RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Навіщо Путіну потрібна мобілізація - є дві причини

Варіант із проведенням нової хвилі мобілізації лежить у Путіна "на столі"

Варіант із проведенням нової хвилі мобілізації лежить у Путіна "на столі" Фото: "Слово і Діло"

Кремль боїться поширення повідомлень про ймовірну другу хвилю мобілізації у російських ЗМІ через заворушення всередині країни. Під час першої хвилі рівень підтримки народом війни в Україні значно впав і розмови про чергову мобілізацію гратимуть проти влади. Але росія продовжує вкидати подібну інформацію для зовнішньої аудиторії, щоб дати сигнал Україні та Заходу, що рф ще має достатньо ресурсів для продовження війни. Але там не врахували, що росіяни стали менше довіряти пропагандистським шоу і шукати альтернативні джерела інформації, тому заборона розмов на тему мобілізації працює не дуже добре. Таку думку в ефірі Апостроф TV висловив російський політолог АББАС ГАЛЛЯМОВ.

Російська влада не виключає для себе проведення другої хвилі мобілізації. Таких індикаторів багато і всі вони вказують на те, що вони або вже вирішили, що ця хвиля буде, або вони не виключають цього. Питання в тому, навіщо вони це роблять. Тут теоретично можливі два варіанти. Перший пов'язаний з насущними потребами фронту, можливо, їм справді потрібно свіже гарматне м'ясо, і вони готуються. Але не виключено й те, що вони намагаються справити враження на Україну та Захід загалом, щоб переконати суспільство, що запаси та можливості росії продовжувати війну далеко не вичерпані.

Читайте також: Дефіцит "м'яса" посилюється: навіщо Кремлю збільшувати армію

Обидві версії можуть існувати і не суперечити одна одній. Путін для себе варіант із реальною мобілізацією ще не закрив, тому держапарат до цього готується. Водночас вони отримують ще такий гарний піарефект, посилаючи сигнали усьому світу, що росія готова воювати ще довго.

При цьому своїм ЗМІ він заборонив говорити про мобілізацію. Справа в тому, що росіяни воювати не хочуть і розмови про мобілізацію їх бентежать, і підтримка війни падає. З вересня по жовтень, коли відбувалася мобілізація, за даними "Левада-Центр", серед росіян зменшилася підтримка війни "до переможного кінця" з 48% до 34% та пішов запит на мирні переговори. Але щойно мобілізація закінчилася, рівень підтримки війни став потихеньку зростати. І говорити про мобілізацію своїй аудиторії – це нариватися на зниження підтримки війни. Але при цьому росіяни хотіли надіслати сигнал українцям, тому використали ЗМІ, які працюють на зовнішню аудиторію.

Але Кремль не врахував, що лояльний до влади сегмент суспільства став менш ізольованим від зовнішніх інформаційних потоків. Популярність телевізійних пропагандистських шоу знижується, і цьому сильно посприяла мобілізація. Коли ти сидиш і дивишся війну по телевізору: "ура, патріотизм", "б'ємо "укрофашистів" тощо, ти можеш дозволити собі бути обдуреним. Але коли до тебе приходять, вручають повістку і кажуть: тепер ти підеш бити цих "укрофашистів", у людини мізки прояснюються, і вона вже хоче розібратися, що там насправді відбувається. І тоді людина лізе в інтернет і шукає альтернативні джерела інформації. Тому план Кремля зливати через ЗМІ, які працюють на зовнішню аудиторію, сигнал для України, а для своїх забороняти говорити про мобілізацію, він працює не ідеально.

Путін продовжує витати у хмарах, він керує суспільством, маючи дуже дивне уявлення про нього, яке не має нічого спільного з дійсністю. Нещодавно він сказав, що 99,9% громадян готові віддати все заради вітчизни. Але давайте порахуємо, в росії близько 100 млн дорослого населення, якщо 99,9% з них готові все покласти на вівтар заради батьківщини, то навіщо було проводити мобілізацію, щоб набрати 350 тисяч людей? Там черга з добровольців мала стояти. А натомість поліція влаштовувала облави біля метро, ганяючись за мужиками, вручали повістки та везли до військкоматів.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію