RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трампу напевно оголосять імпічмент, але є варіанти - американський політолог

Палата представників швидше за все підтримає усунення Трампа, а ось в Сенаті все може скластися інакше

Палата представників швидше за все підтримає усунення Трампа, а ось в Сенаті все може скластися інакше Фото:

Комітет у справах юстиції Палати представників США, 13 грудня, проголосував за дві статті обвинувачення проти президента Дональда Трампа. Президента США підозрюють у зловживанні владою з метою змусити іноземну державу втрутитися в політику США, а також в перешкоджанні Конгресу розслідувати цю подію. Таким чином зроблено ще один крок на шляху до голосування за імпічмент Дональду Трампу. "Апостроф" обговорив перспективи імпічменту з професором-політологом Університету Британської Колумбії ПОЛОМ КВІРКОМ.

- Чи є близькою до завершення процедура імпічменту Дональду Трампу? Чи встигнуть конгресмени провести підсумкове голосування до Нового року?

- Конгрес зможе голосувати тільки після відповідного рішення Комітету з питань правосуддя Палати представників. Це голосування цілком може бути проведене протягом декількох тижнів.

- Відкритим слуханням по справі імпічменту в Конгресі передували доволі тривалі закриті засідання. Публічний етап потрібен для досягнення реального прогресу в розслідуванні "тиску" на Україну чи спрямований на формування громадської думки?

- Публічні слухання в основному призначені для впливу на громадську думку. Але вони роблять доступними для ЗМІ та громадськості різні факти та аргументи, щодо цієї справи. Це необхідно задля прозорості процесу. Таким чином, критики процесу імпічменту не зможуть спекулювати навколо розслідування, не викликаючи підозру та недовіру. Хоча звісно, вони однаково будуть висувати подібні претензії, переважно звертаючись до електоральної бази Трампа та тих виборців, які, попри всі скандали, його підтримують.

- Більшість Палати представників вже сформувала свою позицію щодо імпічменту? Як скоро, на вашу думку, відбудеться остаточне голосування та якими будуть його результати?

- Поки що невідомо, коли відбудеться підсумкове голосування. Конгрес чекає на свідчення чинних та колишніх помічників Трампа. Голосування відбуватиметься у відповідності з партійними лініями, причому всі або майже всі демократи — а отже і більшість з Палати представників - проголосують за імпічмент, а всі республіканці проголосують проти. Втім, цілком можливо, що кілька республіканців здивують усіх та проголосують за імпічмент. Наприклад, таке зробить один з колишніх республіканців, Джастін Амаш з Мічигану. Він покинув партію саме через це питання і тепер є незалежним депутатом.

- Якщо імпічмент підтримають у Конгресі, які шанси на його підтримку у Сенаті? Як довго можуть тривати слухання Сенату щодо імпічменту?

- Для усунення чинного президента потрібно дві третини голосів Сенату. На даний час немає публічних доказів, що за це проголосують більше двох республіканців. Втім, поінформовані джерела повідомляли, що багато республіканців проголосували б відповідно до своїх переконань, якби було таємне голосування та їм не довелося б стикатися з прихильниками Трампа. Також була інформація про те, що дехто з сенаторів-республіканців розглядає можливість голосувати за імпічмент. Але, швидше за все, майже всі республіканці підтримають Трампа і він не буде засуджений.

- Як ви оцінюєте перспективу успішного імпічменту? Який вплив він матиме на політичну систему США та вибори 2020 року?

- Трампу майже напевно оголосять імпічмент у Палаті Представників, але він не буде засуджений та усунутий Сенатом. А от щодо того, як це вплине на вибори 2020 року, ще тривають суперечки. Імпічмент, безсумнівно, активізує багатьох сильних прихильників Трампа - які будуть гніватися на демократів за спроби скинути їхнього президента. Однак, на моє переконання, це матиме сильний та доволі важливий позитивний ефект для демократів. Згідно опитувань, майже 60% громадськості вважають, що Трамп вчинив неприпустимі правопорушення. Публікація доказів у відкритому судовому процесі лише збільшить цю кількість. Значна більшість вважатиме республіканців нечесними захисниками корумпованого президента і тими, хто не здатний захищати верховенство закону. Багато республіканців будуть відсторонені і не впливатимуть на голосування. Тому я очікую, що демократична хвиля в 2020 році буде навіть більшою, ніж це відбулося на виборах до Конгресу 2018 року.

- Під час розслідування адміністрація президента США була змушена опублікувати записи приватних розмов з лідером іншої держави. Наскільки безпрецедентним є такий крок? Чи може він змінити співвідношення сил та зовнішньополітичну систему США?

- Трамп добровільно оприлюднив часткову стенограму свого телефонного дзвінка з президентом Зеленським, мабуть, вважаючи, що це допоможе подолати критику через анонімну скаргу на нього. Це не створює жодного прецеденту щодо доступу Конгресу до такої інформації в майбутньому. Втім, не виключено, що зловживання повноваженнями з боку Трампа, зокрема затримка військової допомоги, затвердженої Конгресом, зрештою призведе до прийняття законодавства, яке посилить незалежний нагляд за зовнішньою політикою або виконанням бюджету.

- Україна та корупція її політичної системи постійно фігурують у слуханнях у ЗМІ та Конгресі. Як це вплине на громадську думку в США щодо України та відносини між США та Україною?

- Деякі прихильники Трампа, зокрема коментатори Fox News, періодично ставлять під сумнів американську підтримку України. Але це мотивоване їхньою рішучістю захищати Трампа. На сьогоднішній день немає підтверджень тому, що рівень підтримки України знижується. В тому числі, в сфері надання військової й не військової допомоги.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною