RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Європа хоче заплатити українцям за кордоном: а як же ті, хто живе під бомбами

Остаточного рішення щодо виплат поки що немає

Допомога українцям за кордоном Європа хоче допомогти українцям, які за кордоном, якщо ті захочуть повернутися Фото: visitukraine.today

Українські біженці, які вирішать повернутися на Батьківщину після завершення війни, можливо, отримуватимуть фінансову допомогу від європейських країн. Поки що таку пропозицію розробив комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи, який очолює український нардеп Олексій Гончаренко, а тому говорити про це як про вирішену справу передчасно. Проте виключати того, що країни Європи фінансово стимулюватимуть українців повертатися додому, не можна. І тут головним стане питання справедливості - щодо тих, хто під час війни залишався в Україні.

Українці, які зараз перебувають під тимчасовим захистом у країнах Європи і після припинення бойових дій на території України вирішать повернутися на Батьківщину, отримають від відповідних країн фінансову допомогу. Таке рішення ухвалив комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань міграції та біженців.

Читайте: Виплати доведеться повернути? У Мінреінтеграції відповіли переселенцям за кордоном

"Після закінчення бойових дій українці зможуть повернутись в Україну і отримувати від європейських країн фінансову допомогу, - повідомив депутат Верховної ради України Олексій Гончаренко, що також очолює комітет ПАРЄ з міграції. - Також працюємо над тим, щоб європейські країни взяли на себе і допомогу нашим ВПО".

Він додав, що наразі комітет готує рекомендації для всіх країн Ради Європи з цього питання.

Олексій Гончаренко не уточнив, про які суми фіндопомоги йдеться, чи планується, що це буде одноразова виплата, або ж щомісячні транші протягом якогось часу.

Стимул для повернення

Ідея матеріального "стимулювання" українців повертатися на Батьківщину не є новою. Раніше плани виплачувати їм певні грошові суми у разі повернення озвучувалися зокрема у Чехії, Ірландії, Фінляндії, Швейцарії, Норвегії. Іноді йшлося навіть про можливість поїхати з приймаючої країни до закінчення бойових дій в Україні.

Однак про загальноєвропейське рішення щодо надання фінансової допомоги українським біженцям, які вирішать повернутися додому, мабуть йдеться уперше.

Читайте: Нова дитяча допомога до 11 тисяч гривень: хто та як може отримати

Втім варто зазначити, що наразі це лише рішення комітету ПАРЄ. Та, навіть якщо воно буде схвалено Парламентською Асамблеєю Ради Європи, це не означає, що європейські країни, в яких перебувають українські біженці, його підтримають.

"Почнемо з того, що ПАРЄ – це навіть не Європейський парламент, і її рішення мають лише рекомендаційний характер. Тобто це не означає, що таке рішення буде імплементовано", - сказав "Апострофу" політичний експерт Віталій Кулик.

За його словами, подібні рішення мають бути схвалені на рівні Європейської комісії, Європарламенту та окремих країн ЄС. При цьому ключовим стане питання джерел фінансування такого заходу.

"Поки це не ухвалили якісь європейські країни, - це ні про що", - погоджується у розмові з виданням інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса.

Але якщо країни Європи - усі, або принаймні окремі - все ж таки вирішать платити нашим біженцям за повернення в Україну, в чому тут може бути логіка?

"Мова йде про підйомні для українських мігрантів, які збираються повертатися. І мабуть це розглядається як така мотиваційна програма – щоб люди повернулися не на пусте місце, без роботи і якихось перспектив", - каже Віталій Кулик.

Втім для українців, які перебувають зараз в країнах Європи, такі виплати не будуть головним мотивуючим фактором, впевнений Сергій Фурса: "Українці будуть лишатися там, або ні, виходячи з того, чи добре їм там, чи погано, і, звичайно, з того, чи збережеться для них соціальна допомога в цих країнах".

Справедливість - складне питання

Дана ситуація також породжує питання щодо справедливості – виходить так, що українці, які виїхали за кордон, при повернені отримають певну суму грошей, тоді як ті, що залишалися в Україні, нічого не отримають. Олексій Гончаренко повідомив, що, можливо, європейські гроші також отримуватимуть внутрішньо-переміщені особи (ВПО). Але це також не вирішить питання справедливості, адже багато людей з початку війни і до сьогодні залишаються у Харкові, Одесі, Херсоні, Запоріжжі, Дніпрі та інших населених пунктах, які майже щодня знаходяться під ворожими обстрілами.

Читайте: Обережно, шахраї: українців заманюють подарунками до Дня захисту дітей

Проте питання справедливості дуже складне і, скоріше за все, не має простого рішення.

"Якщо б це Україна виплачувала (тим, хто вирішить повернутися з Європи додому), тоді ми б говорили про справедливість, - пояснює Сергій Фурса. - А, якщо платитиме не Україна, тобто якщо це реалізується, у що я не вірю, і, наприклад, Німеччина буде платити тим, хто перебував на утриманні в цій країні, для них це цілком очевидно – вони зменшують соціальне навантаження. І для них ця виплата є таким собі бонусом: виплатили і позбулися".

Політолог Ігор Рейтерович також не бачить простої відповіді на це питання. За його словами, люди, які виїхали з України в інші країни, потрапили до сфери відповідальності цих країн.

"Ми ж прекрасно розуміємо, що якщо туди приїжджають, умовно кажучи, 2 мільйони сирійців, вони не платитимуть якісь гроші сирійцям, які залишилися в Сирії. Тому тут питання не стільки справедливості, скільки у правовій площині, - сказав експерт у коментарі "Апострофу". - Зрозуміло, що українцям, які тут залишилися, ця історія може менше сподобатися, але ж це вибір кожного. Хтось скаже, що ті, хто залишилися в Україні, живуть у своїх квартирах, вони працюють, мають можливість бачити свої дітей. А серед тих, хто виїхав, багато тих, хто втратив в Україні житло, і їм просто нікуди повертатися".

Задовольнити всіх

Саме тому, на думку Ігоря Рейтеровича, треба дивитися на пропозицію платити українцям за повернення додому не через призму справедливості, а як на спосіб максимально допомогти нашим біженцям. Мовляв, коли війна закінчиться, Україна разом із країнами, які приютили українців, буде стимулювати людей повертатися.

Крім того, треба усвідомлювати, що далеко не всі у Європі зацікавлені в тому, щоб українці поїхали: "Деякі країни настільки залежать від нашої робочої сили, що відмовляться, по суті, якось стимулювати українців повертатися – їх більше буде влаштовувати, щоб вони залишилися и працювали".

У свою чергу, Віталій Кулик пропонує своє бачення вирішення проблеми забезпечення справедливості.

"Однією з можливостей для цього, з моєї точки зору, є реалізація ідеї отримання громадянином України на персональну банківську картку своєї частки від експлуатації спільного надбання, - розповів експерт. - Можна сказати, що це такий український варіант безумовного доходу. І це має стосуватися тих, хто залишився - тоді буде справедливість. Ми співвідносимо себе с цією землею, з цією країною, ми в складний час залишились тут і ми маємо праву на таку частку. Ті, хто виїхали, отримають допомогу від Європейського Союзу".

Кулик уточнив, що відповідні виплати мають відбуватися за рахунок рентних платежів. Адже народ України є співвласником надр та інших активів національного багатства згідно із статтею 13 Конституції.

"Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу", - підсумував експерт.

Що ж, сподіватимемося, що наша держава не залишить поза увагою тих, хто залишився в країні.

Читайте: Українцям доведеться ще довше працювати: змінено правила виходу на пенсію

Читайте також

Новини партнерів