RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хаос у Конгресі: як відставка Маккарті позначиться на допомозі Україні

Політична криза в Штатах може вплинути на підтримку Києва Вашингтоном

Політична криза в Штатах може вплинути на підтримку Києва Вашингтоном Фото:

Політичне життя США почало помітно штормити. У вівторок, 3 жовтня, вперше у своїй історії Палата представників Конгресу відправила спікера у відставку. За звільнення республіканця Кевіна Маккарті проголосували 216 конгресменів, 210 були проти. Варто зазначити, що більшість у палаті контролюють республіканці. За усунення спікера конгресмени не голосували вже більше століття (востаннє таке питання порушувалося ще 1910 року) і ніколи в історії зрештою не наважувалися відправити його у відставку. Чим закінчиться нинішня політична криза в США і як це позначиться на допомозі Україні, розбирався "Апостроф".

"Ненадійний" спікер

Ініціатором відставки спікера виступив однопартієць Кевіна Маккарті - Метт Гетц, конгресмен від штату Флорида. Він звинуватив Маккарті у союзі з демократами. Справа в тому, що 30 вересня Кевіну Маккарті вдалося домовитись із представниками Демократичної партії про ухвалення бюджетної резолюції для фінансування федеральних витрат на 45 днів. Це допомогло уникнути шатдауну – зупинки роботи уряду.

Гетц, який є відомим трампістом, також висловив невдоволення тим, що Маккарті нібито погодив із президентом США Джо Байденом "таємну угоду" щодо фінансування України.

Цікаво, що фракція Демократичної партії також вирішила не рятувати спікера та проголосувала за відставку. Як зазначило видання "Голос Америки", демократи вважають Маккарті "ненадійним". Справа в тому, що саме він давав згоду на розслідування щодо можливості імпічменту президента-демократа Джо Байдена. До того ж Маккарті порушив угоду про виділення видатків, відсторонившись в останній момент від голосування.

Читайте: У США призначили тимчасового спікера після усунення Маккарті: коли буде голосування

Після відставки Кевін Маккарті заявив, що мотиви Гейтца насправді ніяк не пов'язані з бюджетом, і що він просто намагається здобути популярність. Маккарті сказав також, що не збирається більше балотуватись у спікери.

"Я не прагну знову балотуватися на посаду спікера Палати представників. Можливо, я програв сьогодні, але я боровся за те, у що вірю, і я вірю в Америку. Служити було честю", - написав сам Маккарті.

Кевін Маккарті в такий спосіб вже увійшов до історії Конгресу США. У січні 2023 року він обирався спікером Палати представників за чотири дні та 15 циклів голосування. Через дев'ять місяців Маккарті став першим спікером в історії, якого Палата своїм голосуванням відправила у відставку.

"Це погана історія і вона є досить значущою, тому що така подія сталася вперше в історії Конгресу. І це не прохідна якась ситуація, яку можна списати на передвиборчий період. Це слід розуміти, - зазначив у коментарі "Апострофу" політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов, - У багатьох західних ЗМІ цю політичну кризу, яка зараз є в Америці, вже охрестили "землетрусом". І це матиме певні наслідки".

Хаос у Палаті

Тимчасовим спікером Палати представників Конгресу США на пропозицію відставленого Маккарті обрано конгресмена-республіканця від штату Північна Кароліна Патріка Макгенрі. Як повідомило CNN, його призначення підтримали представники обох партій. Проте, як зазначає видання, тимчасовий спікер матиме обмежені повноваження, які дозволять йому лише оголошувати про перерву в роботі Палати, закривати засідання, ставити на голосування кандидатури на посаду спікера Палати представників Конгресу США.

При цьому в регламенті парламенту США не сказано, як довго може виконувати обов'язки тимчасовий речник і коли мають пройти нові вибори постійного.
"Палата, мабуть, порине в хаос доти, доки не вибере наступного спікера. Враховуючи розкол у стані республіканців, цей процес може виявитися таким же проблемним, як і битва за обрання Маккарті", - пише ВВС.

Тим часом у Білому домі сподіваються на швидке обрання нового спікера нижньої палати Конгресу.

"Оскільки нагальні проблеми, які стоять перед нашою країною, не можуть чекати, президент Байден сподівається, що Палата представників швидко обере спікера. Американський народ заслуговує на лідерів, які ставлять на чільне місце питання, що торкаються життя американців", - заявила прес-секретаря Білого дому Карін Жан-П'єр.

Тимчасовий речник Палати вже оголосив канікули для конгресменів на тиждень. Голосування за нового спікера відбудеться швидше за все наступної середи, 11 жовтня. Але гарантій того, що голосування буде результативним, наразі немає.

Що буде з допомогою Україні

З відставкою спікера Палати представників у Конгресі США для нас важливим залишається питання, що буде за допомогою України. Нагадаємо, що Білий дім просив Конгрес виділити для України $24 млрд до кінця 2023 року. Однак у США розпочалися торги через шатдаун та конгресменам стало не до того.

30 вересня обидві палати американського парламенту підтримали резолюцію про фінансування уряду США на наступні 45 днів, через що спікера і відправили у відставку. І до цього документа не включено нове фінансування України.

Тим не менш, у скарбниці Пентагону є ще $5,2 млрд коштів на надання військової допомоги Україні, і, як зазначає The Wall Street Journal, при збереженні таких темпів підтримки цього вистачить ще приблизно на шість місяців.

Тим часом, голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер під час дискусії на Варшавському безпековому форумі заявив про виснаження запасів озброєння у країн НАТО. Саме тому, на його думку, військова промисловість має наростити темпи виробництва та зробити це швидше.

Президент США Джо Байден, коментуючи на прес-конференції у Вашингтоні невключення допомоги Україні до бюджету, зазначив, що демократи та республіканці у Конгресі США уклали угоду про продовження підтримки України.

"Справді, представники обох партій у Конгресі заявили, що за 45 днів встигнуть узгодити окремий законопроект допомоги Україні і тоді вже окремо голосуватимуть щодо американського бюджету в цілому, - зазначила у коментарі політолог-американіст Олександра Філіппенко, - Згода у Конгресі з цього питання є, і тут конгресмени не залежатимуть від правих республіканців, які, як каже "Вашингтон пост", взяли в заручники Республіканську партію".

Політолог зазначила, що з питання голосування щодо бюджету потрібна кваліфікована більшість, тобто 2/3 Палати, а їх набрати дуже складно.

"А ось якщо це голосування щодо окремого законопроекту, то тут потрібно просто 50% плюс один голос. І цей законопроект, швидше за все, пройде у Конгресі", - сказала експерт.

Про те, що більшість в американському парламенті розуміє значення підтримки України, зазначив у коментарі "Апострофу" і доцент Американського Університету у Вашингтоні, експерт із питань президентських повноважень у сфері національної безпеки Кріс Едельсон.

"Нещодавно під час голосування в Палаті представників потужна більшість підтримала продовження надання допомоги Україні. А щодо Сенату, то там підтримка України, мені здається, навіть більша, ніж у Палаті представників. Тому підтримка України в США залишається значущою, за винятком меншості серед республіканських конгресменів, які загалом підтримують Трампа, а також власне самого Трампа", - сказав експерт.

Хто буде спікером?

Проте, щоб проголосувати навіть за законопроект, потрібно обрати нового спікера Палати.

"Чи залежатиме підтримка України від того, хто буде обраний новим спікером? Так, - написав кореспондент української редакції "Голосу Америки" у Вашингтоні Остап Яриш, - Спікер визначає законодавчі пріоритети. Так що тут матиме велике значення і який вплив на нового спікера матиме радикальне крило партії".

"Якщо Палата не обере собі проукраїнського спікера, це зміцнить уявлення Путіна у правильності того, що він під час вторгнення несе смерть українцям. Але більш того – це буде небезпечний сигнал союзникам США, які з того часу не зможуть бути впевнені, що США продовжуватимуть підтримувати українців у захисті їхньої країни від агресії Путіна", - зазначив у коментарі Кріс Едельсон.

Посол України в США Оксана Маркарова повідомила, що зараз триває активне обговорення кандидатур.

"Багато імен вже активно обговорюють - від традиційно в таких випадках лідера Скаліза (Стів Скаліз - один з лідерів республіканців - "Апостроф"), який йде наступним у партійній ієрархії після спікера, до багатьох інших імен, але поки кандидата чи кандидатів не представлять публічно, обговорювати зарано", - зазначила посол.

Слова Маркарова підтверджує і Остап Яриш, стверджуючи, що вибори нового спікера можуть затягнутися.

"Називають кілька кандидатур - від Стіва Скаліза до Джима Джордана. Але незрозуміло, чи зможе хтось зараз набрати достатню кількість голосів, і хто в такій ситуації захоче цю посаду", - написав журналіст.

А ось проукраїнське об'єднання в США "Республіканці за Україну" спробувало оцінити в діапазоні від A до F ймовірних кандидатів на основі їхнього голосування за 5 ключових положень, які раніше стосувалися допомоги Україні. Найвищу оцінку у рейтингу отримав республіканець Том Еммер. За ним слідує Стів Скаліз, що йде другим номером після Маккарті в Палаті представників. А найнижчою оцінкою удостоївся ініціатор "імпічменту" Маккарті - Метт Гетц.

У зв'язку із обранням нового спікера Палати представників зростає роль нашого дипломатичного представництва у Вашингтоні.

"Все, що я можу сказати, це те, що переважна більшість імен почута, і з командами ми збудували хороший конструктивний діалог", - зазначила посол України в США Оксана Маркарова.

Загалом ключове питання зараз полягає в тому, наскільки швидко конгресменам вдасться домовитися про нову кандидатуру. З огляду на загострення політичних конфліктів усередині США на фоні початку президентської кампанії зробити це буде непросто. Більше того, трампістам зараз може виявитися вигідно "підвісити" Палату представників, максимально зіпсувавши життя нинішньому господареві Білого дому. Але є й інший бік медалі: відставка Маккарті, безумовно, посилить відцентрові процеси в Республіканській партії, що може в перспективі виявитися ключовим чинником під час президентської кампанії Трампа.

Читайте також: Скільки грошей залишилося у Пентагону на допомогу Україні: ЗМІ назвали суму

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Новини партнерів