RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Росії бачать поразку Лукашенка, а Тіхановська вже працює президентом - білоруський журналіст

Сергій Пелеса розповів, що зараз відбувається в Білорусі

Сергій Пелеса розповів, що зараз відбувається в Білорусі Світлана Тіхановська і Олександр Лукашенко Фото: Апостоф / Колаж

Протести в Білорусі стануть ще більш масовими після спроби виперти з країни соратницю Світлани Тіхановської Марію Колесникову. Разом з тим, Росія вже бачить, що Олександру Лукашенко буде складно утримати владу. Про це в ефірі Апостроф Live розповів СЕРГІЙ ПЕЛЕСА, міжнародний редактор "Белсат TV".

"Олександр Лукашенко і його спецслужби намагаються розбити президію Координаційної ради. Я нагадаю, що з семи лідерів Координаційної ради п'ять чоловік або перебувають за межами Білорусі, або затримані і перебувають у в'язниці", - заявив Пелеса.

Тільки дві людини з семи зараз на волі. Це Нобелівська лауреатка з літератури Світлана Алексієвич і юрист, адвокат Віктора Бабарики Максим Знак.

"Чи принесе це якийсь ефект? Ну, по-перше, Рада ще не встигла сформуватися і толком не працює. Чи зупинить це протести? Ні, жодним чином. Більш того, я думаю, що це може викликати ще більше обурення білорусів і масовість протестів зросте", - вважає Пелеса.

Про затримання людей в Білорусі

"Ми спостерігаємо абсурдну ситуацію. Вчергове одного з лідерів Координаційної ради, в даному випадку - Марію Колесникову і її двох колег, вивозять силою на кордон. Цього разу, мабуть для різноманітності, - не в Польщу чи Литву, а в Україну. Залишилася ще Латвія, туди ще нікого не вивезли. На кордоні Марія Колесникова робить несподіваний крок і розриває свій паспорт, щоб українські прикордонники не змогли її пропустити. Такого я не пам'ятаю в історії битви з диктатурою. Вона змушена залишитися на території Білорусі, таким чином провокуючи на якусь реакцію", - пояснив журналіст.

Минулого тижня, уточнив Пелеса, мітингували мінімум 170 тисяч білорусів. Стільки людей зареєструвалося на інтернет-платформі "Голос", яка підраховувала, хто голосував проти Лукашенка, а тепер рахує кількість мітингувальників.

"Я думаю, що зараз вийде не менше людей, а може навіть і більше. Люди просто обурені настільки абсурдними діями", - підкреслив Пелеса.

Про візит Лукашенка в Москву

"Так, ми очікуємо історичного візиту Лукашенка до Москви на запрошення Путіна. Точна дата зустрічі невідома. Кажуть, вона відбудеться в найближчі кілька днів або тижнів. Попередні дні пройшли під знаком найбільш інтенсивних в історії візитів між Мінськом і Москвою: Міністр оборони Білорусі - в Москву, Прем'єр-міністр Росії Мішустін - до Мінська, Макей, міністр закордонних справ Білорусі - в Москву. Вони рихтують зустріч Лукашенка з Путіним. Про що там буде розмова? Ну звичайно, Росія зацікавлена в поглибленні інтеграції в рамках так званої "Союзної держави" . Питання в тому, як все-таки вийти з цієї кризи? В Росії бачать, що Лукашенко програв", - сказав редактор "Белсат TV".

На даний момент виходом з ситуації є конституційна реформа. Точної інформації про те, якими будуть ці зміни, немає. Однак Сергій Пелеса вважає, що це буде щось схоже на казахстанський або іранський варіант.

"Тобто Лукашенко повинен залишитися в якості такого собі аятоли (почесна посада), але президентською владою він повинен буде поділитися і передати її іншій людині", - підкреслив журналіст.

Про виступ Тіхановської в ПАРЄ

Світлана Тіхановська активно працює з міжнародною громадськістю. У середу у неї запланована зустріч з польським прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким.

"Чого можна очікувати від її виступу в ПАРЄ? Її головне завдання зараз - мобілізувати міжнародну громадськість та політиків, щоб не відкладати питання Білорусі у довгий ящик. На сьогодні Тіхановська частково виконує функції президента, тому що в нормальних країнах питаннями міжнародної політики займається президент", - підсумував Пелеса.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію