RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Битва за Берлін: хто може вибити крісло канцлера у Меркель

Кандидатура Ангели Меркель є найбільш сприятливою для України та й всієї Європи

Кандидатура Ангели Меркель є найбільш сприятливою для України та й всієї Європи Ангела Меркель має намір в четвертий раз позмагатися за крісло канцлера Німеччини Фото: EPA/UPG

Ангела Меркель на минулих вихідних оголосила про намір в четвертий раз боротися за крісло бундесканцлера. У четвер, 24 листопада, своє повернення в німецьку політику анонсував досвідчений європейський політик, глава Європарламенту Мартін Шульц. Але поки немає відповіді на питання, кого соціал-демократи виставлять в суперники Ангелі Меркель: Шульца або відомого своїми візитами до Москви Зігмара Габріеля. Зрештою, все залежить від підсумків парламентських виборів у Німеччині, які пройдуть у вересні 2017 року — партія або коаліція, яка отримала більшість, буде визначатися з претендентом на головну посаду в Німеччині. Аналіз реалістичних сценаріїв говорить про те, що з великою ймовірністю крісло під собою утримає найвпливовіша жінка в світі. А це не може не радувати Україну і прихильників політики Берліна і Брюсселя. Але є одне "але".

Альтернатива Меркель

Чутки підтвердилися: голова Європарламенту Мартін Шульц офіційно оголосив, що не буде балотуватися на третій термін в нинішній посаді і повернеться в німецьку політику. На брифінгу 24 листопада він повідомив, що має намір балотуватися в Бундестаг в наступному році і буде першим у списку Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) на виборах від землі Північний Рейн-Вестфалія.

Очікується, що Шульц може стати новим главою МЗС Німеччини та/або кандидатом на посаду канцлера від СДПН. Нинішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер затверджений кандидатом на посаду президента від правлячої коаліції: рідна СДПН і блоку ХДС/ХСС (Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз). Тобто фактично цю невеличку посаду пожертвували соціал-демократам, оскільки спочатку Ангела Меркель і її соратники з ХДС були проти. Крісло керівника МЗС Німеччини звільниться вже в лютому, і раніше німецькі ЗМІ повідомляли, що Мартін Шульц висунув однопартійцям ультиматум: він очолить міністерство, якщо йому дозволять балотуватися в бундесканцлери. Подібні повідомлення спікер Шульца назвав нісенітницею.

Однак, якщо таке рішення все ж таки приймуть, Мартін Шульц дійсно може стати основним конкурентом Ангели Меркель в боротьбі за крісло канцлера. У неділю Меркель заявила, що піде на свій четвертий строк на посаді, яку займає вже 11 років. За словами канцлера, вона має намір захищати демократичні принципи від зростаючих загроз всередині ЄС і ззовні, маючи на увазі в тому числі обрання Дональда Трампа президентом США. Після заяви Меркель багато хто в Європі (і Україні) буквально видихнули: нинішнього канцлера зараз в західних країнах називають чи не єдиною поборницею демократії у великій політиці (адже Бараку Обамі залишилося трохи на посаді президента) і останньою надією єдиної ліберальної Європи.

Справа за "малим": перемогти на виборах до німецького парламенту, які пройдуть в серпні або вересні наступного року. У Німеччині канцлера обирають депутати за підсумками виборів в Бундестаг, і партія, що набрала найбільшу кількість голосів, або коаліція пропонує свого кандидата. Майбутні вибори Меркель назвала найскладнішими в країні з 1990 року через сильну поляризацію німецького суспільства.

Згідно з опитуванням, проведеним службою Emnid на замовлення газети Bild, 55% німців підтримують обрання Меркель на четвертий термін. Проти — 39%. Аналогічний серпневе опитування демонструвало цифри в 50% і 42%. Переважна підтримка кандидатури Меркель серед прихильників її партії, Християнсько-демократичного союзу (ХСС) — 92%. Також істотна серед жінок (66%) і навіть прихильників партії-конкурента СДПН (54%). Інше опитування, від ARD-Deutshland Trend, свідчить про збільшення підтримки політики Меркель: тепер нею в цілому задоволені 54% німців, порівняно з 45% всього місяцем раніше.

Голова Європарламенту Мартін Шульц на прес-конференції в Брюсселі 24 листопада заявив, що повернеться в німецьку політику і має намір балотуватися в Бундестаг Фото: EPA/UPG

У Німеччині відзначають, що нинішній лідер СДПН, віце-канцлер Зігмар Габріель може бути зацікавлений у залученні Шульца як кандидата в канцлери, оскільки сам він нібито має невеликі шанси бути обраним на цю посаду — його підтримують, згідно з опитуванням Bild, 21% виборців, є також опір всередині партії. Остаточно в СДПН планують визначитися з кандидатом у січні наступного року. Конкуренцію Меркель може скласти також прем'єр-міністр Баварії і лідер Християнсько-соціального союзу Хорст Зеехофер.

Мартін Шульц, як і Ангела Меркель, займає послідовну позицію стосовно російської агресії в Україні, зокрема, у питанні санкцій проти РФ. Він також є прихильником ідеї консолідованого ЄС. "На мій погляд, європейське об'єднання є найбільш великим цивілізаційним проектом минулих століть", — сказав він на брифінгу в четвер. У той же час Зігмар Габріель регулярно закликає повернутися до діалогу з Росією і скасувати або хоча б послабити санкції.

Головне питання не в Німеччині

"Цілком зрозуміло, що Штайнмайер стане президентом, — сказав "Апострофу" німецький політолог, фахівець по Східній Європі Ханс-Хеннінг Шредер, — і піде з політики, оскільки президент у Німеччині — ніби королеви Великобританії, виключно представницька посаду. Є припущення, що Мартін Шульц може стати міністром закордонних справ. Це можливо, я думаю. Але, з іншого боку, це не так важливо, оскільки він прийме офіс в лютому, і вже через кілька місяців пройдуть вибори. Наступне питання: хто стане кандидатом від соціал-демократів на посаду бундесканцлера? Мартін Шульц — імовірний, як мені здається, кандидат, але, звичайно, це залежить від Зігмара Габріеля, відмовиться він висувати свою кандидатуру чи ні. Якщо він відступить, то, звичайно ж, наступним кандидатом буде Мартін Шульц".

Наразі, за словами Шредера, неясно, що у Габріеля на умі. І найкращий для соціал-демократів варіант — не він, а як раз Мартін Шульц. Але, знову ж таки, підсумковий результат все одно залежить від результатів виборів: "Якщо дивитися на опитування зараз, соціал-демократи отримають близько 20%. Це не дуже схоже на підставу для призначення бундесканцлера. Питання в тому, якою буде коаліція. А це залежить від того, скільки партій буде в Бундестазі".

Інший німецький політолог, старший науковий співробітник Інституту євро-атлантичного співробітництва у Києві Андреас Умланд вважає, що на ймовірності висунення Шульца кандидатом у канцлери може позначитися те, що він не дуже відомий в Німеччині.

"Це ще питання, чи зуміє Шульц менше ніж за рік отримати досить чіткий профіль у німецькій політиці, щоб стати кандидатом на посаду канцлера, якщо буде коаліція, при якій СДПН буде претендувати на таку функцію. Справа в тому, що він поки не дуже відомий у Німеччині — він в Брюсселі і Страсбурзі перебував. Він зараз виступає в німецьких ЗМІ, але швидше виглядає так, що Габріель буде кандидатом від СДПН на наступних виборах. Його просто краще знають у Німеччині", — пояснив Умланд.

Зігмара Габріеля також називають одним з претендентів стати головним конкурентом Ангелі Меркель серед соціал-демократів в перегонах за посаду бундесканцлера Німеччини Фото: EPA/UPG

Німецькі експерти, з якими спілкувався "Апостроф", бачать два реалістичних варіанти коаліції, яка може бути сформована в результаті виборів. Перший — коаліція, подібна до сьогоднішньої, тобто ХДС/ХСС і СДПН. Другий — ХДС/ХСС разом з "зеленими" і ліберал-демократами. Ще один, набагато менш ймовірний підсумок — коаліція "зелених", лівих Die Linke і соціал-демократів.

У першому і другому випадках майже напевно канцлером стане саме Ангела Меркель, а Мартін Шульц буде в цьому випадку міністром закордонних справ, оскільки главу МЗС призначає друга партія коаліції.

"Я не впевнений, що Мартін Шульц — прийнятна для лівих і "зелених" людина", — міркує Шредер.

Вигода для України, за словами Шредера, більше залежить від того, наскільки сильними в Німеччині будуть позиції вкрай правої партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD), яка майже напевно увійде в парламент, але не буде підключена до формування більшості. За словами Умланда, вона навряд чи набере більше 15%.

"У будь-якому випадку, Мартін Шульц, Габріель, як і Меркель, підтримують ідею демократії в Європі. Я б волів, щоб стала канцлером Меркель або Шульц, але різниця не настільки велика. Основне питання не в Німеччині, а в розвитку ситуації у Франції. Якщо президентом стане Марін Ле Пен, не буде жодної можливості для Меркель удосконалювати європейську політику. Якщо Франція потрапить в руки Марін Ле Пен, ЄС не буде більше підтримувати ніякі санкції", — упевнений Ханс-Хеннінг Шредер.

Андреас Умланд визнає, що Меркель завоювала на міжнародному рівні гарну репутацію, і її канцлерство дійсно було б важливим для України і майбутнього всього Заходу. Але також підкреслює, що кандидатура канцлера не настільки важлива, як може здатися: Меркель впливає, але особисто не визначає політику своєї партії. Важливіше, щоб ХДС зберегла за собою позицію головної партії Німеччини.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде