RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Китай має чим ділитися: чи отримає Путін зброю від Сі

Пекін ще думає про постачання зброї російським терористам

Пекін ще думає про постачання зброї російським терористам Китай має достатньо зброї Фото: defence-ua.com

Зближення Китаю з росією - доволі гостре питання не лише для світу, але й для України. Західні медіа повідомляють про надання Пекіном Москві нелетальної військової допомоги - бронежилетів, форми тощо. Водночас директор ЦРУ Вільям Бернс стверджує, що Китай розглядає можливість надання рф летального озброєння, хоча остаточне рішення в Пекіні пока не ухвалили. Чи піде Китай на постачання зброї росіі та що може застерегти Пекін від цього кроку - в етері Апостроф TV розповів військовий аналітик ПЕТРО ЧЕРНИК.

Я не маю однозначної і категоричної відповіді – так або ні. Давайте розберемося у цій позиції і змоделюємо реальний стан речей, бо геополітика набагато складніша річ, ніж проста дихотомія добра і зла. Дійсно, Китай має доволі серйозний військово-промисловий комплекс, я б його назвав зараз другим у світі, бо російська федерація вже давно не друга. Китайці разом із росіянами виросли з одного технологічного лона – Радянського Союзу. Скажімо, по артилерії китайці мають понад три тисячі стволів запасу такої гармати як Д-30 чи, скажімо, понад дві тисячі таких гармат як Д-20 – можливо, я трохи помилився в кількості тих чи інших стволів. Особливо по реактивних системах залпового вогню БМ-21 "Град" і БМ-30 "Смерч". Боєприпаси є абсолютно ідентичними, і вся філософія виробництва зброї Китаю залишається у технологічних наративах ще Радянського Союзу, як би вони там все не поновлювали.

Читайте: Китай готується до розпаду РФ? Влада опублікувала карту з "віджатою" росіянами територією

Тобто Китай має чим ділитися. Але в останньому санкційному пакеті, який застосували США, є декілька пунктів щодо великих технологічних китайських компаній. Китай повністю орієнтований у світову економіку, і 46 трлн доларів спільного ВВП євроатлантичного простору проти 1,5 трлн доларів російської федерації – китайці мають що втрачати.

Я впевнений, що якщо китайці на це наважаться, то відповідь з боку колективного Заходу і особливо США буде більш ніж серйозною.

Разом із тим китайці не можуть собі дозволити кинути ще одну тиранію напризволяще – росія є нічим іншим як тиранією. І як далеко можна зайти в Україні – це також "проба пера" для Китаю. Бо якщо ті мирні пропозиції, які вони пропонують, будуть імплементовані – це однозначно буде поразкою Заходу. Вони будуть діяти дуже і дуже обережно.

Думаю, найперше це почнеться з (надання – ред.) якоїсь кількості - у приватному режимі через технологічні компанії - ударних безпілотників. Стежимо і пильнуємо, що буде відбуватися.

А справжні докази (надання зброї) – це тільки застосування на бойовищі. Лише вони мають абсолютну аргументацію. Чи буде це видно у частині розвідувальних технічних аспектів? Чому ні. Але ще раз кажу: повна обʼєктивація застосування зброї – це тільки поява на бойовищах фрагментів із маркуванням китайського виробництва. Це буде абсолютним доказом. Коли той же безпілотник перебуває у повітрі чи на складах – то це не є доказом для прийняття якихось контрзаходів.