RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Азербайджан проти Вірменії: сили сторін

Обидві ворогуючі держави отримували зброю з Росії та України

Обидві ворогуючі держави отримували зброю з Росії та України Військовий парад у Баку, Азербайджан, 2018 рік Фото: Getty images

Між Вірменією та Азербайджаном почалася Друга карабаська війна. Про те, що це не просто локальні зіткнення, свідчить, перш за все, масштаб бойових дій. Азербайджан має більш численну та краще оснащену армію, але його противники - армія Вірменії та збройні формування невизнаної Нагірно-Карабаської республіки займають більш вигідні оборонні позиції. Військовий оглядач МИХАЙЛО ЖИРОХОВ, розповів "Апострофу" про співвідношення сил протиборчих сторін.

Історія конфлікту

На території колишнього СРСР, який розпався майже 30 років тому, немає більш заплутаного та давнього конфлікту, ніж конфлікт між Вірменією та Азербайджаном за територію автономної області Нагірний Карабах. Почався він ще в радянські часи, в 1988 році, продовжився кривавої повноцінною війною 1992-1994 років, перейшов в стадію "холодного конфлікту" та час від часу переходив в "гарячу" фазу по всій лінії розмежування.

Так було в 2014 році, коли в листопаді був збитий вірменський бойовий вертоліт Мі-24, так було в квітні 2016 року і, нарешті, так сталося буквально в липні 2020 року. Тоді азербайджанський позашляховик УАЗ помилково заїхав не на той бік та був розстріляний вірменами, що і стало приводом для майже повномасштабної військової операції. І ось зараз почалася повноцінна війна.

Читайте: Турецька кухня: в чому небезпека війни між Вірменією та Азербайджаном і при чому тут Україна

Чому саме зараз?

Цілком очевидно, що в останні роки, завдяки високій ціні на нафту, Азербайджан спромігся значно наростити свої військові м'язи. Адже "на піку форми" в Баку на імпорт озброєнь виділяли $ 1,4 млрд на рік, а всього на оборону витрачали до 6,2% ВВП. Цей показник є недосяжним для скромного вірменського бюджету. Причому іноді оборонний бюджет Азербайджану перевищував увесь державний бюджет Вірменії!

Азербайджанські офіційні особи не приховують, що їх арсенал носить виключно наступальний потенціал. Глава МЗС Азербайджану з цього приводу не так давно заявив: "...Розмова йде про те, що 20% території Азербайджану окуповані. Як ви думаєте, ячи довго десятимільйонна, багата, розвинена інфраструктурно та добре озброєна країна буде дозволяти окуповувати свою територію? Це ж неможливо...".

Сили сторін

Збройні сили Азербайджану, станом на 2020 рік, налічують близько 130 тисяч осіб. Оснащення азербайджанської армії серйозно оновилося в останні роки, в тому числі завдяки масовим поставкам з Росії, України Ізраїлю та Білорусі. Зокрема, в 2010-2014 роках були отримані 100 танків Т-90С, 100 БМП-3, 18 САУ 2С19М1 "Мста-С", 18 САУ 2С31 "Вєна", 18 РСЗО 9А52 "Смерч", 18 важких вогнеметних систем ТОС- 1А "Солнцепек", а також 300 ПЗРК "Ігла-С" з боєкомплектом у 1500 ракет. Крім того, азербайджанська армія отримала з Росії серйозний комплект інженерно-саперної техніки та обладнання.

Читайте: Азербайджан і Вірменія зійшлися в масштабних боях: всі подробиці війни у Нагорному Карабасі

Війська ППО отримали з Росії два дивізіони зенітної ракетної системи С-300 ПМУ-2 "Фаворит" і кілька батарей зенітного комплексу "Тор-М2Е". Азербайджанські ВВС отримали 60 транспортних вертольотів Мі-17 (причому частина з них може застосовувати протитанкові ракети ізраїльського виробництва) і 24 ударних гелікоптерів Мі-35М.

Військовий вертоліт на параді, Баку, Азербайджан, 2018 рікФото: Getty images

Сухопутні війська Азербайджану організаційно зведені в п'ять армійських корпусів - всього 23 мотострілкові бригади. У центральному підпорядкуванні знаходяться окрема артилерійська бригада, бригада РСЗВ та протитанковий полк. 2-й і 3-й корпуси знаходяться безпосередньо на кордонах Нагірного Карабаху, 1-й корпус розгорнутий в околицях Євлаха і Гянджі, 4-й корпус сконцентрований в районі Баку, а 5-й обороняє Нахічеванський ексклав.

Сухопутні війська мають у своєму розпорядженні приблизно 450 танків, з яких тільки 100 - відносно сучасні Т-90С, решта - Т-72А і Т-72М1, отримані під час розподілу радянського майна, а також куплені в Росії, Білорусі та Україні. Деяка частина парку Т-72-х модернізована ізраїльською фірмою Elbit за схемою, близькою до грузинського Т-72SIM-1.

В армії є 200 БМП-1/2/3 і БМД-1, а також понад 450 бронетранспортерів БТР-70, 70 БТР-80А і понад 300 БТ-ЛБ. Ще близько 200 одиниць бронетехніки є у внутрішніх військах.

Артилерія азербайджанської армії має в своєму розпорядженні приблизно 120 САУ - причому, крім 122-мм 2С1 "Гвоздика", в наявності 12 штук 203-мм 2С7 "Піон", отриманих з України та Білорусі. Буксирувана артилерія представлена приблизно 250 одиницями 122-мм гаубиць Д-30. Велику увагу Баку приділяв розвитку реактивної артилерії. Нині на озброєнні знаходяться близько 250 РСЗВ радянського, турецького та ізраїльського виробництва (включаючи "Смерчі", "Урагани" та "Солнцепеки", поставлені з Росії та України). Є понад 1200 мінометів, в основному 120-мм 2Б11 "Сані" і ПМ-38, а також 82-мм 2Б14 "Піднос".

Протитанкові засоби, крім 100-мм гармат МТ-12 "Рапіра", нараховують приблизно 100 ПТРК "Корнет", отриманих з Росії в 2010 році, до 300 інших комплексів, включаючи застарілі радянські, деяку кількість ізраїльських Spike. Є також 10 самохідних протитанкових установок "Хризантема-С", переданих з Росії влітку 2015 року. У розпорядженні Азербайджану є три пускові установки оперативно-тактичних ракет 9К79-1 "Точка-У", що надійшли з України після 2010 року. Серед сучасних систем, що є на озброєнні Азербайджану, варто згадати безпілотні апарати, в тому числі, ударні.

Основу винищувальної авіації ВПС Азербайджану становлять 16 літаків МіГ-29 і МіГ-29УБ, отриманих з України в 2007-2012 роках, 30 штурмовиків Су-25 і кілька фронтових бомбардувальників Су-24.

Також є від 20 до 30 навчально-бойових літаків L-29 і L-39 і два транспортні літаки Іл-76 (ще один на зберіганні). Вертольоти представлені приблизно півсотнею ударних машин (Мі-24 і новими Мі-35М), більш ніж 70 транспортними Мі-8/17 та декількома легкими Мі-2.

Збройні сили Вірменії і Нагірного Карабаху

Сумарна чисельність вірменських і карабаських сил становить близько 70 тисяч осіб. При цьому Вірменія об'єктивно поступається своєму суперникові в оснащеності сучасною технікою.

Так в розпорядженні Вірменії і НКР є понад 400 танків, але модернізованих Т-72 серед них - буквально одиниці. Найбільш серйозним є розрив в параметрах та кількості бойових броньованих машин інших класів - БТР і БМП. В цілому вірменські сили мають у своєму розпорядженні приблизно 500 броньованих машин, проте найсучасніші з них - це БМП-2 та БТР-80.

Су-30 Вірменії на параді в ЄреваніФото: Getty images

Власних коштів на закупівлю сучасних озброєнь Єреван майже не має, а тому техніка з Росії в основному передається в кредит або в рамках співпраці з ОДКБ. Зокрема, в лютому 2016 року Москва виділила Єревану кредит в $200 млн на закупівлю озброєнь, в рамках якого Вірменія отримала важкі РСЗВ "Смерч" з боєприпасами, переносні зенітно-ракетні комплекси "Голка-С", комплекс пасивної радіотехнічної розвідки "Автобаза-М ", важкі реактивні вогнеметні системи ТОС-1А" Солнцепек ", бронеавтомобілі "Тигр", протитанкові ракетні комплекси "Конкурс-М", протитанкові гранатомети РПГ-26, стрілецьке озброєння, двигуни і приціли для танків Т-72 і бойових машин піхоти, засоби зв'язку, різну інженерну техніку і вантажні автомобілі "КамАЗ".

Крім того, армія Вірменії може розраховувати на сучасні російські ОТРК "Іскандер". Щонайменше 4 пускові установки цього ракетного комплексу були помічені на одному з військових парадів в Єревані.

При цьому, як показали події липня 2020 року, Вірменія в разі великої війни цілком може розраховувати на прямі поставки зброї, боєприпасів та обладнання прямо з "фондів" російської армії. Так, буквально за кілька днів до початку бойових дій російська військово-транспортна авіація здійснила сім рейсів в Єреван з військовими вантажами. Така ж ситуація спостерігалася і 27 вересня, причому до вильотів був залучений навіть важкий Ан-124 "Руслан".

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію