RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українським лікарям треба читати підручники, які були написані ще в давні часи - лікар з Ізраїлю

Борис Бриль розповів про відмінності лікування і вакцинації від коронавірусу в Ізраїлі і Україні

Борис Бриль розповів про відмінності лікування і вакцинації від коронавірусу в Ізраїлі і Україні Борис Бриль Фото: Апостроф

Ізраїльський феномен. Саме так називають успішну кампанію з вакцинації, проведену в Ізраїлі. На даний момент щеплення отримали понад 50% населення, і у людей немає недовіри до вакцини. Крім того, в Ізраїлі заборонено використання антибіотика при лікуванні коронавірусу (а в Україні саме так і лікують). За використання антибіотиків лікарів можуть позбавити ліцензії або навіть посадити до в'язниці. Як країна бореться з пандемією і змогла вакцинувати мільйони людей - в ефірі програми Роксани Руно "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV розповів лікар-реаніматолог з Ізраїлю БОРИС БРИЛЬ.

- Розкажіть нам про феномен або диво ізраїльської вакцинації. За статистикою, у вас більше половини населення вакциновано. Яка зараз ситуація в країні?

- 67% дорослого населення в Ізраїлі вакциновано. Люди довіряють вакцинуванню з тієї причини, що довіряють системі охорони здоров'я. У нас немає такого, що кожен від себе розповідає якісь незрозумілі протоколи лікування. В Ізраїлі вже ніхто не лікує (коронавірус, - "Апостроф") антибіотиками.

В Україні зрозуміло, чому така ситуація. Багатьом треба поставити двійку. А в Ізраїлі усе говорять, ґрунтуючись на наукових джерелах, тому у людей немає особливо якихось роздумів. Інформація абсолютно наукова, а не ютубівська або інстаграмівська. Тому ніхто не боїться вакцинуватися, лікарям довіряють. Кожен лікар несе кримінальну відповідальність за те, що він призначає, за те, що він робить. Якби лікарі при ковіді призначали антибіотики, то їх би посадили до в'язниці або позбавили б ліцензії, наприклад.

- Нам до цього дива ще йти і йти. Яку вакцину використовували в Ізраїлі?

- У нас використовували вакцину Pfizer і, меншою мірою, вакцину Moderna. Так сталося з тієї причини, що FDA схвалив вакцину Pfizer першою, незважаючи на те, що Ізраїль інвестував в Moderna.

Ми на сьогоднішній день бачимо на величезній кількості тестів - в районі ста тисяч ПЛР-тестів щодня - якщо ми півтора місяці тому мали 10 тисяч заражених, то на сьогодні їх 400-500. І немає важкохворих, а коронавірусні відділення закриваються. Вони вже закриті в найбільшому госпіталі Ізраїлю.

Серед людей, які потрапляють до лікарні, ми бачимо тільки тих, хто не отримав вакцину. Є маленький відсоток і вакцинованих, але це люди з абсолютно легким ступенем перебігу хвороби. Ті ж люди похилого віку у 90 років з купою захворювань і Альцгеймером при позитивному ПЛР-тестуванні переносять вірус в легкій формі після повної вакцинації. Це те, чого ми однозначно не бачили до щеплень, коли смертність була 80-90%.

- Про карантин навіть не питаю, бо з таким успіхом і колективним імунітетом карантин, напевно, не потрібен. А якщо говорити про мутації - британський штам, наприклад - це входить в звичний протокол лікування? Або є якісь зміни?

- Протокол у нас змінився ще в травні-квітні, коли прибрали антибіотики, коли прибрали препарати від малярії, коли прибрали купу незрозумілих препаратів. Відтоді без змін.

Основний препарат лікування важкої форми коронавірусу для госпіталізованих пацієнтів - це стероїди Дексаметазон, Преднізолон, антикоагуляція і дихальна терапія. Терапія СІПАП-апаратами або високопоточним киснем є варіантом терапії.

У легкій формі, поки немає зниження сатурації, підвищення кількості дихальних рухів, використовується симптоматична терапія. Це тепле рясне пиття, відпочинок, зниження температури парацетамолом.

Тобто з лікуванням, починаючи з травня 2020 року, нічого не змінилося. Проводяться дослідження по препаратам, але революційного нічого немає.

Що стосується британського вірусу, він більш смертельний, більше вражає дітей, вагітних жінок, молодих. Зараз він на 60% відповідальний за захворюваність в Ізраїлі. Вакцина на нього діє. Але що ми бачимо: діти потрапляють (до лікарень) у важкому стані, було кілька смертей як серед вагітних, так і серед дітей.

- В Україні існує тотальна недовіра до вакцин. В Ізраїлі якось перевіряють людей перед вакцинацією? Що питають?

- Людина записується в електронну чергу за віком або за своїм родом діяльності. Це медичні працівники, люди, які спілкуються з іншими. Приходиш, міряєш температуру на вході - є спеціальний датчик, який вимірює температуру - і носиш маску. Якщо температура не вище 37,5, якщо я не помиляюся, то в принципі людина вакцинується.

Опитувальник у нас складається з чотирьох питань: коли хворів на коронавірус, чи хворів взагалі, чи є симптоми респіраторного або іншого захворювання, чи немає важкої алергії на будь-яку з речовин. Більше нічого.

Ніякого секретного ритуалу немає. Вакцинація була завжди, є і зараз. Це те, що робили всім дітям, і ніяких ритуалів релігійних з перевірки людей немає. Поки ми всі ці ритуали пройдемо, пройде десять років, і ми втратимо мільйони людей. Мільйони людських життів.

З огляду на те, що це не перша вакцинація, і ми знаємо, чим вакцинуємося, яка речовина вводиться, говорити про якісь побічні ефекти, коли пройдено дослідження на безпеку повністю на 20-50 тисячах людей, немає ніякого сенсу.

Коли говорять, що не пройдена третя стадія випробувань, то основна маса людей навіть не знає, що таке третя стадія в FDA. Це рандомізоване плацебо-контроль дослідження. Воно не має жодного відношення до безпеки. Тому, коли щось говорять, для знаючої людини це смішно. Дуже страшно це чути від лікарів.

Для того, щоб знати, перевірене вакцинування чи ні, потрібно відкрити літературу, яку читають в світі, підручники з вірусології, які були написані ще в давні часи, де все дуже чітко написано, і все згадати. Що утворює РНК, що таке spike-протеїн. Все це відомо роками.

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними