RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Росії з'явилася нова сила, Кремль отримав тривожний сигнал - приватна розвідка США

Stratfor про муніципальні вибори в Росії

Stratfor про муніципальні вибори в Росії Фото: EPA/UPG

У неділю, 10 вересня, в Росії пройшли вибори губернаторів і депутатів законодавчих органів суб'єктів країни. Вибори стали важливим індикатором підтримки Кремля після масових протестів проти російської влади в червні цього року. З економічним застоєм, ослабленим політичним апаратом і змінами поколінь Москва втрачає політичну хватку. І результати муніципальних виборів можна сприймати як тривожний сигнал для Кремля. Про це йдеться у звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є у розпорядженні "Апострофа".

З наближенням регіональних виборів Кремль зіткнувся з серйозними проблемами у багатьох виборчих перегонах – особливо в декількох губернаторських – з боку об'єднаних опозиційних груп і політиків. Кремль приділив багато уваги цим виборам, блокуючи суперників підкупом, залякуванням і використанням суперечливого механізму – "муніципального фільтра", який вимагає від кандидата заручитися підписами від 5 до 10% місцевих депутатів, щоб брати участь у виборах. Антиопозиційна кампанія виявилася успішною для Кремля, і на виборах голів суб'єктів РФ домінували "Єдина Росія" і її прихильники.

Навпаки, неприємними для Кремля виявилися результати муніципальних виборів. Опозиція та незалежні кандидати домоглися перемог у багатьох містах Росії. Найяскравішим успіхом стали муніципальні вибори в Москві, де опозиційні кандидати отримали більшість у 14 районах, у тому числі в Гагарінському, де голосував сам президент Росії Володимир Путін, і Тверському – престижному центральному районі, де розташований Кремль. У цілому в Москві опозиційні або незалежні кандидати завоювали 23% місць – безпрецедентний максимум.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Кремль вітає кандидатів, які представляють не "Єдину Росію". І зазначив, що вибори стали свідченням плюралізму і чесного голосування. Втім, повідомлення про маніпуляції з виборцями, як і раніше, не були рідкістю. Один з поплічників Кремля був зафіксований на камеру, коли роздавав головам виборчкомів конверти з "винагородою", і згодом був звільнений мером Москви Сергієм Собяніним. Але, незалежно від того, наскільки справедливими були вибори, їх результати свідчать про те, що відверті фальсифікації голосування стають все складнішими для Кремля.

Прогрес "Об'єднаних демократів" у досягненні єдності є, мабуть, найбільш значущим результатом виборів. До коаліції "Об'єднаних демократів", яку очолює партія "Яблуко", увійшли ліберально-демократичні сили і багато досвідчених політиків, що протистояли Путіну в ранні роки його правління, але раніше сварилися один з одним через дрібниці.

Кремль останнім часом турбувався через Комуністичну партію, яка знову посилилася, і зростання популярності "надважкого" опозиціонера Олексія Навального, але тепер він також повинен хвилюватися щодо "Об'єднаних демократів". Здатність цих ліберальних демократів до співпраці й координації дій в тій мірі, щоб забезпечити собі перемогу, є тривожним сигналом для Кремля, який всіляко прагнув перешкоджати об'єднанню опозиційних груп в єдину силу.

Успіхи на муніципальних виборах, хоча і здаються незначним досягненням, віщують більші перемоги. З мірою того, як все більше некремлівських представників входять до регіональних і муніципальних законодавчих органів, кандидатам від опозиції буде легше забезпечити підписи, необхідні для подолання "муніципального фільтра".

Перемоги опозиції є тривожним сигналом для Кремля, що вступає у вирішальну фазу виборів 2018 року, під час яких президент Володимир Путін претендуватиме на четверте переобрання. Путін майже впевнений в приголомшливій перемозі, але здатність влади утримати інші мандати - під питанням. І, оскільки на перший план виходить мерія Москви, соратник Путіна Собянін зіткнеться з викликами, що виходять від представників опозиції, які посилюються – як правих, так і лівих.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію