RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Трампа дуже складна ситуація, його врятує лише диво - Костянтин Грищенко

Дипломат про дебати Трампа і Байдена

Колишній міністр закордонних справ України КОСТЯНТИН ГРИЩЕНКО в ефірі Апостроф Live висловив свої думки щодо перших дебатів у США Дональда Трампа і Джо Байдена і поділився очікуваннями на майбутню зустріч президента і його суперника на виборах 3 листопада.

- Якщо казати про перші дебати кандидатів на пост президента США Джо Байдена та Дональда Трампа, як ви гадаєте, чому було стільки деструктиву та зовсім не було конструктивного обговорення майбутнього США?

- У даному випадку це повністю заслуга Трампа, оскільки це його стиль, який пи пам'ятаємо за дебатами із Гілларі Клінтон. Він намагається донести свою емоцію і через цю неї впливати на виборців, на своїх прибічників, яких цей стиль влаштовує.

У даному випадку у Байдена, на мою думку, просто не було можливості перевести це обговорення в більш конструктивне і змістовне русло. Тут, на жаль, ми маємо саме ту ситуацію, коли роль особистості має основне значення.

- Як на політичний розклад США вплинули останні події? І ми зараз кажемо не лише про дебати, де Трампу вдалося перетягти на свій бік поля Джо Байдена, але й про хворобу Трампа.

- Хвороба Трампа однозначно вплине в контексті того, що його намагання переключитися з питань пандемії, боротьби з нею, з його особистої ролі в тому, що зараз Сполучені Штати мають двісті тисяч загиблих через коронавірус на економіку та питання правопорядку зараз просто не спрацює. Відтак питання коронавірусу стане до кінця виборчої кампанії головним. І це на користь Байдену. У даному випадку ситуація склалася так, що намагання Трампа змінити становище будуть серйозно ускладнені, а він, судячи з опитувань, програє на цьому етапі.

- Ми маємо не лише хворобу Трампа, а й інформацію від Байдена про те, що він тестується на коронавірус щодня і обіцяє інформувати про це своїх прихильників. Як ви вважаєте, ця дисциплінованість хворого або людини, яка може потенційно захворіти, відіграє якусь роль в очах виборців?

- Справа в тому, що під час дебатів Трамп глузував із Байдена, що той постійно дотримується прав санітарії, які встановлюють підлеглі самого Трампа. А зараз стало настільки гротескно очевидним, що саме це стало причиною захворювання Трампа, що, мені здається, та невелика кількість виборців, які не визначилися, мають доволі важливий для них фактор. Серед них є багато літніх людей, які знаходяться в групі ризику, і для них питання подолання пандемії або принаймні попередження найгіршого розвитку ситуації з коронавірусом, є принципово важливим. На сьогоднішній день, якщо тільки щось не трапиться, ситуація у Трампа дуже складна.

- За рахунок чого Дональд Трамп може намагатися скоротити своє відставання від Джо Байдена?

- Зараз я навіть не уявляю, що йому може допомогти, оскільки весь його звичайний арсенал він уже використав. Та й залишилося дуже мало часу. Його можливості особисто брати участь у великих мітингах, які він раніше збирав, теж буде обмежено. Відтак тільки те, що буде абсолютно несподіваним, може змінити ситуацію. А несподіванку прогнозувати дуже складно.

- У Конституції США є 25-та поправка, згідно з якою, якщо президент не в змозі виконувати обов’язки президента США, то їх виконуватиме віце-президент Майк Пенс. Це якось додасть балів Дональду Трампу чи не матиме взагалі ніякого значення?

- Поки що, на мою думку, це прямо не впливатиме, оскільки ті, хто голосують за Трампа, голосують саме за нього, аж ніяк не за Пенса. Принаймні, популярність Трампа не переноситься на його віце-президента. Відтак я не думаю, що в даному випадку теоретична можливість застосування 25-ї поправки на цьому етапі заслуговує великої уваги. Звичайно, в США це обговорюють, оскільки є загроза як мінімум стану здоров’я Трампа, яке дозволило б йому виконувати обов’язки і надалі.

Але, судячи з усього, Трамп не в такій вже й поганій формі і через певний час, будемо сподіватися, вийде і продовжить виборчу кампанію. Загроза для виборів полягає не в цьому, а в тому, яким чином Трамп реагуватиме на потенційний програш. Традиційно всі президенти буквально в перший же день визнавали свою поразку, вітали переможця, але явно цього не доводиться очікувати в нинішній ситуації, коли Трамп ставить під сумнів саму процедуру голосування. Ми звикли до того, що США – це взірець проведення виборчих кампаній, а сьогодні, здається, туди треба надсилати все більше міжнародних спостерігачів, оскільки явно будуть серйозні проблеми.

- Ваші прогнози з приводу можливості другого етапу дебатів кандидатів у президенти: чи він буде та чи пройде так само, як перший - емоційно та з напором?

- Я не думаю, що можна змінити стиль Трампа. Він буде дотримуватися того, що йому притаманне як особистості та політику. Перший раз у нього це спрацювало, вдруге він, мабуть, сподівається, що воно знов таки буде ефективним. Однак є дуже багато очікувань і вимог, які з боку широкого загалу висуваються до організаторів цих дебатів. Якщо буде застосована так звана "кнопка припинення спілкування", тобто якщо можна буде зупиняти дію мікрофона після двох хвилин, які надаються на висловлення своєї позиції, то ці дебати будуть проходити у зовсім іншому ключі.

З однієї сторони, питання – чи погодиться на це Трамп? З іншої сторони, знову ж таки, кожна з двох партій - і Трамп, і Байден – не буде відмовлятися від дебатів, оскільки це буде сприйматися як ознака слабкості, невпевненості. Тому кожен буде очікувати або на те, що сама ситуація не дозволить проводити ці дебати або вони будуть скасовані з інших причин. Але не через позицію однієї зі сторін.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною