RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Путіна з'явилася незвичайна, але дуже серйозна проблема - приватна розвідка США

Аналітики зі Stratfor вважають, що незадоволених режимом підлітків у Росії складно буде змусити замовкнути

Аналітики зі Stratfor вважають, що незадоволених режимом підлітків у Росії складно буде змусити замовкнути У березні більш ніж 82 російських міста охопила хвиля протестів Фото: EPA/UPG

Кремль не відчуває нестачі в проблемах, але одна з найбільших з'явилася в досить незвичній формі – це підлітки. У березні більше 80 російських міст охопила хвиля протестів, не останню роль в яких зіграли наймолодші політичні активісти країни. Фотографії підлітків, що піднімаються на вуличні ліхтарі, розмовляють з натовпом, і яких затримують поліцейські, заполонили інтернет. Багато російських медіа задалися питанням, чи не є рух, що зароджується, наймолодшим з коли-небудь бачених. Покоління Z, ще невідомий і невивчений сегмент російського суспільства, вийшло на політичну арену як група повністю сформованих і політично свідомих людей. Про це йдеться в матеріалі американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Мало хто передбачав це. Зрештою, старше покоління Росії, як і раніше, пам'ятає комунізм і радянську систему пріоритетів, коли добробут держави ставився понад усім іншим, а вимагати право на прагнення до благополуччя було немислимо.

Але нинішні демонстрації повільно назрівали протягом попередніх шести років. У 2011 році громадськість, втомлена від корупції у найвищих лавах уряду, вийшла на вулиці, щоб виступити проти фальсифікованих виборів. Насіння незадоволення політичною системою було посаджено, і в 2017 році воно повністю розквітло на мітингах проти спаду російської економіки і постійного зниження рівня життя. Що зв'язало ці два рухи? Несправедливість усього цього.

Не дивно, що до цих протестів залучилися підлітки. Вони вийшли на вулиці не через західні санкції, але через гнітюче почуття несправедливості, яку в певний момент стає неможливим ігнорувати. Шість років тому деякі діти супроводжували своїх батьків на антикорупційні мітинги. Тепер вже деякі батьки йдуть за своїми дітьми (багатьом з яких зараз від 17 до 19 років) на демонстрації. Наступного року близько 4 мільйонів з цих підлітків будуть достатньо дорослими, щоб голосувати – і деякі з них, схоже, вирішили використати це право для вжиття заходів.

Нудьгуючі, поінформовані й безкарні

Як покоління Z стало настільки відрізнятися від своїх попередників? По-перше, його члени народжувалися і виховувалися в епоху президентства Володимира Путіна, вони ніколи не знали іншого лідера. Одним з недавніх девізів протесту був "Путін, ти нудний", ставлення, яке поширене серед молодих людей. Вони хочуть побачити нове обличчя.

З іншого боку, покоління Z виросло в епоху інтернету. Понад 70% російської молоді використовують інтернет для читання новин, постійно слідкуючи за величезним потоком інформації, що швидко поширюється через соціальні мережі.

Нарешті, це перше покоління "непоротих". Хоча радянські школи не передбачали ніяких тілесних покарань, їх філософія посилала учням чіткий сигнал: коритися або бути покараним.

Крім того, покоління Z було виховане батьками, які загалом прийняли гуманістичні методи виховання, підтримуючи безпрецедентний рівень рівності між дорослими і дітьми.

YouTube-революція

Протягом багатьох років російське суспільство сприймало підлітків як аполітичних молодих людей, яких більше цікавлять інтернет-меми та перегляд відео, ніж участь у політичному житті. Але очевидно, що тут є щось більше. Не тільки Кремль втратив здатність надати російської молоді картину світу, яка б її задовольняла, більшість засобів масової інформації – теж. Чого не скажеш про лідера опозиції Олексія Навального. Розуміючи силу YouTube та інших соціальних мереж, критик Кремля залучив багато підлітків до своєї справи.

Замість того, щоб дивитися державні телевізійні канали, які годують путінською пропагандою громадян усієї країни, молоді люди звернулися до інтернету, щоб знайти об'єктивну реальність. І деякі знайшли її у Фонді боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального. Після розслідування про величезне приховане майно прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва ФБК створив саркастичне відео під назвою "Він вам не Дімон" і опублікував його на YouTube. Замість складання довгих текстів організація Навального об'єднала в ролику звуковий супровід, що легко запам'ятовується, з добре намальованою інфографікою, щоб висміяти Медведєва. Відео стало вірусним, і підлітки країни стали вимагати, щоб щось було зроблено зі схильністю прем'єр-міністра до розкоші.

Наближений до Путіна мільярдер Алішер Усманов у травні спробував протистояти Навальному, випустивши два відеоролики з гаслом "Тьху на тебе, Олексій Навальний". Хоча Усманов отримав мільйони переглядів в інтернеті, увагу в основному було зосереджено на невтішних мемах і стікерах в месенджері Telegram.

Голоси змін

Після березневих протестів російські аналітики строчили сторінку за сторінкою з поясненням демографічного зрушення. Але завдяки відкритій платформі, на якій підлітків попросили пояснити їх рішення вийти на протести, стало ясно, що вони можуть – і хочуть – говорити самі за себе.

Марат, старшокласник, сказав:

"Ми живемо в цій країні, ми не допустимо, щоб шахраї грабували державу, тобто крали наші гроші. Необхідно вийти на таку "прогулянку", тому що ці злодії бояться, їм є, що втрачати, тому вони направили на нас купу поліції і заарештували більше тисячі людей тільки в Москві".

Студент на ім'я Іван поділився своїм розчаруванням:

"Мені не подобається, що наша країна керується злодіями і шахраями, що ресурси нашої держави не використовуються в повній мірі на благо людей. Я вважаю, що я мав повне право виходити на мітинг, вимагаючи від влади відповіді на всі звинувачення в корупції".

Світлана, школярка, додала:

"Протягом більше шести років нам в школі розповідають про невідому, привабливу і гіпотетично існуючу річ - "демократію в Російській Федерації". У класі я з готовністю відповідаю вчителю: "Росія – це соціальна держава, яка гарантує громадянам права, пенсії, пільги вразливим категоріям населення. Так, і всі ми щасливі, звичайно". І я отримую "відмінно". Але все це брехня, на яку всі згодні, знаючи, що єдине право –зберігати мовчання".

Молодий чоловік на ім'я Євген зазначив:

"Ми виступаємо проти порушення нашого особистого кіберпростору, ми не хочемо, щоб цей клоун Медведєв продовжував вішати нам локшину на вуха, що грошей немає. А що може зробити студент 16-17 років? Ми ще не можемо голосувати. Тільки через мітинги ми можемо показати владі, що ми не задоволені".

Деякі соціологи сумніваються в тому, що на мітингах у цьому році було більше підлітків, ніж на демонстраціях, які почалися в 2011 році. Але багато з них відзначили важливу зміну в настроях громадськості. Незалежна дослідницька група на чолі з соціологом Олександром Бікбовим провела серію інтерв'ю на вулицях Москви 26 березня. Одне гасло, зокрема, привернуло увагу дослідників: "Повернення надії".

Всупереч відчуттю безпорадності та відчаю, які пронизали російське суспільство протягом останніх кількох років, відповіді передали рішучість серед протестувальників. Кілька інтерв'ю показали, що люди приєдналися до демонстрації, щоб підтримувати одне одного, демонструвати зростання чисельності та заохочувати інших до участі. На думку Бікбова, тема "єднання", яка була відсутньою в 2015-2016 роках, сьогодні сильна.

Часи змінилися в Росії, і нове покоління виросло непомітно для всіх. Це покоління навчилося добровільно вступати в рухи, співпрацювати один з одним, заявляти про свою думку і відстоювати справедливість. Натхненні відкритістю інтернету і втомлені від телебачення, ці молоді люди розумні й мотивовані. Але найголовніше – вони не хочуть покидати Росію. Замість цього вони хочуть змінити її на краще. І якщо березневий рух був показовим, їх буде нелегко змусити замовкнути.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію