секретною в'язницею США в Таїланді, де до підозрюваних членів "Аль-Каїди" застосовували водні тортури, так звану імітацію утоплення.

Тіллерсон передаватиме свої повноваження до кінця березня, і доти його обов'язки на себе візьме заступник держсекретаря Джон Салліван.

Чому звільнили Тіллерсона

Джерела журналістів у Білому домі повідомили, що 9 березня Трамп через Джона Келлі повідомив Тіллерсону про звільнення, однак не сказав, коли воно відбудеться. Заступник держсекретаря з питань публічної дипломатії та зв'язків з громадськістю Стів Голдстайн заявив, що Тіллерсон досі не знав про звільнення і мав намір працювати на посаді й надалі, а причини усунення йому невідомі. Невдовзі стало відомо і про звільнення Голдстайна – саме через те, що його слова суперечили поясненням Білого дому. Трамп стверджує, що давненько обговорював відставку з Тіллерсоном. Та на початку січня держсекретар казав в інтерв’ю протилежне, заявляючи, що має намір працювати на посаді впродовж усього 2018 року.

Про можливу відставку Тіллерсона американські ЗМІ активно писали ще восени 2017 року. У листопаді одразу декілька ЗМІ повідомили, що Білий дім планує замінити його на Помпео. У відставці немає нічого дивного після численних повідомлень про розбіжності в баченні держсекретарем і Трампом деяких зовнішньополітичних питань. Сам голова Білого дому у вівторок, пояснюючи звільнення, зазначив, що Тіллерсон не погоджувався з ним з деяких питань.

Тіллерсону було складно знайти спільну мову з Трампом у питанні КНДР. Частково саме з північнокорейським напрямком майже напевне пов’язане звільнення держсекретаря. Один із високопосадовців у Білому домі пояснив BBC звільнення тим, що президент хотів впевнитися, що має укомплектовану команду заздалегідь до можливих переговорів з Пхеньяном та для різноманітних торгових перемовин. Минулого тижня, коли Тіллерсон перебував з візитом в Африці, Трамп заявив, що збирається зустрітися з північнокорейським лідером Кім Чен Ином. Цю версію можна підкріпити й тим, що два тижні тому посаду спецпредставника США з політики щодо Північної Кореї залишив Джозеф Юн, а помічницю Тіллерсона з цієї ж проблематики досі не затвердили на посаді.

Були між Трампом і Тіллерсоном й суперечки щодо угоди про ядерну програму Ірану. Трампові, який взяв курс на розірвання угоди, наприклад, не сподобалося, що Тіллерсон запропонував провести аудит дотримання Іраном її умов. Також держсекретар не підтримав тезу президента про те, що відповідальність за заворушення в Шарлотсвіллі влітку 2017 року несуть обидві сторони. Варто згадати й про те, що в американських медіа восени з’явилася начебто озвучена Тіллерсоном лайлива репліка про Трампа як про "бісового кретина". Крім того, як повідомила з посиланням на джерела The New York Times, Трампа дратувала звичка Тіллерсона закочувати очі під лоба, коли він не погоджувався з президентом.

Рекс Тіллерсон Фото: flickr.com/DonkeyHotey

"Мені дуже сподобалася теза, яку я побачив в одній статті: що взагалі в Державному департаменті здивувалися, чи не забув Трамп звільнити Рекса Тіллерсона, оскільки розмови про це були давно, з осені 2017 року. Очікувалося, що він рік пропрацює й піде, – сказав у коментарі "Апострофу" заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков. – Те, що відбулося в останні кілька днів чи тижнів, – точно не основна причина звільнення. Трамп хоче мати навколо себе людей, які поділяють його погляди. А давно не секрет, що Тіллерсон у багатьох питаннях мав інше бачення, якою має бути американська політика. Тобто це нормально. Навіть більше, як пишуть американські ЗМІ, це може бути тільки початком: велике питання, наприклад, скільки [радник президента США з нацбезпеки] Герберт Макмастер протримається. Є велика ймовірність того, що це початок перезавантаження і деякі особи будуть змінені".

Тобто головними причинами відставки стали, по-перше, персональні протиріччя між Трампом і Тіллерсоном. З одного боку, через різне бачення зовнішньої політики, а з іншого, через не надто позитивну оцінку одне одного. По-друге, те, що серед членів адміністрації в Тіллерсона хороші стосунки збереглися, схоже, лише з міністром оборони Джеймсом Меттісом.

Читайте також: Зброя для України і загроза прямої війни з Путіним: чого чекати від нового держсекретаря США

Є й інші версії, які доповнюють, але не змінюють основну причину звільнення. Наприклад, що президент звільнив Тіллерсона саме зараз, аби "перебити" новину, що радник передвиборчої кампанії Трампа Роджер Стоун намагався встановити контакти з Джуліаном Ассанжем. Ще одна: що останньою краплею стала заява Тіллерсона про роль Росії у замаху на вбивство Сергія Скрипаля.

І, хоча можна помітити певні відмінності в коментарях Трампа і Тіллерсона щодо Росії взагалі, позиція президента є радше винятком на тлі президентської адміністрації, де є консенсус щодо РФ. Микола Бєлєсков майже виключив, що протиріччя щодо Росії могли стати причиною звільнення.

Чого чекати від Помпео

Обидва – і Тіллерсон, і Помпео – були очевидною кадровою ініціативою самого Трампа. Однак принципи їхньої роботи кардинально відрізнялися. Тіллерсон, хоча й мав безліч недоліків як перший дипломат США (відсутність чиновницького досвіду, жахлива кадрова ситуація в Державному департаменті), не бажав мовчки погоджуватися з усіма шаленими ідеями президента. Помпео ж можна назвати лояльним до Трампа управлінцем. Між ними, як каже й сам Трамп, склалися чудові стосунки. Звідси й припущення, що тепер президентові буде легше домогтися того, щоб американська зовнішня політика відповідала його власному баченню.

"Мабуть, вони зможуть створити якусь команду, бо у Трампа з Помпео набагато менше розбіжностей", – прокоментував професор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Сергій Галака.

Та чи досить цього, щоб зовнішня політика США змінилася, навіть якщо у президентської адміністрації є таке бажання? Зі звільненням Тіллерсона чинники стримування, основним з яких є американський Конгрес, нікуди не зникли. Від цього не зміниться позиція ключових членів президентської адміністрації. Також надалі діятиме закон, який не дозволить президентові скасувати санкції проти Росії без згоди Конгресу.

Співрозмовники "Апострофа" вважають, що Помпео не матиме проблем із затвердженням своєї кандидатури в Сенаті. Зокрема, як сказав Микола Бєлєсков, Помпео, на його думку, затвердять, і навіть вдасться переконати окремих сенаторів-демократів, що необхідно підтримати цю кандидатуру. "В Помпео проблем буде значно менше, ніж у його нинішньої заступниці, яку номінували на керівника ЦРУ", – додав експерт ІСП.

Однак він не чекає від призначення Помпео серйозних змін у зовнішній політиці, особливо щодо України та РФ.

Майк Помпео Фото: flickr.com/DonkeyHotey

"Я не думаю, що призначення Помпео матиме суттєвий вплив. Оскільки головний радикальний крок, якого очікували від адміністрації Трампа, вже зроблений: Державний департамент вже дав згоду на продаж Україні ПТРК Javelin. Тому я дуже сумніваюся, що прихід Майка Помпео матиме радикальний вплив на політику щодо російсько-українського конфлікту або на українському чи російському напрямку. Хоча так, можна очікувати, що політика щодо Ірану та КНДР буде більш, можливо, агресивною, більш активною. Особливо щодо Ірану, бо спробують вийти на переговори з КНДР", – окреслив своє бачення Бєлєсков. Він каже, що складно уявити і зменшення тиску на Росію та допомоги Україні за нового держсекретаря США, і збільшення тиску, оскільки воно загрожуватиме посиленням протистояння.

Подібну думку висловив і Сергій Галака, нагадавши, що ще до призначення директором ЦРУ Майк Помпео твердо висловлювався про Росію: "Я маю надію, що він не змінить курс, який вже загалом визначений. Ну і побачимо, як призначення вплине на переговорний процес, який ведуть Волкер та Сурков. Якщо збережеться лінія і такий самий темп, мабуть, гірше не буде. Ну і сподіваємося, що за нового держсекретаря політика США буде більш консолідованою".

"Я б не робив далекосяжних прогнозів щодо майбутніх кроків, – прокоментував експерт фонду "Майдан закордонних справ" Олег Бєлоколос, пояснивши, що більшість прогнозів, які стосувалися призначення на посаду держсекретаря США Рекса Тіллерсона, не справдилися. – Слід почекати перших офіційних заяв Помпео на посаді держсекретаря. Однак, безсумнівно, він добре обізнаний з усіма тонкощами і нюансами американсько-російських відносин, включаючи питання ядерного протистояння між США та РФ, американських санкцій, спроб підривної діяльності Москви у Сполучених Штатах та активності кремлівської агентури у світі. Так що тут для Росії нічого позитивного не очікується. Більше того, замах на Скрипаля у Британії також буде враховано при визначені подальшого ставлення Вашингтону до Кремля, адже йдеться про застосування "брудної зброї" на території країни-члена НАТО".

Важливо сказати, що зі звільненням Тіллерсона та призначенням Помпео не зникнуть миттєво ті проблеми, які перешкоджали ефективній роботі Державного департаменту.

Сергій Галака зазначив, що Помпео є не кар'єрним дипломатом, а політичним призначенцем, і тому не зовсім зрозуміло, чи зуміє він налагодити роботу апарату Держдепу: "Досі не призначені заступники держсекретаря, немає заступника, який веде азійський напрямок, немає посла в Південній Кореї. Низка спеціалістів пішли ще за Тіллерсона звідти, дехто відмовився взагалі в адміністрацію Трампа входити. Тобто там велика проблема, і це, мабуть, буде першочерговим завданням нового держсекретаря – забезпечити роботу кадрово. Ну і побачимо, наскільки Трамп і Помпео між собою поладнають. З Трампом поки що взагалі мало хто міг вмів узгодити позиції".

На думку Сергія Галаки, можлива зустріч Трампа з Кім Чен Ином буде величезним випробуванням для нового держсекретаря. Людині, яка не є фаховим дипломатом, доведеться спертися на фахівців, щоб побудувати правильну стратегію. Крім того, процес затвердження чиновників довгий, і невідомо, чи вдасться сформувати команду на східноазійському напрямку до такого саміту. "Якщо, не дай боже, Трамп просто поїде в Північну Корею, самим фактом він просто знецінить американську позицію", – додав Галака. Іран буде ще однією проблемою, бо через питання ядерної угоди відносини між США та ЄС загостряться. А розірвання угоди матиме величезні наслідки не тільки для відносин Вашингтона з союзниками, а й для режиму нерозповсюдження ядерної зброї та перспектив домовитися з Північною Кореєю.

Як зазначив Микола Бєлєсков, на Тіллерсона можна покладати відповідальність за нинішнє становище в Держдепі, однак щонайменше публічно цього не робитимуть, бо частину відповідальності за таку ситуацію несуть Білий дім і сам Дональд Трамп. Зокрема, відомо, що частину призначень в Держдепі блокувала саме президентська адміністрація. Те саме, каже аналітик, стосується й ідеї зменшення фінансування департаменту. Коли стало відомо про звільнення, працівники Держдепу, якщо вірити повідомленням ЗМІ, обережно пораділи цьому рішенню, бо вважають, що хороші стосунки Трампа і Помпео дозволять відновити позиції Державного департаменту у формуванні та реалізації зовнішньої політики на ключових напрямках.

"Я сумніваюся, що будуть радикальні зміни і швидко зникне кадровий голод на керівних посадах. Питання в тому, чи зникнуть чорні списки людей, які були в опозиції до Дональда Трампа. Проблема не в тому, щоб призначити. Велике питання – кого призначати, тому що пул експертів та спеціалістів, які підтримали або були хоча б нейтральні щодо Дональда Трампа, не такий великий. Але фінансові питання залишаються. Тобто багато що залежатиме від Білого дому, а не від Майка Помпео", – прокоментував Бєлєсков та додав, що набагато страшнішою та показовішою є не відставка Тіллерсона як така, а те, як вона відбулася: що держсекретар дізнався про звільнення з Twitter. Тобто хаос у Вашингтоні нікуди не зник.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною