RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чи впаде Грузія: Путін запустив "Троянського коня-2"

Росія знову намагається захопити Грузію

Росія знову намагається захопити Грузію Путін запустив Троянського коня у Тбілісі Фото: rua.gr

З 15 травня росія скасовує візовий режим для громадян Грузії – відповідний указ підписав російський диктатор володимир путін. Крім того, він скасував заборону на польоти до цієї кавказької країни. І хоча президент Грузії Саломе Зубарашвілі цей крок розкритикувала, грузинський уряд рішення путіна підтримав. Чого не можна сказати про грузинський народ – у країні спалахнули протести проти відновлення авіарейсів. Люди вийшли під будівлю МЗС із гаслами "росія - окупант". Навіщо путін підписав такий указ і наскільки це є небезпечним для Грузії - розповів в етері Апостроф TV експерт центру зовнішньополітичних досліджень OPAD з Грузії Вахтанг Маїсая.

Учора товариш путін підписав указ про скасування візового режиму, який сам же путін ввів у 2002 році через нібито терористичну атаку з боку Грузії. До цього так званого указу був "припаяний" й інший указ, згідно з яким пряме сполучення між Тбілісі та Москвою може початися у будь-який час. До речі, Міністерство економіки Грузії фактично дало згоду на таке авіасполучення і вони фактично готові до реалізації цього плану. Скасування візового режиму починається з 15 травня, і, швидше за все, тоді російські компанії офіційно оголосять, що вони вже готові до прямого сполучення з Тбілісі.

Дивіться: Путін - ху*ло: фото та відео акції під будівлею МЗС у Тбілісі

Це є головною провокацією проти Грузії та грузинського народу. Путін цим хоче посварити Грузію із Заходом і якось змінити зовнішньополітичну орієнтацію Грузії, яка, до речі, зафіксована у статті 78 грузинської конституції. Про це дуже чітко сказала президент Грузії Саломе Зурабішвілі, яка природно одразу ж звернулась з вимогою скликати Раду національної безпеки та запровадити візовий режим проти громадян росії.

На жаль, на даному етапі президент Грузії є фактично "кульгавою качкою", а її слова не варті і півцента. Правляча партія хоче урізати й ті права, які зараз має президент Грузії, - йде велика боротьба. Але найцікавіше, що представники правлячої партії не бачать жодних перешкод – вони нібито стурбовані інтересами тих грузинських громадян, які живуть у російській федерації, хоча до цього вони не дуже дбали про них.

Зараз путін фактично провів гібридну атаку проти Грузії - інакше я не можу це назвати. Це спроба підриву основ зовнішньополітичної орієнтації Грузії у бік Заходу. У цьому контексті це великий виклик для нинішнього уряду Грузії, зокрема, правлячої партії.

В опозиції таке рішення зустріли вороже, бо це фактично Троянський кінь проти Грузії. Я думаю, що росія зацікавлена у дестабілізації ситуації у Грузії. Це так звана повзуча окупація або кольорова революція з боку Російської Федерації і це гібридна атака. Давайте називати речі своїми іменами – це продовження тієї війни, яку росія розпочала у серпні 2008 року. А зараз уже може бути друга чи навіть третя спроба захопити Грузію. За допомогою так званої "м'якої сили" росія хоче досягти тих цілей, яких не змогла досягти у серпні 2008 року. Для цього у рф, на жаль, є "прийнятніші" умови на даний момент.

Дивіться: "Маленький підлий психопат": рок-гурт із Хорватії на Євробаченні заспівав про війну Путіна в Україні

Але я вірю, що грузинський народ цього не потерпить і робитиме все, щоб Грузія зберегла свою прозахідну орієнтацію у зовнішній політиці та ті цінності, за які боролися наші предки, і за які загинули приблизно 300 тисяч грузинів у всіх війнах проти цього фашизму, починаючи ще з 1993 року. Росія вже втретє збирається провести військовий переворот.

Закон про іноагентів, деякі зміни до закону про ЗМІ були першою спробою Кремля зрушити процес у бік перевороту в Грузії. А це вже друга спроба - підступніша і жорстокіша. Думаю, на цьому етапі грузинський народ дасть такий же потужний удар чи стусан під зад Кремлю, як ми це зробили на початку березня, коли було провалено першу провокацію з боку Кремля – законопроект про іноземних агентів.

Дивіться: Путін уже наклав у валізу: яскраві меми та фотожаби на військовий парад у Москві

Тобто це вже другий етап чи "план Б". Найімовірніше, Кремль підготував кілька варіантів. Чорт його знає, що за пазухою у головного фашиста товариша путіна. Але реалізації "плану Б" ми маємо перешкодити всіма силами. Саме протест з боку грузинської громадськості, грузинських неурядових організацій та з боку президента дасть свої позитивні результати, і ми відстоїмо свою свободу та свої цінності, за які ми боролися протягом 30 років з того часу, як Грузія оголосила свою незалежність і почала створювати свою державність.

Наразі стоїть питання у тому ж ключі, як і місяць тому – ми маємо захиститися від агресії з боку Кремля. Це вже гібридна атака, яка є частиною гібридної війни проти Грузії. Якщо перший варіант був інформаційною гібридною атакою в контексті гібридної війни проти Грузії, зараз уже йдеться про політичну складову. Як ви знаєте, у контексті гібридної війни є чотири складові: політична, економічна, інформаційна та військова – це остання стадія. Наразі Кремль уже задіяв і провалив свій план у контексті інформаційно-психологічної частини цієї гібридної війни та перейшов до політичної. Кремль чекає на результати, але на цьому етапі йому доведеться сильно розчаруватися у своїх діяннях. Я вірю, що рашизм у Грузії не пройде, і це найголовніше.

Дивіться: "Скріплені кров'ю": фільм та книгу про спільну боротьбу українців та грузинів за свободу презентують у Бельгії

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію