RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лукашенко - це бальзам на хвору російську душу, а за це йому ще й платять - білоруський журналіст

Білоруська соціальна модель без російських економічних субсидій нежиттєздатна

Білоруська соціальна модель без російських економічних субсидій нежиттєздатна Самопроголошений президент Білорусі Олександр ЛУкашенко Фото: Getty images

Росія і Білорусь домовилися про інтеграцію. Саме такою була головна тема на зустрічі Олександра Лукашенка і Володимира Путіна. За роки свого президентства в Білорусі "бацька" навчився майстерно маніпулювати імперськими комплексами Росії. І це пішло на користь самому режиму Лукашенка, адже без російських дотацій соціальна модель в Білорусі буде нежиттєздатною. Що узгодження дорожньої карти інтеграції обіцятиме Лукашенку в майбутньому, - в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV розповів білоруський журналіст, незалежний політолог, кандидат історичних наук ВАЛЕРІЙ КАРБАЛЕВИЧ.

- Що означає для Олександра Лукашенка узгодження цієї дорожньої карти та великої угоди між Росією і Білоруссю?

- Це означає, по-перше, політичну підтримку Олександра Лукашенка з боку Москви, з боку Росії, що досить важливо в зв'язку з невирішеністю тієї політичної кризи, яка вибухнула в Білорусі в минулому році. Крім того, за готовність Білорусі підписати ці союзні програми або дорожні карти Росія готова платити. Платити реальними грошима. Ось, кредит Путін пообіцяв - 600 млн доларів. Але це не все, я думаю, будуть ще якісь механізми підтримки. Це для Лукашенка важливо. Це важлива економічна і політична підтримка з боку Росії, тому що білоруська соціальна модель без російських економічних субсидій нежиттєздатна.

- Чи виглядає майбутнє Лукашенко безхмарним на тлі цієї підтримки з боку Російської Федерації? Фактично, він собі гарантує подальше існування.

- Складно сказати про якісь перспективи Олександра Лукашенка. Він нічого не говорить про те, що збирається робити. На початку наступного року в Білорусі повинен відбутися референдум про нову Конституцію. Що буде після цього референдуму - абсолютно незрозуміло. Чи будуть дострокові президентські вибори, чи буде на них балотуватися Лукашенко? Якщо не буде, то яку посаду він збирається займати? Поки на всі ці питання відповіді немає. Можливо, що це якимось чином узгоджувалося з Путіним. Можливо, цей календар обговорювався зараз в Москві.

- До цього часу Лукашенко вдавалося якось хитрувати. Він йшов на певний обман, якому піддавався Володимир Путін. Чи вдасться йому зараз зістрибнути з цього гачка?

- Я думаю, що в якійсь мірі так. Простір для маневру звузився, вікно можливостей зменшилося, але не зникло зовсім. Тим більше, що Лукашенко прекрасно розуміє, що залежність Білорусі від Росії не одностороння. Тут є і взаємозалежність. Лукашенко продає Росії свою геополітичну лояльність, готовність підтримати союзника. Обіцяє, якщо НАТОвські танки йтимуть на Москву, то білоруси їх зупинять. Кажуть, що Росія - старший брат або старша сестра. Росії це подобається. Це такий собі бальзам на хвору російську душу. За ці імперські комплекси Росія готова платити, і платить доволі довго, вже багато років. Лукашенко навчився віртуозно грати на цих російських комплексах і буде намагатися продовжувати далі. Інша справа, що він зараз став більш вразливий, слабший. Його переговорна позиція не така хороша, як була раніше, коли не було цієї політичної кризи, не було протестів. Тобто він більш залежний, але я б сказав, що це залежність повна. Він буде намагатися утримати суверенітет.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів