RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шоу "Посадити Трампа": чи потрапить колишній президент США за ґрати

Суд над скандальним екс-головою Штатів може серйозно змінити політичну ситуацію в цій державі

Суд над скандальним екс-головою Штатів може серйозно змінити політичну ситуацію в цій державі Фото:

31 березня суд присяжних у Нью-Йорку проголосував за висунення кримінальних звинувачень колишньому президентові США Дональду Трампу. Розслідування щодо Трампа стосується його можливого зв'язку з порноакторкою Стормі Деніелс. Згідно з матеріалами справи, за місяць до президентських виборів 2016 року Трамп нібито заплатив Деніелс 130 тисяч доларів за те, щоб вона не розголошувала інформацію про секс із ним у 2006 році. Сама по собі ця виплата незаконною не була, але Трамп та його адвокат оформили її як плату за юридичні послуги, а це в штаті Нью-Йорк вважається фальсифікацією звітності та карається у кримінальному порядку. Згідно із законами штату, такі дії загрожують до чотирьох років ув'язнення. Про те, як розпочалося кримінальне переслідування колишнього президента США, чим це може для нього обернутися і як справи у Трампа з перспективами обрання президентом вдруге, читайте у матеріалі "Апострофа".

Засідання суду у справі Трампа призначено на вівторок, 4 квітня. У рамках кримінальної справи 45-президент США зобов'язаний з'явитися до суду, де йому офіційно і висунуть звинувачення.

Як заявив його адвокат Джо Такопіна, для Трампа та його захисту звинувачення стали несподіванкою. За словами захисника, ці звинувачення є "безпрецедентним випадком в історії" США. І тут адвокат правий. Його підзахисний став першим в історії колишнім президентом США, проти якого буде порушено кримінальну справу.

Сам Дональд Трамп, який відомий своєю завуальованою антиукраїнською позицією, сказав, що вважає кримінальне звинувачення суду присяжних Манхеттена "політичним переслідуванням" та "втручанням у вибори на найвищому рівні".

Справа в тому, що Трамп ще у листопаді 2022 року заявив, що має намір у 2024 році знову стати президентом США. А у січні 2023-го Трамп виступив у двох штатах: Нью-Гемпширі та Південній Кароліні, де представив свою передвиборчу команду для цих штатів.

Читайте також: "Наїзд" на Захід: як у США реагують на ядерну зброю в Білорусі

"Я думаю, що час для кримінального переслідування Трампа було обрано невипадково, - говорить у коментарі "Апострофу" професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, доктор політичних наук Сергій Галака, - Справа в тому, що у першій справі у випадку пред'явлення офіційного звинувачення, Трамп зобов'язаний буде перебувати у штаті Нью-Йорк, а це суттєво обмежує його можливості у виборчій кампанії".

Проте сам Трамп робить досить оптимістичні та грізні заяви.

"Я вважаю, що це полювання на відьом сильно вдарить по Джо Байдену. Американський народ чудово розуміє, що саме роблять тут ліві радикальні демократи. Усі це бачать. Тому наш рух і наша партія – об'єднані та сильні – спочатку переможуть Елвіна Брегга (окружного прокурора Манхеттена), а потім ми переможемо Джо Байдена. Ми збираємося викинути всіх до єдиного цих криворуких демократів з офісів, щоб ми могли зробити Америку знову великою", - сказав Трамп у коментарі CNN.

Захист Трампа теж натякає на політичні підвалини цієї справи.

"На президента не одягнуть наручники. Що стосується фотографії під арештом і чи проведуть його публічно як злочинця, то, як я вже сказав, я впевнений, що вони намагатимуться зробити так, щоб отримати задоволення від цього, виставивши його на огляд", - заявив адвокат Трампа Такопіна.

Другий адвокат Трампа Аліна Хабба сказала, що її підзахисний "є жертвою корумпованої та спотвореної версії американської системи правосуддя та історії. Він буде виправданий".

На думку професора Сергія Галаки, ці заяви адвокатів та самого Трампа ніщо інше, як піар. "Я не виключаю, що Трамп або його захисники заявлять, що присяжні підібрані тенденційно і всі вони мають до нього упереджене ставлення. Говорити можна, що завгодно. Але це не так. Система притягнення до кримінальної відповідальності та вибір присяжних у США досить чітко відпрацьовані. Судова система у такій гучній справі не піде на порушення закону", - наголосив експерт.

Але, як повідомило інформагентство Associated Press з посиланням на два джерела, знайомі з матеріалами справи, для Трампа все тільки починається. Колишньому президенту висунуть "численні звинувачення", зокрема за фальсифікацію ділової документації та несплату податків.

Про наявність інших кримінальних справ щодо Трампа наголосив і Сергій Галака. "Буде відкрито справу і в штаті Джорджія про спробу фальсифікації голосів виборців. А це вже серйозно. Я навіть не знаю, як Трамп із усього викручуватиметься", - каже експерт.

Але заявити про свою участь у виборах це одне, а взяти участь у них – інше. На питання про те, чи допоможе кримінальне переслідування виграти Трампу праймеріз у Республіканській партії, а згодом і вибори президента США, Сергій Галака відповів так: "Важко сказати. Тут все залежить від того, хто в нього буде конкурентом, а також як розгортатиметься кримінальна справа. У партії дивитимуться. Трамп, звичайно, має свій ядрений електорат, який вважає, що це політичне переслідування, але є серед республіканців і чимало його противників".

Якщо припустити, що Трампа все ж таки засудять, то чи зможе він, як колишній президент США потрапити за ґрати? Подібних прецедентів в Америці поки що не було.

"У Трампа був імунітет, поки він обіймав посаду президента країни. Тепер у нього імунітету немає, - пояснив "Апострофу" професор Сергій Галака , - За законом перешкод для відправлення Трампа до в'язниці немає. Раніше колишніх президентів не чіпали. Це був свого роду такий громадський договір. Як буде у випадку з Трампом, подивимося".

У свою чергу, відомий політолог Віктор Небоженко звертає увагу на інший аспект даних судових позовів.

"Кримінальні звинувачення колишньому президенту Трампу погіршують його становище на майбутніх президентських виборах і всередині самої Республіканської партії, але не покращує шанси його конкурента, нинішнього президента Байдена як кандидата від Демократичної партії на перемогу у президентських виборах. Інакше президентська кампанія у 2024 році проходитиме не за політичним критерієм, - політичною різницею між програмами двох партій, а шляхом політреклами: "молодість проти старості". Це дуже ризиковано для Демократичної партії і особисто Байдена. Америка, дійсно, потребує "припливу свіжої крові", щоб отримати імпульс для відновлення своєї політичної системи та вирішення накопичених великих проблем США", - вважає Небоженко.

За словами Сергія Галаки, спектакль у кримінальній справі Трампа лише розпочинається . "Думаю, події протягом найближчих півроку розвиватимуться цікаво. Якщо хочете за ними стежити, то запасайтеся попкорном", - резюмував експерт.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів