RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп постарається оголосити сьогодні про свою перемогу, демократи готують удар - Ілля Пономарьов

Ілля Пономарьов про день виборів у США

Ілля Пономарьов про день виборів у США Ілля Пономарьов Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Колишній депутат Державної Думи РФ, а нині український громадський діяч ІЛЛЯ ПОНОМАРЬОВ зараз перебуває у столиці США Вашингтоні. В ефірі Апостроф TV Пономарьов розповів, як американці голосують на президентських виборах і чиї прихильники - Дональда Трампа або Джо Байдена - готують протести.

- Як голосує Вашингтон? Люди масово йдуть на вибори або переважна більшість проголосувала поштою?

- Насправді, не лише поштою, але ще було дострокове голосування. Тобто в цьому році взагалі абсолютно унікальна ситуація: на сьогоднішній день приблизно дві третини явки, яка була на минулих виборах, проголосували або поштою або достроково. З цих двох третин, я думаю, що ще дві третини - це пошта, а решта - це дострокове голосування.

Тут вже давно біля виборчих дільниць стоять черги. Вже більше тижня, а в деяких штатах і того більше. Тому дуже багато людей голосують, явка буде досить висока.

Через соціальну дистанцію черзі дуже великі і розтягуються. Стоять в великих містах на вулицях ящики, в які можна кинути пошту для поштового голосування. Народ голосує, але сьогодні явка на виборчих дільницях буде порівняно нижчою, ніж була зазвичай.

- Очікується, що в цьому році явка на виборах буде значно більшою, тому що зазвичай явка в 50% в Америці вважається високою. Які настрої в Вашингтоні? За кого проголосує штат?

- Вашингтон відомо, за кого проголосує. У Вашингтоні навіть на минулих виборах 97% проголосували за Гілларі Клінтон, і 3% - за Дональда Трампа. Зараз буде приблизно такий же рахунок, якщо ще не більший. Вашингтон - це суто демократичний штат.

Взагалі узбережжі голосує в цілому за демократів, тут великих сумнівів немає. Дивитися нам зараз треба практично на один єдиний штат, який визначить результат виборів. Це штат Пенсильванія.

- Що стосується передвиборної боротьби. Наскільки жорсткою і помітною була ця боротьба на вулицях Вашингтона?

- Знову-таки, на вулицях Вашингтона на це можна не звертати велику увагу, тому що тут йде гра в одні ворота. І тут ніякої жорсткості немає.

Жорстка гра почнеться сьогодні ввечері. Вже тут і барикади готуються, і вітрини забиваються, і люди збираються - прихильники одного і іншого кандидатів. Нас нас чекає декілька досить веселих днів попереду.

В цілому, по країні специфіка американської виборчої системи в тому, що дозволена не тільки позитивна, а й негативна агітація. Тому поширювалися негативні ролики. Наприклад, був дуже смішний ролик про Байдена - пародія на фільм "Вікенд у Берні", коли господар будинку помер давно, а його носять і вдають, що він живий. У цьому ролику група прихильників Байдена носить Байдена по виборчій кампанії. Такого роду досить жорсткої і неприємної реклами було дуже багато. Вона офіційно йде не від кандидатів, а від різних груп підтримки, але її дуже-дуже багато.

- Барикади від кого і для чого? Хто готується і з чийого боку можуть початися зіткнення? Що може стати причиною?

- Я думаю, що більш імовірно цього очікувати з боку демократів, тому що, найімовірніше, Трамп постарається оголосити сьогодні ввечері про свою перемогу. І якраз поштове голосування йому в цьому може дуже сильно допомогти, тому що ще невідомо, коли його рахуватимуть.

А ті, хто йде сьогодні на виборчі дільниці за рахунок того, що поштове голосування більше для демократів, здебільшого будуть республіканцями. Це йому грає в цьому сенсі на руку, але, природно, прихильники демократів будуть намагатися не допустити того, щоб визнати або якимось чином дати йому можливість затвердити свою перемогу.

Тому я думаю, що основний удар буде звідти, але і прихильники Трампа теж будуть присутні.

Днями я бачив в тому ж Вашингтоні хардкор-республіканців з прапорами конфедерації, які на траках приїхали звідкілясь з півдня. У них хрест-навхрест, як у "Новоросії". Відповідно, вони будуть підтримувати Трампа.

- Питання України якось виникало під час обговорень? Чи вплине тема України на те, за якого кандидата віддали більше або менше голосів?

- Звичайно, тема України була досить опуклою в ході виборчої кампанії, тому що пан Байден досить серйозно "зашкварився" з Україною - зі своїм сином, з Burisma, зі Злочевським тощо. Ця тема мусується вже близько року прихильниками Дональда Трампа. Відповідно, демократи від цього відбиваються. На останніх дебатах ця тема знову обмусолювалась у повному обсязі. Це вже призвело до того, що значна частина американського істеблішменту намагається відійти від української теми, тому що ніколи не знаєш, з якого боку і що прилетить.

Тому я не думаю, що будуть якісь зміни щодо нашої країни після перемоги як одного, так і іншого кандидата - з різних причин. Я думаю, що Америка буде проводити приблизно одну й ту ж політику, але окремі політики, безумовно, будуть обережними.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною