RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лукашенко стоїть на колінах, він відрізав собі шлях на Захід - російський правозахисник

Білорусь вже на 100% підконтрольна Путіну

Лукашенко, Путін Олександр Лукашенко та Володимир Путін Фото: Getty images

Події в Білорусі насторожили весь світ. Очевидно, що Мінськ все більше і більше переходить в зону впливу Москви. І поки Володимир Путін плекає ідею відтворити СРСР та увійти в підручники, Білорусь може повторити долю українського Криму. Чи відбудеться це насправді та чи зможе Путін прибрати Лукашенко в сторону - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів російський правозахисник, керівник Незалежного комітету проти тортур та корупції Gulagu.net ВОЛОДИМИР ОСЕЧКІН.

- Чи є ймовірність того, що Російська Федерація скористається ситуацією в Білорусі та піде за кримським сценарієм.

- На жаль, такий ризик існує. Очевидно, що до цієї історії з захопленням Романа Протасевича та Софії Сапеги, в результаті примусової посадки літака, який летів з однієї європейської країни в іншу, а Греція та Литва - це Євросоюз - доклали руку спецслужби Росії і Білорусі. Це було зроблено не тільки і не стільки задля захоплення самого Романа Протасевича, хоча звичайно в даному випадку Олександр Лукашенко вважає, що він переможець - це було зроблено, як багатоходова комбінація для того, щоб раз і назавжди відрізати Білорусь від всього цивілізованого світу - від Європейського Союзу, з яким останні роки Білорусь більш-менш налагоджує відносини та від Сполучених Штатів. Зараз вже західна демократія в жодному разі не готова взаємодіяти з Лукашенком. Його шлях на Захід відрізаний. Єдине, що залишається самому Лукашенко - це якимось чином намагатися взаємодіяти з Путіним.

- Чи може Росія зробити Білорусь суб'єктом РФ та побудувати де-факто нову державу?

- Звичайно ж, Олександр Лукашенко хоче зберегти свою владу та, певним чином, незалежність країни. Але він вже змушений просити кредити та допомогу у Володимира Путіна. По суті, Лукашенко вже стоїть на колінах, економіка Білорусі після введення останніх санкцій та міжнародних розслідувань буде скорочуватися. Тому він все більше і більше залежатиме від Путіна. Звичайно ж, у Путіна є певна маніакальна пристрасть - увійти в підручники історії, як політик, який збільшував географічно Росію після Єльцина. При Єльцині і Горбачові, він вважає, що Росія розпалася як велика держава. І зараз він, за допомогою таких хитрих комбінацій, робитиме все можливе, щоб прикріпити Білорусь до Росії. Це зараз вже відбувається, ми цей процес спостерігаємо. У найближчі роки, я думаю, Путін і його спецслужби докладуть ще більше зусиль для того, щоб ще сильніше прив'язати Білорусь та зробити її повністю підконтрольною російським спецслужбам. Ми бачимо, що туди регулярно літають літаки ФСБ. У 2020 році, коли спецслужби жорстоко придушували мирні громадянські протести, в Білорусь вилітали і виїжджали не тільки радники з ФСБ та Служби зовнішньої розвідки. Ціла низка колишніх та діючих співробітників ФСВП розповідають, що їхні колеги з тюремної системи і спецназу виїжджали в Білорусь. За тими даними, які до нас надходять, ми можемо припускати, що і тюремні служби двох країн, Білорусі та Росії, взаємодіяли. Відносно затриманих мирних демонстрантів та політичних в'язнів, застосовувалися нелюдські методи, аналогічні тим, які дуже часто практикуються в установах ФСВП в Росії. Буквально сьогодні ми опублікували на нашому каналі відео зі свідченнями українця, якого більше десяти років жорстко катували в колоніях Мордовії. Отже, існує великий ризик того, що і білоруси теж опиняться під владою Володимира Путіна та його спецслужб.

Читайте також: Українці, які перетинають кордон Білорусі, ставлять своє життя під загрозу - батько в'язня Кремля Ігор Гриб

- Путіну вигідний нерукопожатний для Європи Лукашенко або ми можемо побачити зміну влади в Білорусі на більш лояльного президента? А можливо й скасування інституту президентства в Білорусі, коли не потрібно буде проводити анексію, а в рамках союзної держави існуватиме підконтрольна Білорусь.

- Я думаю, що вже зараз Білорусь на 100% підконтрольна Путіну та ФСБ. Ще раз підкреслюю, що у нас є інформація про те, що в Мінську ключові рішення, в тому числі щодо проведення спецоперації із захоплення Романа Протасевича та примусової посадки літака, ухвалювалися за активної участі генералів ФСБ та Служби зовнішньої розвідки. Ми дуже часто отримуємо від білоруських правозахисників та адвокатів матеріали кримінальних справ щодо опозиціонерів. Якщо порівняти ці тексти та ті тексти, які оформляються Слідчим комітетом Росії, то очевидно, що і Слідчий комітет Білорусі, і Слідчий комітет Росії навіть документи однаковим чином оформляють. По суті, Білорусь - це така ж республіка в складі РФ, як і Мордовія, як і Дагестан, тощо. Слідчі цих двох країн вже діють однотипно. Різниця поки лише в посиланнях на статті кримінального та процесуального кодексів. А так, складається враження, що тексти на флешках зі Слідчого комітету Росії в Москві були передані до Мінська. І далі вони почали реалізовувати в 2020 році кримінальні справи щодо мирних демонстрантів. Так само, як і в Росії вони напрацьовані та реалізуються, починаючи з 2011 року.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів