RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За кілька днів Афганістан порине у хаос, мої друзі не знають як звідти виїхати - Костянтин Ліорек

Професійний мандрівник розповів Апостроф TV, що відбувається зараз в Афганістані

Професійний мандрівник розповів Апостроф TV, що відбувається зараз в Афганістані Костянтин Ліорек Фото: facebook.com/konstantin.liorek

Ситуація в Афганістані залишається вкрай напруженою. За лічені дні до закінчення евакуації американських військових в аеропорту Кабула пролунали потужні вибухи. На тлі терактів, у яких майже 200 загиблих, люди ще більше бояться виходити на вулиці та прагнуть якомога швидше покинути Афганістан. Яка ситуація в країні зараз, як люди тікають звідти та чого чекати після 31 серпня - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів професійний мандрівник, рекордсмен України КОСТЯНТИН ЛІОРЕК.

- Чи маєте ви знайомих у Кабулі та загалом в Афганістані?

- Я маю знайомих і в Кабулі, і в інших містах Афганістану. Деякі з моїх знайомих вже, на щастя, покинули країну.

Буквально декілька днів тому я отримав інформацію, що одна з моїх гідів, яка знаходилася в Гераті, а потім перемістилася до Кабула, успішно виїхала з країни. Зараз вона знаходиться в одній з країн Європейського Союзу. Я дуже тішуся з того, що вона дійсно покинула Афганістан, але деякі мої знайомі ще знаходяться там. Вони навіть не дісталися Кабула, тому доїхати з інших міст до столиці - то велика проблема.

Справа в тому, що більшість дипломатичних місій або виїхали з Кабула, або знаходяться на території аеропорту. І якісь проїзні документи можна отримати тільки на території, яка ще поки контролюється союзними військами, американськими військами. Зокрема на території летовища у Кабулі.

- Чи ви маєте можливість з ними спілкуватися? Можливо, зв’язувалися з кимось? Яка там зараз ситуація після цих терактів?

- Ми фактично кожен день знаходимося на зв’язку. Ми через месенджер перебуваємо у віртуальному зв’язку. Ситуація дійсно непередбачувана, ситуація сильної напруги. Люди бояться здебільшого виходити на вулицю. Виходять власне за потреби. Скажімо, купити їжі. Ніхто там не гуляє, не ходить у робочих справах. Всі максимально сидять вдома.

Є дуже велика боязнь того, що ескалація перекинеться на інші міста, що буде те, що ми бачили 20 років тому. Тобто більшість з моїх знайомих дуже скептичні та мають трагічний погляд на те, що зараз коїться в Кабулі та інших містах.

- Чи висловлюють вони свої версії того, що сталося? Хто це зробив, навіщо це зробили?

- Ви знаєте, ситуація дуже складна. Афганська ситуація навіть не чорно-біла. Вона набагато більш строката. Колись були моджахеди, які воювали проти Радянського Союзу, їхні діти – це "Талібан". А дітьми "Талібану" є ІДІЛ.

Крім того, що є "Ісламська Держава", є ще більш радикальні угруповання, які так само будуть зараз цю ситуацію використовувати в своїх цілях. Але дуже важко зрозуміти, хто стоїть за ким, кому потрібен цей теракт. Зрозуміло, що теракт є певним знаком – показати американцям та союзникам, що, будь ласка, ви маєте якнайшвидше піти з країни. Бо поки вони там перебувають, все ще є якась надія, що більшість афганців, які хотіли покинути країну, якимось чином зможуть покинути її…

Якщо не буде західної присутності, то країна фактично повністю буде в руках "Талібану" або ще більш радикальних угруповань. Мої знайомі дуже скептично ставляться до того, що ситуація може бути стабілізована у якийсь кращий спосіб. Всі мріють про те, щоб покинути країну якомога швидше.

- На 31 серпня заплановано закінчення евакуації американців з Афганістану. Це якось впливає на ситуацію загалом з евакуацією та настрої в Афганістані?

- Це дуже впливає. Я не впевнений, що союзники зможуть повністю евакуюватися, бо крім американців там ще є війська інших країн, які так само поступово виходять. Плюс досить велика частина працюючих афганців, які все ж таки отримують документи, і їх вивозять в треті країни.

Здебільшого евакуація йде через Катар, через інші держави, які знаходяться поряд. Я навіть знаю, що через Казахстан була евакуація. Навіть така інформація з Казахстану прийшла, що рейси Lufthansa з Алма-Ати вивозять зараз афганців до країн ЄС.

Тобто 31 серпня – це така дата, яка може змінити ситуацію там на гірше. Там не залишиться якихось західних важелів і Афганістан може дійсно поринути в складну хаотичну історію.

Новини партнерів