RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сусідка України чекає Трампа на розмову про війну та Росію - приватна розвідка США

Для Варшави візит президента США має не лише практичне, а й символічне значення

Для Варшави візит президента США має не лише практичне, а й символічне значення Фото: tasr.sk

У четвер, 6 липня, під час саміту лідерів 12 країн Центральної, Східної та Південної Європи Польщу відвідає президент США Дональд Трамп. Для Польщі, яка разом з іншими країнами регіону бачить в Росії загрозу своїй безпеці, цей візит має не лише практичне, а й символічне значення. Сусідка України спробує отримати від американського лідера підтвердження прихильності НАТО. Також за допомогою візиту Трампа Польща спробує показати ЄС, відносини з яким переживають не найкращі часи, що Варшаві не загрожує ізоляція з боку Заходу. Про це йдеться в матеріалі американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Через нещодавні події в Європейському союзі, Сполучених Штатах і Росії Польща відчуває себе вразливою. Тому, йдеться в матеріалі Stratfor, візит президента США Варшавою сприймається як дипломатична перемога. І навіть якщо цей візит принесе мало конкретних рішень, він дає Польщі шанс отримати від США підтвердження прихильності Вашингтона безпеці його союзників у Центральній і Східній Європі.

Пріоритети зовнішньої політики Польщі давно ґрунтуються на створенні якомога більшої кількості міжнародних альянсів для забезпечення зовнішньої підтримки проти можливої агресії. Польща знаходиться в самому серці Північноєвропейської рівнини і не має чітких географічних бар'єрів, що визначають її межі. Польща неодноразово зазнавала вторгнень і навіть була розділена між її сусідами. І хоча в минулому представляли загрозу Німеччина і Австрія, зараз головною проблемою Варшави є Росія.

Після розвалу Радянського Союзу Польща приєдналася до кількох великих міжнародних альянсів, включаючи НАТО і Європейський союз. Але Варшава також зацікавлена в участі у невеликих регіональних групах, таких як Вишеградська група, разом з Угорщиною, Чехією і Словаччиною, а також Веймарському трикутнику, разом з Німеччиною і Францією. А в останні роки країна прагнула до розширення співробітництва з країнами, що знаходяться вздовж Чорного та Адріатичного морів. Ці альянси охоплюють широке коло питань: від оборони та торгівлі до енергетики та інфраструктури. Але всі вони мають ту ж мету – дати Польщі почуття захищеності від агресії, особливо з боку Росії.

Неспокійна Варшава

Американські аналітики вказують на те, що за минулий рік різні події посилили занепокоєння Польщі станом деяких її найбільш важливих альянсів. Відносини між Варшавою та Брюсселем охолонули з кінця 2015 року, коли до влади в Польщі прийшла консервативна партія "Право і Справедливість" (PiS), яка часто критикує ЄС за внутрішніми політичними мотивами.

Партія не підтримує ініціативи, які передавали б національний суверенітет в Брюссель, і сприймає певні рішення Європейської комісії (наприклад, план розподілу біженців за країнами блоку) як втручання у внутрішні справи Польщі. Але, в кінцевому рахунку, Польща, як і раніше, розглядає членство в ЄС як один із стовпів своєї зовнішньої політики. Тому PiS протистоїть Брюсселю лише в тій мірі, у якій це не загрожує членству Польщі в Євросоюзі.

Саме тому, пише Stratfor, Варшаву турбують нещодавні пропозиції представників ЄС та урядів його держав-членів, щоб союз полегшив інтеграцію деяким країнам, а інших, навпаки, залишив осторонь. Цей підхід отримав назву "багатошвидкісна Європа". ЄС вже рухається з різною швидкістю (наприклад, одні країни запровадили євро, а інші – ні), але кінцевою метою блоку завжди було те, щоб його члени в підсумку зійшлися в одній точці. Польща побоюється, що багатошвидкісна Європа ослабить економічні й політичні зв'язки Західної Європи з Центральною та Східною Європою, що призведе до більш непевної ситуації у сфері безпеки для останніх. Занепокоєння посилюється дискусією про розширення військового співробітництва в межах Євросоюзу, що може послабити зв'язки ЄС із НАТО. Обидві ініціативи просуває уряд новообраного президента Франції Еммануеля Макрона і підтримує – принаймні на рівні риторики – Німеччина.

Ще одним джерелом занепокоєння для Польщі стала нещодавня пропозиція німецьких офіційних осіб, щоб виділення коштів з Фондів гуртування ЄС, за якими Польща є нетто-одержувачем, було пов'язано з політичними вимогами. У останні кілька місяців посадові особи ЄС погрожували припинити виділяти гроші для Польщі через певні рішення партії "Право і Справедливість" на внутрішній арені, таких як судова реформа. Згідно з доповіддю Єврокомісії від 28 липня, виплати з фондів можуть бути пов'язані з тим, чи дотримується країна основних цінностей ЄС. Цю тему можуть підняти під час обговорення наступного року бюджету ЄС на 2021-2026 роки. Він, ймовірно, не буде включати внески Великобританії. Тому країнам-членам, можливо, доведеться урізати бюджет. Польща є однією з найбільш швидкозростаючих економік в Європі, але фінансування ЄС, як і раніше, залишається одним з рушіїв економічного зростання країни.

Усюдисуща російська загроза

Як відзначають співробітники розвідувально-аналітичної компанії, в США Польща бачить свого останнього захисника від можливої російської агресії. Відносини Заходу з Росією залишаються холодними. Частково через опір Конгресу Трампу не вдалося реалізувати свою передвиборчу обіцянку й поліпшити відносини з Москвою. Напружені відносини між ЄС і РФ: нещодавно Євросоюз продовжив економічні санкції через ситуацію в Україні.

Польща бачить в США свого останнього захисника від можливої російської агресії Фото: EPA/UPG

Хоча Трамп останнім часом пом'якшив свою антинатівську риторику, Польща хоче, щоб Сполучені Штати більш чітко заявили про свою прихильність до захисту союзників у Центральній і Східній Європі. Сили НАТО вже присутні в Польщі на ротаційній основі, і Варшаві в ідеалі хотілося би постійної присутності НАТО в Польщі. А якщо це неможливо, поляки хотіли б, щоб США зберегли або розширили свої зобов'язання.

Через занепокоєння з приводу Росії Польща – один з небагатьох членів НАТО, які дотримуються вимоги Альянсу витрачати 2% свого ВВП на оборону. У грудні Міністерство національної оборони Польщі оголосило про плани виділити приблизно $14 млрд між 2017 і 2022 роками на модернізацію своїх збройних сил. Для Польщі США – один з головних постачальників зброї і військових технологій, і американські компанії, ймовірно, будуть важливими гравцями в майбутніх військових закупівлях Польщі. Є певні труднощі (наприклад, повільно просуваються дворічні переговори зі США про закупівлю систем ППО "Петріот"), але рівняння на Сполучені Штати в питаннях оборони залишиться для Польщі важливою метою.

Більше значення

За часом візит Трампа прийдеться на саміт "Ініціативи трьох морів" (Three Seas Inititative, TSI) – зустріч лідерів десятка країн, що розташовані в районах Балтійського, Чорного та Адріатичного морів. Головні ідеологи саміту "Трьох морів" – Польща і Хорватія, які хочуть поліпшити енергетичну інфраструктуру регіону, щоб посилити взаємозв'язок і знизити залежність від російського газу. Польща в минулому відкрила свій перший термінал для прийому зрідженого природного газу, а Хорватія працює над власним. США все більше зацікавлені у збільшенні експорту свого природного газу країнам регіону.

Польща підтримує запропоновані санкції США проти Росії, які, зокрема, націлені на трубопровід "Північний потік 2", який буде транспортувати російський газ до Німеччини. А на початку червня Польща отримала першу партію американського СПГ. Варшава сподівається, що візит Трампа сприятиме новим операціям з американськими виробниками.

Багато хто з держав Центральної та Східної Європи, такі як країни Балтії, Румунія, поділяють стурбованість Польщі з приводу можливої російської агресії. Варшава сподівається, що саміт у певній мірі зможе вплинути на Трампа з приводу посилення регіонального співробітництва в питаннях енергетики та оборони. Уже наступного дня президент США вирушить до Німеччини на саміт "Великої двадцятки".

Польща вважає себе природним лідером в Центральній Європі та вважає, що Латвія, Литва, Естонія і Україна знаходяться у сфері її впливу. Вона також прагне очолити Вишеградську групу і зблизитися з Румунією, утворивши пояс з країн від Балтійського моря до Чорного, які будуть підтримувати близькі відносини зі США і протистояти російському впливу. І, звичайно ж, Варшава намагається показати Західній Європі, що вона не ізольована від Заходу в цілому, особливо в той час, коли Брюссель, Берлін і Париж критикують внутрішню політику партії "Право і Справедливість". Тому, крім більш практичних питань, візит Трампа має символічне значення для Польщі, і країна подіям 6 липня буде приділяти велику увагу.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде