RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін, введи ППО: вся Росія опинилася під загрозою "українського меча"

Останнім часом вибухи лунають у багатьох російських містах

Останнім часом вибухи лунають у багатьох російських містах Російська ППО здулася Фото: reactor.cc

Україна застосувала проти російських окупантів ракету власного виробництва: вона знищила ціль за 700 км. Про це повідомив президент Володимир Зеленський. І справді, останніми днями серпня в росії активно квітне "бавовна". Особливо гучно було вночі 30 серпня, коли безпілотники атакували одразу шість регіонів країни-агресорки. Найгарячіше було в Псковській області, де атакували аеродром з літаками Іл-76. У Брянську дрон вдарив по заводу з виробництва мікроелектроніки. Наступного дня у Брянську знову було дуже гаряче. Про останні атаки БПЛА на росію, причини безсилля російської ППО перед "українським мечем" та ефект від ураження об'єктів інфраструктури - в ефірі Апостроф TV розповів експерт з питань озброєнь, головний редактор Defence Express ОЛЕГ КАТКОВ.

В останні дні удари були масовими. Якщо ми беремо Псков, то це авіабаза, де базуються транспортні літаки, що відповідають за транспортування російських десантників. Це вкрай важливо, тому що ці літаки призначені для перевезення вантажів. Тобто удар по них – це значно більше, ніж просто знищити літаки. Це також вплине на логістику і боєздатність повітряно-десантних частин російської федерації.

Дивіться: Боброві бомбардування: в мережі вибухнули мемами на масову "бавовну" в Росії

Наступний аспект. Якщо ми беремо удар по заводу "Кремній ЕЛ", який виробляє частину електроніки чи просто бере участь у створенні російської військової електроніки, то там треба розуміти, що одним ударом цей завод з ладу не виведеш. Такі удари мають бути методичними. Але те, що ми зараз можемо спостерігати – це якраз і є перехід до методичних ударів. Цілком може статися, що такі новини, що десь там якісь дрони щось знищили на території російської федерації, не будуть новиною протягом наступного місяця. Ми говоримо про те, що дрони-камікадзе дешеві у виробництві. Тому таких подій буде ставатися більше і більше.

Проблеми російської ППО

Ми всі памʼятаємо, що російська федерація – це величезна за територією країна. Величезна площа, величезна кількість різних міст, обʼєктів. І є дуже просте пояснення дірявості їхньої ППО: у росії немає настільки щільної протиповітряної оборони, яку вони малюють. Просто фізично неможливо захистити таку територію засобами протиповітряної оборони, особливо якщо частину з них – значну частину – перетягти на передній край ближче до фронту. І особливо якщо розмістити свою тактичну авіацію таким чином, щоб вона постійно спалювала свій моторесурс під час війни проти України на передньому краї.

Читайте: Палаючих літаків було більше: нові подробиці "бавовни" на аеродромі в Пскові

Так, можливо посилити захист регіонально. Наприклад, у поки що окупованому Криму – ми всі розуміємо концентрацію як протиповітряної оборони, так і засобів РЕБ. Але коли ми говоримо про такі речі як аеродром у Пскові, розташований за 800 кілометрів від України, то там ми не бачимо ППО. В росії немає можливості тримати щільну концентрацію своїх засобів. Вони можуть точково це зробити.

Для розуміння: навіть у Радянському союзі найбільш щільна ППО була в районі Москви. Там була не лише протиповітряна оборона, а й протиракетна та все інше. Це був найбільш захищений обʼєкт - і сів на Червоній площі Руст. Це показники ще часів Радянського союзу.

Щодо того, що зараз, Україна кожен день знищує поголівʼя російських ЗРК, це вже давно не новина. С-300В нещодавно знищили – це взагалі рідкісна річ. Це вже стандартні новини, і це означає, що ЗСУ проріджують загальну кількість і потужність протиповітряної оборони рф.

Які дрони застосували

Дивіться, якщо щось виглядає як качка і крякає як качка, напевно це качка. Доволі дивно тягти російський наратив, коли вони почали говорити, що дрони у той же Псков прилетіли з території країн НАТО. Їм легше визнати, що їм випалила аеродром військово-транспортної авіації якась країна НАТО, ніж це зробила Україна на відстані 800 кілометрів.

Дивіться: "Стерти з лиця землі Прибалтику": пропагандист Соловйов влаштував істерику через "бавовну" в Росії

Українські дрони дійсно можуть долати сотні кілометрів. Так, вони не несуть великий об'єм вибухової речовини. Там бойова частина, за оцінками, вимірюється в десятках кілограмів. Коли ми будемо їх порівнювати з крилатою ракетою, яка має боєголовку в 450 кг, для дрона це буде 30-40 кілограмів. Тут важливий аспект у тому, що виграє масовість таких ударів.

Плюс деякі цілі є зручними для атаки. Наприклад, саме літаки, які традиційно у рф та ще й у СРСР стоять на відкритих майданчиках. Насправді Іл-76 доволі складно сховати. Зрештою, як і такі речі як, наприклад, нафтобази, заводи.

Що робитиме ворог?

За військовою логікою необхідно захищати тилові обʼєкти. Але тоді росіяни відтягують наявні комплекси з передової. Взагалі логіка здорової людини взагалі не передбачає напад на іншу країну, але ж ми говоримо про рф. Я впевнений в тому, що посилення системами ППО тилових обʼєктів не буде. Настільки лінійно рф діє, що нічого не буде.

Як це відбувається в російській армії? Спершу треба буде знайти винних у тому, чому не спрацювала аналоговнєтна російська ППО, чому безпілотники пролетіли понад 800 км і розбомбили стратегічний аеродром тактично-транспортної авіації? Хто буде винен? Ніхто не буде винних шукати, тому що всі вийдуть на умовного Шойгу, якого ніхто не буде чіпати. Якщо не буде винних, то немає прецеденту. Немає прецеденту – нема чого покращувати.

Тобто велика кількість обʼєктів на території рф буде знаходитися в зоні ураження і вони будуть уражатися. Водночас захистити їх якось додатково рашисти через свою лінійність просто фізично не зможуть.

Читайте: Росія у вогні: чому Кремль не зможе зупинити атаки дронів

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію