RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Потік мобілізованих у трунах вже йде, але до критичної маси не дійшло - російський правозахисник

Микола Полозов про мобілізацію та нові плани Путіна

Микола Полозов про мобілізацію та нові плани Путіна Фото: currenttime.tv

Військово-політичне керівництво рф поширює серед військовослужбовців документ "Висновки війни з НАТО в Україні", де йдеться про необхідність залучення 5 млн російських військових для перемоги у війні. Мовляв, росія не має наміру закінчувати війну в Україні і тепер намагається переконати своїх громадян у тому, що так звана СВО – це вже священна російська війна проти вселенського зла, яким вони вважаю Північноатлантичний Альянс.

Чи зможе росія переконати свій народ у необхідності "великої" війни, ввести військовий стан і призвати 5 мільйонів громадян до лав російської армії - в ефірі Апостроф TV розповів адвокат, російський опозиційний громадський і політичний діяч МИКОЛА ПОЛОЗОВ.

– Наскільки серйозно потрібно Україні ставитись до цього документа? І чи є змога у росії призвати 5 млн осіб до армії?

– Ставитися до цього документа потрібно серйозно, оскільки очевидно, що плани поточного військово-політичного керівництва росії цілком і повністю ґрунтуються на логіці ведення війни. Жодних сигналів, які б вказували на пом'якшення і бажання зупинити кровопролиття, немає. Навпаки, зараз у Кремлі обговорюється, і вже вустами Пєскова починає спростовуватися, щорічний виступ путіна, на якому той нібито повинен закликати до посилення мобілізації або до загальної мобілізації.

Читайте також: Україна може закінчити цю війну за два тижні - Андрій Піонтковський

Враховуючи, що наратив із проведення "спеціальної військової операції" та "захопимо Київ за три дні" змінився на наратив "ми перебуваємо в стані війни з НАТО", то, очевидно, логіка розвитку ситуації буде такою, що Кремль лише посилюватиме мілітаризацію та мобілізацію російського населення.

– У чому справді зацікавлений путін: у перемозі чи бути в стані війни? Адже війна, що триває, – це відмінний привід для консервації своєї влади і пояснення своєму народу, чому вони так бідно живуть.

– Якби путін мав можливість захопити Україну повністю, він оголосив би це перемогою. І анексувавши одночасно Білорусь, оголосив би про створення нового Радянського Союзу. Але ми розуміємо, що ресурсу та сил у російської армії, щоб захопити Україну, немає. Ми бачимо, що, несучи втрати на полі бою, росія вдається до терористичних практик, знищуючи об'єкти інфраструктури та будинки мирних людей.

І в такому разі Кремль може як проміжний етап вважати перемогою досягнення певних переговорів з Україною про припинення вогню та збереження за собою тих територій, які зараз ними захоплені. Решта для путіна буде серйозною поразкою і може викликати ланцюгову реакцію всередині країни.

– Ми бачимо, що в росії вже ведеться підготовка до президентських виборів у 2024 році. Звичайно, їм нічого не заважає просто намалювати результат, але все одно якусь картинку створити необхідно, що людям дійсно подобається те, що пропонує їхній лідер.

– Але це буде лише у тому випадку, якщо вибори будуть. Якщо буде введено військовий стан на території росії, жодних виборів не буде.

– А ви вважаєте, що буде введено воєнний стан?

– А це залежатиме від конкретної ситуації ближче до виборів. Ми ж бачимо, що російська влада дуже часто змінює рішення. Ми це бачили в ході війни, коли вони з одного боку хотіли проводити якісь трибунали в Маріуполі, потім різко почали готуватися до референдуму, потім забули про нього, але пізніше все ж таки провели. Наразі прогнозувати щось навіть на кілька місяців уперед досить складно, оскільки реальну політику визначає виключно лінія фронту. Все інше – це фантазії Кремля, які у різних варіаціях втілюються у життя, але не обов'язково є кінцевою точкою.

– І все ж, чи здатна росія призвати 5 млн осіб, але й що ще не менш важливо, забезпечити їх усім необхідним для війни?

– Щодо статистики в росії, це окрема історія. Ми знаємо, що за статистичними даними, російська армія налічує більше одного мільйона людей. Але якось вона швидко закінчилася після перших 150 тисяч, внаслідок чого Кремль повинен був вдатися до мобілізації.

Цифру в 5 млн можна порівняти з мобілізованими в період Другої світової війни. Щодо населення росії, то 140 млн осіб – це досить умовна цифра. За різними даними, кількість росіян може бути меншою, і якість цих призовників може викликати питання, що вже видно і за першою мобілізацією та кількістю втрат новомобілізованих.

Тому так, я не виключаю, що таку кількість можна зібрати, але це, по-перше, повністю знекровить економіку, а по-друге, чим вони воюватимуть? Саперними лопатками, іржавими трилінійками? Якість озброєння в сучасній війні важливіша за кількість живої сили.

– Велика священна війна, до якої готують росіян, має ще мати емоційну підтримку, людей необхідно переконати, що їм це необхідно. У той же час мільйони людей виїхали з росії, побоюючись мобілізації, на території рф влаштовували протести і палили військкомати. Чи зможуть в Кремлі згуртувати весь народ навколо цієї ідеї про "велику" війну?

– Ми знаємо, як путінський режим прийшов до влади, як цьому сприяв терор власного населення, вибухи багатоповерхівок, і все це відбувалося на тлі війни у Чечні. Тобто всі ці обставини для Кремля є дуже близькими. Кремль уміє формувати настрої людей усередині країни, через засоби пропаганди, через акції прямої дії, зокрема й терористичні. Тому з огляду на весь арсенал напрацювань та досвіду, який є у цього режиму, я не виключаю, що штучно створити таку ситуацію можливо.

– Наскільки мобілізація, що триває, тисне на російське суспільство, наскільки це критична точка для політичних настроїв?

– Точка досить критична, але не в поточний момент. Наразі пішла перша хвиля мобілізованих, проте вона ще не повернулася назад у жодному вигляді. І суспільство ще не отримало відгук від цієї першої хвилі і, відповідно, реакцію.

Справді, влада розраховує зараз провести набір по призову, а далі продовжити мобілізацію, оскільки за російським законодавством вона ще триває, незважаючи на запевнення влади. Жодного законодавчого акту, який скасовував би указ президента, досі не прийнято. У самому указі не вказано терміни мобілізації та кількість мобілізованих. Тобто формально вона продовжується. У якийсь момент, чи це буде на другій хвилі, чи на третій хвилі мобілізації, буде зустрічний рух цих мобілізованих назад, будуть вони живі або в трунах, ось тоді це може вплинути на настрої суспільства.

– Але ж ці військові спілкуються зі своїми родичами, і ми чуємо по перехопленням, як вони розповідають про реальний стан справ. Тобто правда все ж таки просочується в російське суспільство.

– Безумовно, цей процес іде, але прямо скажемо, до якоїсь критичної маси, яка б спричинила зміни настрою в суспільстві, ще не дійшло. Тобто поки незначна кількість людей через власний досвід пізнає істину, що відбувається насправді, а не те, чим їх годує пропаганда.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів