RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін буде "бомбити Вороніж", поки його режим не припинить своє існування

Санкції США проти Росії почалися не з Донбасу та Криму, а раніше

Санкції США проти Росії почалися не з Донбасу та Криму, а раніше США призупинили видачу неімміграційних віз громадянам РФ Фото: УНІАН

У відповідь на вимогу Москви скоротити кількість співробітників американської дипломатичної місії в Росії на 755 осіб до 455 осіб США змінили порядок видачі неімміграційних віз, у тому числі туристичних, громадянам РФ. З 1 вересня росіянам з регіонів за візою доведеться їхати до столиці. А громадянам Білорусі, які останнім часом мали отримувати такі візи в Москві або Санкт-Петербурзі, - вирушати з документами до Києва, Варшави та Вільнюса. Про російсько-американську "війну санкцій" та значення останнього рішення Вашингтона "Апострофу" розповів російський фінансист і блогер Слава Рабинович.

Перш за все, хочу нагадати читачам, що Росія не відповіла взагалі ніякими санкціями на той закон, який було прийнято у США обома палатами Конгресу та підписано президентом Трампом. Висилка американських дипломатів - це лише відкладена відповідь РФ на висилку російських дипломатів, яка була оголошена президентом Обамою наприкінці грудня 2016 року.

Єдине, що зробила Росія: кількість російських дипломатів, висланих з Америки, обчислювалася десятками, а американських дипломатів, яких Росія висилає - обчислюється сотнями. Хоча американський Держдеп був змушений скорочувати переважну кількість російських громадян. Тому що серед тих сотень людей, яких Америка повинна була скоротити у своєму дипкорпусі, розташованому в Росії, саме російські громадяни, які працювали за контрактом з американським посольством і консульствами в різних містах Росії.

Відповідно, РФ нічим не відповіла на закон про протидію російській, північнокорейській та іранській загрозі. І тут виникає питання: а чи могла Росія чимось відповісти? Особливо так, як вони люблять говорити, - симетрично. Симетрично не могла і ніколи не зможе. Принаймні за путінського режиму.

Точно так само йде і вся історія санкцій і так званих контрсанкцій протягом останніх років. Те, що роблять Путін та його ОЗУ, дуже добре описується виразом "розбомбити Вороніж". Санкції [США проти Росії] почалися не з того моменту, коли Росія напала на Україну, анексувала Крим та розв'язала війну на Донбасі. Санкції і так звані контрсанкції почалися зі справи адвоката Сергія Магнітського, який загинув після приблизно року знущань у в'язниці і так званого "Акту Магнітського", прийнятого проти тих людей, які порушують права людини і є корупціонерами, злодіями на державному рівні.

Росія не могла відповісти на це симетричним чином, прийняти аналогічний закон вони не могли. І вони відповіли "симетрично": заборонили американським сім'ям всиновлювати/удочеряти російських сиріт. Добре відомо, що абсолютно переважна більшість з цих усиновлених американцями сиріт була серед хворих дітей, які у притулках та дитбудинках були приречені на животіння та повільну смерть. А американці брали їх до своїх сімей, витрачали гроші в американській системі охорони здоров'я таким чином, що в кінцевому підсумку переважна більшість цих дітей була вилікувана. Ці хвороби не лікуються в Росії, вони лікуються в США. Ось це так звана симетрична відповідь - "розбомбити Вороніж".

Потім, як ви пам'ятаєте, були введені санкції проти путінського режиму у зв'язку з агресією проти України. У відповідь на ці санкції вони "розбомбили Вороніж" - за допомогою продуктового ембарго, заборонивши ввезення переважної більшості якісних продуктів харчування з тих країн, які вводили санкції проти путінського режиму за агресію проти України.

А тепер, коли в такий географічно великій країні, як РФ, по всій її території перебували американські консульства з візовими відділами для того, щоб російським громадянам видавати візи в США, так звані контрсанкції вдарили саме по цьому механізму, позбавивши російських громадян можливості просто отримувати американські туристичні візи, одні з найбільш ліберальних у світі з точки зору тривалості дії візи і тривалості права перебування в країні. Тобто ще раз "розбомбили Вороніж".

Насправді, це буде продовжуватися завжди, поки путінський режим так чи інакше не припинить своє існування. По-перше, тому, що цьому режимові нічим відповісти симетрично. Інакше б і не було ніякої війни санкцій і протистояння з Заходом. Це просто недоімперія з постімперськими синдромами, що розвалюється, та пострадянської ностальгією, загорнута в павутину жахливої путінської клептократії. По-друге, "бомбити Вороніж" будуть до тих пір, поки умовний Вороніж буде дозволяти це робити. Я думаю, ми зараз спостерігаємо, як кремлівська брехня припиняє діяти на все більшу і більшу кількість людей.

Цікавий елемент цього рішення Вашингтона: громадяни Білорусі повинні будуть отримувати візи вже не в Росії, а в Києві, Варшаві чи Вільнюсі (за деякими винятками, з січня 2017 року громадянам Білорусі потрібно було отримувати неімміграційні візи в Росії, - "Апостроф"). Це в площині ще й великого-великого політичного тролінгу: "Ви, хлопці білоруси, вже визначиться". Тролінгом ще більш високого рівня було би припинення видачі віз росіянам у Москві взагалі і вимога отримувати американські візи в посольстві США в Києві.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію