RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На кордоні хмари ходять похмуро: чи зможе Білорусь відірватися від Москви

Лукашенко обурився планами Росії встановити повноцінну прикордонну зону з Білоруссю

Лукашенко обурився планами Росії встановити повноцінну прикордонну зону з Білоруссю Президент Білорусі Олександр Лукашенко і президент РФ Володимир Путін Фото: EPA/UPG

Конфлікт між Росією і Білоруссю загострюється чи не щодня. У минулу п'ятницю глава Білорусі Олександр Лукашенко 7 годин спілкувався з представниками ЗМІ та громадськості. У ході цієї "великої розмови" прозвучало безліч претензій білоруського лідера до російського керівництва. Зокрема, Лукашенко обурили плани сусідів встановити повноцінну прикордонну зону в прикордонних з РБ регіонах РФ, про які стало відомо буквально напередодні заходу. Драматизму останньому надавала і опублікована низкою російських ЗМІ інформація про можливий вихід Білорусі з ЄврАзЕС, ОДКБ і навіть "Союзної держави РБ і РФ". І хоча білоруські експерти впевнені, що цей "інсайт" − фейк, спостерігачі вважають, що встановлення прикордонних стовпів і розв'язання Москвою антибілоруської інформаційної кампанії свідчать про небувалу кризу у двосторонніх відносинах і серйозну загрозу для білоруської незалежності і суверенітету.

Повноцінний кордон

Новий виток перепалки між Москвою і Мінськом стався 1 лютого, коли стало відомо про те, що директор ФСБ Росії Олександр Бортніков доручив встановити прикордонну зону в прикордонних з Білоруссю регіонах РФ. Відповідні накази були опубліковані на порталі правової інформації. У них Прикордонній службі ФСБ РФ доручено "встановити місця і час для в'їзду (проходу) осіб і транспортних засобів у прикордонну зону", а також встановити попереджувальні знаки на в'їздах у прикордонну зону. Однак накази директора ФСБ датовані 29 грудня 2016 року та зареєстровано в Мін'юсті РФ 26 січня 2017 року. На той момент у Державному прикордонному комітеті Білорусі навіть не володіли інформацією про плани росіян. Офіційне пояснення Москви − Лукашенко встановив безвізовий в'їзд в Білорусь для громадян 80 країн, РФ захищає свій простір від можливого проникнення нелегальних мігрантів.

Проте Лукашенко в минулу п'ятницю, звернувши увагу на розбіжності дат підписання відповідних наказів та введення безвізового режиму, заявив, що рішення російської сторони про встановлення прикордонної зони є політичним. За його словами, його не можна реалізовувати: "Що це за прикордонна зона 30 км? Я вважаю, що це чисто політичний випад. Ось ці бездумні нескоординовані дії, які тільки погіршують наші відносини, цього робити не можна! Нам треба повернутися. Вистачає у нас проблем і в Росії". За словами Лукашенка, Мінськ не став закривати кордон навіть після теракту в мінському метро, коли, як вважає глава держави, "у білорусів з'явилася фобія". "У нас суспільство вже було насторожено, але я кордон не закрив. Вони від кого кордон закривають сьогодні?" − запитав білоруський лідер.

Як би те ні було, білоруські спостерігачі вважають, що часи відкритості кордонів між складовими Союзної держави залишилися в минулому, і зараз можна лише гадати про те, навіщо РФ знадобився такий крок і що за ним піде.

Так, публіцист Северин Квятковський вважає, що запровадження прикордонного режиму має практичне значення для Росії лише у випадку, якщо вона планує розпочати повномасштабну економічну війну проти Білорусі: "Економічна схема Лукашенко була дуже простою. Спрощено кажучи, береш в РФ за три, продаєш на Захід по п'ять. Зараз, швидше за все, готується економічна блокада більшої або меншої інтенсивності. Мета – примусити Білорусь грати за правилами Кремля. Зокрема, дозволити створення російських військових баз на території Білорусі. У свою чергу, подібний тиск буде провокувати все більший розворот РБ у бік Заходу".

Лідер Руху солідарності "Разам" В'ячеслав Сівчик відзначає зростання і військової небезпеки. "Кордон має бути і з білоруської сторони, щоб нейтралізувати небезпеку всяких "зелених чоловічків" і просування з Росії колон "іхтамнєтов". Розпорядження Бортнікова збільшує кількість російських силовиків на кордоні. Збільшується і небезпека Сходу", − сказав він "Апострофу".

Геть від Москви

Як би те ні було, але елементом тиску Москви на Мінськ називають білоруси і інформаційну кампанію проти їх країни, яку Кремль веде вже кілька місяців. Ланкою цього ланцюга стала поширена 2 лютого агентством Регнум інформація про те, що Лукашенко має намір вийти з Євразійського Економічного Союзу, ОДКБ і, можливо, навіть з "Союзної держави". Цю "новину" передрукував і сайт радіостанції "Ехо Москви".

Зазначимо, що побічно підтвердив можливість такого кидка "геть від Москви" у ході "великої розмови" і сам Лукашенко. Зокрема, про Євразійський союз білоруський лідер сказав, що він неефективний і членство в ньому невигідно його країні. "Ми думали, що цей союз на рівних умовах створений. Але зараз Білорусь втратила 15 мільярдів доларів через нерівні ціні. І вони зараз нам дали 5 мільярдів кредитів. Тобто забрати у нас 15 і дати 5 під відсоток. Вороги! Згадайте "Бацька-1", "Бацька-2". Скільки їх? Чотири? До образ доходить! До НАТО ми не підемо, війни не буде, але ми будемо захищати свою незалежність. Не ми розвалили, а вони розділили нас. У нас немає візової домовленості з РФ, ми будемо пропускати в країну без візи кого хочемо. Вони самі незрозуміло кого беруть, навіть терористів".

Утім, білоруські експерти впевнені, що ці слова глави держави – фігури мови, а інформація Регнум – фейк.

Політичний оглядач Вадим Казначеєв розповів "Апострофу", що анонсований вихід Білорусі з ЄврАзЕС, ОДКБ і "Союзної держави" вже встигли охрестити Belexit (за аналогією з Brexit): "Боюся, однак, що тут приймають бажане за дійсне. Не можу виключити, що якесь "джерело", на яке посилається сумно відомий Регнум, що запустило цю інформацію – це свідомо організований "витік". Напередодні зустрічі Олександра Лукашенка з Володимиром Путіним – відповідно, напередодні чергового раунду нафтогазових боїв за борги і знижки – цей аргумент цілком можуть використовувати: навіть не як "лобовий удар", але є, мовляв, у нас такі плани, у разі чого; ми обговорювали це, ви про це знаєте".

Реальний же вихід з цих структур Казначеєву представляється малоймовірним. "Лукашенко не може, за прикладом України, відірватися від Росії і спрямувати в Європу. І з причини власної ментальності, яка у нього наскрізь радянська. І з причини того, що кардинально довелося б міняти не тільки геополітичну орієнтацію, а й державний лад, який "батько" ретельно вибудовує вже третє десятиліття. Рух у Європу несумісний з диктатурою. Необхідні економічні та політичні реформи, які призведуть до того, що влада першої особи не буде необмеженою і незмінної. Тому я не схильний спокушатися на цей предмет. Інша справа, що коли він сьогодні з гіркотою констатує: "Летіли на одному крилі. Куди прилетіли — теж знаєте... У нас немає іншого виходу, крім як розвивати багатовекторність" – це в цьому випадку напевно правда. Лукашенко, залишаючись у сфері впливу Кремля, буде, наскільки це можливо, налагоджувати відносини з Заходом", − резюмував він.

Сівчик додає, що "використання останнього повідомлення агентства Регнум в інформаційній війні – хороша ілюстрація того, що в цьому конфлікті всі засоби хороші". "Нагадаю, що агентство Регнум – дуже специфічне видання, відоме своєю білорусофобією. Ця обставина призвела до арешту кількох авторів. Посол РФ в РБ Суриков публічно підтримав сьогоднішню владу в цьому питанні. У ЗМІ прозвучав його коментар про деструктивний характер діяльності заарештованих. Тепер фейк Регнума про вихід Білорусі з усіх нав'язаних Москвою "союзів" широко обговорюється. Не вдаючись в генезис виникнення цього та інших фейків, зазначу, що саме їхнє існування – свідчення того, що будь-які союзи з Росією безперспективні. Тому і криза. Тому й тривожне передчуття, що "союзники" з сходу щось готують. Природно, виходити з цих союзів Білорусі треба. Але вхід – рубль, вихід – два. Поки найголовніше в "повідомленні" Регнума, що такий вихід можливий. Особисто в мене великі сумніви в тому, що у нинішньої влади вистачить сили волі вивести Білорусь з того глухого кута, куди загнали союзи з імперською Росією", − додав він.

"Якщо ескалація не припиниться найближчим часом, а й далі піде по висхідній, ситуація дуже швидко може дійти до повного розриву відносин", − припустив в інтерв'ю "Апострофу" військовий кореспондент Дмитро Галко.

"Піком загострення з білоруської сторони стала заява Лукашенка про те, що "братська Україна воює за свою незалежність" з натяком, що і він теж воює за неї, тільки на іншому фронті. Його за це і "пособником", і "зрадником", і ким тільки не назвали. А з російської − зроблене через ІА "Регнум" вкидання, що Білорусь може йти лісом аж до виходу зі всіх союзних структур, і їй за це нічого не буде. Ну, тільки грошики нарізно. Точніше, агентство, цей зливний бачок Кремля, заявило, що нібито Білорусь готується звідусіль вийти. Це що стосується риторики. На рівні дій Росія ввела прикордонну зону, що МЗС Білорусі назвало кроком до "повноцінного кордону". Але додало при цьому, зверніть особливу увагу, не "давайте жити дружно", а − "не ми перші почали". Тут двох тлумачень бути не може. Відчувається раптово в міністерському голосі зухвалість і завзяття. Одним словом, веселі, брате, часи настали. У застиглу на багато років Білорусь повертається історія. З усіма прихованими в історичних процесах можливостями і небезпеками", − резюмував Дмитро Галко.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію