RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Імпічмент Трампу не послабив позиції України в США - представник Конгресу Українців при ООН

Андрій Добрянський про перший етап імпічменту Трампу та його наслідки

Андрій Добрянський про перший етап імпічменту Трампу та його наслідки Фото:

Ситуація з імпічментом президенту США Дональду Трампу пояснюється тим, що минулі вибори у США були переповнені величезним песимізмом і цинізмом влади. Україна ж, незважаючи на складну ситуацію, змогла залучити увагу американського суспільства і продемонструвати себе з позитивного боку. Про це "Апострофу" розповів комунікаційний директор Українського Конгресового Комітету Америки та представник Світового Конгресу Українців при ООН АНДРІЙ ДОБРЯНСЬКИЙ.

- 18 грудня Палата представників проголосувала за імпічмент Дональду Трампу - його звинувачують у зловживанні владою і перешкоджанні роботі Конгресу. Яка з цих статей є більш жорстоким злочином для американського менталітету і чому? Як ви можете оцінити голосування? Ви вірите, що Трампу загрожує імпічмент?

- Перша стаття - зловживання владою - безпосередньо пов'язана з конкретними причинами, перерахованими в статті 1 Конституції США для імпічменту президента.

У першій статті Конституції йдеться, що президента, віце-президента і всіх цивільних службовців піддають імпічменту, якщо визнають винними у державній зраді, хабарництві або інші тяжких злочинах.

"Батьки-засновники" хотіли, аби лідерів країни не страчували, а застосовували до них "більш цивілізований" метод усунення у разі порушення Конституції США. Це рішення було запропоноване як процес імпічменту, який використовувався протягом майже 200 років для міністрів та інших діячів при британському монарху. Але ось король не піддавався імпічменту.

Коли хтось набуває статусу президента, а потім використовує свою майже необмежену владу в незаконних цілях, це, за визначенням, є злочином, який може бути підданий судовому розслідуванню та призвести до імпічменту. Як пояснив Майкл Герхардт, заслужений професор юриспруденції Школи права Університету Північної Кароліни у Комітеті Палати представників з питань судової влади: "якщо поведінка містера Трампа не заслуговує на імпічмент, то ніщо не заслуговує на імпічмент".

- Як все відбувалося?

- Республіканці, маючи меншість у Палаті представників, домоглися, аби дискусію, яка тривала і так 6 годин, продовжили ще на годину. Але тактика із затримки використовувалася здебільшого на початку дня. Коли прийшов час приймати рішення, голосували в середньому 15-20 хв за кожну зі статей обвинувачення. 230 із 435 членів Палати представників проголосували за імпічмент президента Трампа за "зловживання владою" – пункт, який стосується тиску на президента України Володимира Зеленського.

Проти проголосували 2 демократи - Коллін Пітерсон з Міннесоти та Джефф Ван Дрю з Нью-Джерсі. Останній уже заявив, що перейде до республіканців виборах наступного року – на окрузі, де він балотуватиметься наступного року, більшість голосували за Трампа, тож він сподівається пройти за тим же квитком, як кажуть в США. Однак якщо демократи збережуть вплив у Палаті представників, перевибори йому нічого не дадуть. До того ж його працівники – Ван Дрю займається стоматологією – позвільнялися з клінік на знак протесту.

Проти звинувачення у перешкоджанні роботі Конгресу разом з двома вище згаданими проголосував ще один демократ. Натомість Джастін Амаш з Мічигану, який влітку вийшов з республіканської партії, підтримав демократів щодо обох статей звинувачення Трампу. Загалом проголосували за цю статтю 229 членів парламенту.

Джастін АмашФото: Getty images

Під час свого виступу республіканець Баррі Лаудермілка заявив, що демократи мають до Трампа менше милосердя, ніж Понтій Пілат до Ісуса. Але побожні республіканські політологи напали на конгресмена через згадку Господа у переддень різдвяних свят.

- Увечері перед днем голосування протестуючі вийшли на вулиці кількох американських міст, закликаючи до імпічменту. Хто найбільше підтримує його відставку?

- Ендрю Джонсона, який першим постав перед загрозою імпічменту, звинувачували зокрема в тому, що він "говорив непомірковано, надмірно емоційно, вдаючись до скандальних висловлювань в Головному магістраті Сполучених Штатів".

Багато в чому нинішній президент США так само говорив під час публічних виступів, використовуючи їх для расистських висловлювань та нетолерантності загалом, і неодноразово сіяв ворожнечу між населенням США за ознакою раси, національного походження, віросповідання і статі. Будь-яка з цих груп могла б виступити проти президента.

- А як же прихильники Трампа? Які їх основні аргументи - економічне зростання, політика протекціонізму, що ще? Іншими словами - що говорять люди? Чому Трамп повинен залишатися на своєму нинішньому місці?

- За даними опитувань прихильників президента, переважна більшість з них - чоловіки, білі. Вони старші 50 років і проживають здебільшого у сільській місцевості. Він також отримує найбільшу підтримку серед людей з низьким рівнем освіти, але не серед найбідніших американців. Ті, хто заробляє не менше 50 000 доларів на рік, найімовірніше проголосують за нього. Нарешті, є люди, яким просто подобається його епатажна манера говорити.

- Чи сильно причетність українських політиків до імпічменту похитнула становище України в американському суспільстві?

- Незважаючи на скандали за участю українських чиновників, незважаючи на те, що про Україну зараз говорять нестриманим тоном, підтримка все ще знаходиться на високому рівні. При голосування за останній військовий бюджет США допомогу Україні в сфері безпеки збільшили на 50 млн. дол. - з 250 млн. дол. до 300 млн. дол. в 2020 році. Ця законодавча ініціатива була прийнята протягом дискусій щодо імпічменту.

Крім того, під час слухань щодо імпічменту, які транслювалися в прямому ефірі практично по всіх американських каналах, громадяни США почули від численних американських дипломатів меседжі, наскільки мужнім є український народ, а що США повинні продовжувати підтримувати Україну. Нарешті, після 20 років зусиль великі американські ЗМІ змінили написання назви української столиці з Kiev на Kyiv.

Маю також відзначити, що на хвилі зацікавленості українською культурою збільшилася кількість відвідувачів українських музеїв у США.

Відвідувач в Victoria Museum, КиївФото: Getty images

- Як зреагував Конгрес українців у США на слухання у справі імпічменту?

- Комітет має більш як 30 національних організацій українців у США. Його члени не лише залучені у політичне життя Америки і закликають інших українських емігрантів ставати його учасниками. Імпічмент розділив українську діаспору – одні підтримують його, інші – ні. Але ми єдині у протистоянні російській пропаганді, яка хлинула на США під час слухань у справі щодо імпічменту, тож випустили інформаційний буклет, аби спростовувати її.

- Отже, тепер справа переходить до Сенату, я правильно розумію?

- Побачимо протягом двох тижнів. Сенатори звільнили собі цілий січень, аби зайнятися виключно імпічментом. Але поки не зрозуміло, на яких умовах він буде і яких свідків будуть слухати. Все це треба погодити із підконтрольним демократам Конгресом.

Сенат має виняткове повноваженнями розглядати всі справи про імпічмент, але є три вимоги. Всі сенатори складають особливу присягу у тому, що будуть здійснювати неупереджене правосуддя.

Голова Верховного суду буде головою в Сенаті під час імпічменту – зазвичай його очолює віце-президент. Процес розгляду справ про імпічмент в Сенаті США регулюється спеціальними правилами, які були вперше складені в кінці 1800-х років і які востаннє були змінені в 1986 році. Їх можна змінити простою більшістю голосів - 51. У 1999 році в ході процесу щодо імпічменту президента Клінтона Сенат одноголосно проголосував за ухвалення низки змін до початку процесу, після того як лідери обох сторін дійшли згоди - але вони не вступили в силу. Сенат може підтримати їх, проголосувавши повторно.

Сенат повинен почати процедуру імпічменту не пізніше 13:00 наступного дня після того, як статті про імпічмент були представлені. Але це не означає наступний день після голосування у Палаті представників. Судовий розгляд у Сенаті триває щодня, окрім неділі, поки не буде прийняте рішення.

- Кажуть, що сенатори не голосуватимуть за імпічмент. Могли б ви більш докладно пояснити процедуру - що буде після голосування в Палаті представників?

- Конституція США говорить: "Палата представників... володіє одноосібною владою щодо імпічменту". 18 грудня 2019 року, протягом шести годин дебатів у Палаті обговорювали дві статті про імпічмент. У листі, направленому голові Судового комітету, 70 республіканських членів Конгресу, включаючи Кевіна Маккарті, республіканського лідера, чітко заявили: "ми скористаємося всіма парламентськими інструментами, доступними нам в комітетах і палатах", щоб затягнути цей процес. Вони хотіли засідати вдвоє довше, але їм відмовили.

- Розгляд справи у Палаті представників був схожий на слідство. У Сенаті процес якось відрізнятиметься?

- Процес у Сенаті схожий на суд над кримінальним злочинцем. Звинувачення представлене "менеджерами з імпічменту" з Палати представників. Вони будуть представляти свої докази. Команда захисту президента потім представляє свої аргументи з подальшим викликом свідків. Обидві сторони можуть викликати свідків і проводити перехресний допит. Судовий розгляд має бути відкритим для публіки, проте кожен сенатор зобов'язаний зберігати абсолютне мовчання, "під страхом тюремного ув'язнення", у міру того, як менеджери Палати представників висувають свої аргументи проти президента. Кожен сенатор може говорити щодо остаточного вердикту не більше ніж 15 хвилин.

Слухання у справі про імпічмент Трампа, ВашингтонФото: Getti images

Рішення головуючого судді можуть бути скасовані голосуванням самого Сенату – це відрізняється від звичної судового процесу. Для винесення вироку треба, аби проголосувала "supermajority" – абсолютна більшість, тобто 2/3 голосів у Сенаті – 67 чоловік. 4-й президент США Джеймс Медісон писав, що принцип абсолютної більшості буде служити "додатковим щитом для деяких специфічних інтересів і ще однією перешкодою, як правило, для поспішних і непродуманих вчинків".

Головуючий суддя проводить поіменне голосування, зачитуючи кожну статтю, а потім називає ім'я кожного сенатора, який проголосує або “винний”, або “невинний”.

Якщо президент виправданий, судовий процес у справі про імпічмент закінчено. Якщо президент буде визнаний винним, то суд переходить до стадії винесення вироку. Конституція допускає два види покарання для президента - відсторонення від посади (розуміється одразу після визнання вини) або позбавлення права займати будь-яку урядову посаду у майбутньому (вимагає окремого голосування і потребує лише 51 голосу)..

- Чи проводили у США успішний імпічмент?

- В Америці були два президенти - Ендрю Джонсон і Білл Клінтон, - які були піддані імпічменту Палатою представників в 1868 і 1999 роках відповідно. Але обидва добули свій термін до кінця. Жоден президент ніколи не був усунений з посади за допомогою імпічменту. Президент Річард Ніксон пішов у відставку посеред процесу імпічменту, вважаючи за краще, щоб про нього пам'ятали на першому президентському посту, а не про першу людину, хто був зміщений з поста.

- Чому взагалі зараз склалася така ситуація в США?

- Президентські вибори в США в 2016 році, як і президентські вибори в Україні в 2010 році, були переповнені величезним песимізмом і цинізмом влади. У 2016 році багато виборців були незадоволені основними кандидатами від обох партій. У той же час, США встановили черговий рекорд за кількістю тих, хто голосував на цих виборах. В цілому, песимізм і цинізм повинні бути протиставлені громадянській активності, щоб виборці зрозуміли, що уряд - це продовження нашого суспільства, а не окрема сутність.

- Як ви можете оцінити нинішню президентську гонку в США? Що в ній змінює питання імпічменту?

- До фінальних виборів 2020 року залишилося 11 місяців. На даний момент жоден з трьох останніх американських президентів не очолював виборчу кампанію своєї партії. У березні 2020-го закінчиться перша частина праймеріз і ми побачимо, хто буде ймовірним кандидатом у демократи. На цьому етапі процедура імпічменту закінчиться, і, ймовірно, Трамп залишиться на посаді, як президенти Ендрю Джонсон і Білл Клінтон до нього. Є шанс, що демократи в Конгресі знайдуть нові причини для імпічменту президента в 2020 році.

- Чи визначився уже зараз наступник Трампа? Які шанси має близький до перемоги колишній мер Нью-Йорка і магнат Майкл Блумберг?

- Блумберг не є лідером жодних опитувань. У кращому випадку він займає 5-е місце в деяких загальнонаціональних опитуваннях, але праймеріз відбуваються не на загальнонаціональному рівні, а на рівні штатів. Однак величезне багатство Блумберга дозволяє йому вести передвиборну кампанію абсолютно інакше, ніж будь-кому іншому.

Знову ж таки, після 3 березня 2020 року, відомого як "Супервівторок”, в нас буде більше розуміння щодо списку кандидатів – праймеріз проведуть 15 штатів. Серед них найбільш залюднені штати США Каліфорнія і Техас. Ще у 4 штатах голосування відбудуться в лютому.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною