RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тінь від Кремля: чому до Європарламенту пройшли "друзі Путіна"

Європа страждає від внутрішньої роздробленості

Європа страждає від внутрішньої роздробленості Фото: GettyImages

26 травня в ЄС відбулися вибори до Європарламенту. Більшість ліберальних традиційних партій, які перебували при владі, зазнали поразки. Праві партії, котрі мають зв'язки із Кремлем, здобули перемогу, хоч не таку переконливу, на яку розраховували. Причина цьому – у неправильній економічній політиці та відсутності єдності в ЄС, вважають на Заході. Росія вже заявила, що очікує на полегшення санкцій, накладених за агресію проти України. "Апостроф" розбирався у причинах зсуву політичного ландшафту у ЄС.

Європу чекає політична смута і нестабільність, передбачають закордонні політологи. Європарламент буде неоднорідний, наповнений націоналістами-популістами та "зеленими", котрі неохоче будуть іти на домовленості зі старою політичною елітою. Це буде найскладніший період в політичному житті ЄС за останній час.

Чотири ключові результати виборів до Європарламенту

Традиційна Велика Коаліція, яка складається з Прогресивного альянсу соціалістів і демократів (S&D) і правоцентристської Європейської народної партії (EPP) втратила більше 70 місць. Тим не менш, EPP лідирує на виборах – взявши 24,2% голосів. Її представлятимуть 182 депутати. Соціал-демократи прийшли до фінішу другими - 147 депутатів при 19,6% голосів.

У Великобританії партія Brexit, яку очолює Найджел Фараж, взяла 31,71% голосів і здобула перемогу по країні. Але партії, які виступають проти "жорсткого" виходу з ЄС і проти виходу з Євросоюзу взагалі, набрали сумарно більше голосів.

Альянс "Зелених партій" продемонстрував найпотужніші показники на європейських виборах, отримавши 70 місць та взявши 9,32% голосів - 2014 року у них було 50 місць. У Німеччині партія прийшла другою, поступившись правлячим партіям, а по ЄС загалом – четвертою.

У Франції, Румунії, Угорщині, Італії та Польщі праві популісти, котрі часто мають прокремлівську риторику, здобули перемогу. Зокрема, у Франції права партія Марін Ле Пен набрала 23,31% голосів. Альянс французького президента Еммануеля Макрона La République En Marche має 22,41% - хоча нинішній президент країни вважає, що саме він рухає Європу вперед. Але "праві" не виправдали своїх сподівань, віддавши частину голосів лібералам і "зеленим", зазначають експерти.

Відмова від статус-кво

Результат відображає тенденцію, яка вже проявляється в виборах у країнах-членах по всій Європі: відмова від статус-кво, пише редактор ВВС Кеті Адлер.

"Подивіться, як "праві" обійшли лівоцентристів у Франції, на програш Ангели Меркель та її соціал-демократичних партнерів по коаліції, на ляпас консервативній та лейбористській партіям Великобританії. Виборці Європи шукають відповіді. Вони притягуються до партій та політичних особистостей, які краще втілюють їхні цінності та пріоритети. Заступник прем'єр-міністра Італії Маттео Сальвіні є успішним прикладом, як і угорський Віктор Орбан (обидва неодноразово висловлювалися на підтримку Володимира Путіна та Росії. – "Апостроф") . Інші виборці віддають перевагу проєвропейській альтернативі, такі як партія "зелених" та ліберальні групи. Вони також добре виступали на цих виборах", - пише журналістка.

Європарламент буде розпорошений, як ніколи

Парламент буде роздробленим, як ніколи раніше, пише кореспондент Guardian Джон Хенлі . І табір менш проєвропейських сил, який складається із "націоналістів", "сувереністів" та "євроскептиків", відображає цю фрагментацію, розділення через глибокі відмінності ідеології та поглядів на політику.

Європейські виборці говорять не в один голос, пише на CNN Люк Макґі . Явка 50,95% у ЄС була найвищою з 1994 року. Результати виборів точно відображають розбіжності не тільки між 28 країнами-членами ЄС, але і в середині самих цих країн.

Європа потребує ефективнішого розподілення повноважень

ЄС треба краще пояснити країнам-членам, в чому полягає різниця між Європарламентом і місцевими парламентами, йдеться у редакторській колонці на Bloomberg. Бо люди в більшості країн не розуміють, чим займається парламент у Брюсселі і обрали туди депутатів, у яких переважають національні інтереси. Тож політика нового парламенту буде ще більш заплутаною, ніж раніше, вважає видання. Старий політичний центр Європи не збирається помирати, але й процвітаючим його не назвеш. У здоровому політикумі кандидатури популістів навіть не розглядались би.

Результат голосування – це відповідь центристам на національному та загальноєвропейському рівні. Безробіття у більшості країн ЄС вище ніж у США через неправильну трудову політику. Єдина валюта не дозволяє Європейському центральному банку використовувати грошові стимули. Страхування від безробіття не працює, а питання імміграції все більше турбує місцеве населення. ЄС потребує потужної інтеграції, натомість старі політики провадили її символічно – в результаті економіка не ефективна. Якщо Європарламент зможе розібратися з економічними питаннями і розподілити обов'язки з парламентами країн-членів, праві популісти підуть у минуле, підсумовують аналітики.

Політика щодо Росії навряд чи зміниться

На виборах до парламенту ЄС пройшли "праві" популісти, які користуються підтримкою російського президента Володимира Путіна – італійські, французькі та румунські.

Росія сподівається, що новий Європарламент перейде від риторики санкцій до діалогу та побудови парламентського партнерства з Москвою, заявив посол Росії в Італії Сергій Разов в інтерв'ю Agenzia stampa italiana.

"Потенціал сприяння нашому співробітництву досить великий", - зазначив посланець Кремля.

Перемогу до Європарламенту в Італії здобула партія "Ліга півночі". Її лідер, віце-прем'єр-міністр і міністр внутрішніх справ Маттео Сальвіні неодноразово закликав до скасування антиросійських санкцій і розбудови зв'язків з Москвою. Він висловлювався щодо керівних органів ЄС і вимагав перегляду урядових угод.

Російський оглядач Bloomberg Леонід Бершидський, на відміну від своїх американських та європейських колег, вважає, що мешканці ЄС зробили свій вибір на користь націоналістів-популістів цілком свідомо. Результати виборів показують, що існування ЄС є надзвичайно важливим для країн-членів, незважаючи на сум'яття, посіяне Brexit. Європа не втече від правоцентристів, зважаючи на кількість різних культур, з яких вона складається. І наявність націоналістів у парламенті ускладнить прийняття рішень.

Але ця група все рівно не матиме великого впливу на політику ЄС, пише він. Навіть якщо "праві", маючи різні погляди щодо визнання Каталонії чи санкцій проти Володимира Путіна, таки зможуть дійти згоди, вони не наберуть 25% від 751 місця в Європарламенті – саме стільки треба, щоб чинити хоч якийсь політичний вплив.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде