RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Російська гра престолів: що задумав Путін, змістивши Патрушева та Шойгу

У Кремлі відбулися серйозні кадрові зміни

Путін та Шойгу Путін прибрав Шойгу з Міноборони Фото з відкритих джерел

Уже за кілька днів після церемонії свого перепризначення ватажком Кремля Володимир Путін пішов на кардинальні кадрові рішення, пов'язані безпосередньо з війною в Україні. У неділю, 12 травня, стало відомо, що замість Сергія Шойгу російський правитель вирішив призначити міністром оборони першого віце-прем'єра Андрія Білоусова. Водночас, одного з ключових силовиків, секретаря РНБО РФ і колишнього керівника ФСБ Миколи Патрушева він звільнив, посадивши на його місце Шойгу. Що стоїть за цими пертурбаціями в Кремлі і чого хоче досягти Путін, розбирався "Апостроф".

Міні-сенсація на болотах

У неділю ввечері, 12 травня, в Росії стало відомо про кадрові зміни: до Ради Федерації надійшли запропоновані Путіним кандидатури на посади керівників низки федеральних міністерств і відомств. Абсолютно зрозуміло, що йдеться про формальність: усі рішення бункерного диктатора в РФ давно є імперативом і будуть беззаперечно виконані.

Проте самі рішення Путіна стали багато в чому несподіванкою. Зокрема, міні-сенсацією стало звільнення з посади міністра оборони Сергія Шойгу, який обіймав цю посаду з 2012 року.

Останнім часом Міноборони РФ стрясали скандали: 23 квітня був затриманий на хабарі заступник Шойгу Тимур Іванов. Тоді ж заговорили про те, що під міністром оборони РФ захиталося крісло. Але треба враховувати, що такі чутки ходили й раніше, зокрема після того, як російські війська за три дні "брали" Київ, але Шойгу вдавалося за допомогою піару та різних хитрих політичних маневрів утримуватися на своїй посаді. Зараз же Путін вирішив таки перевести його у крісло секретаря РНБО.

Читайте: Шойгу йде у відставку: які кадрові перестановки провів Путін

"Звільнення Шойгу справді стало несподіванкою. Хоча чутки про те, що його знімуть, ходили досить давно. Шойгу лояльний до Путіна і з ним працює весь час. Тепер Путін призначив його головою Радбезу, замість Патрушева. І це, я думаю, не почесне посилання. Просто він пересидить поки що. Таке вже траплялося. Путін зняв Шойгу з посади голови МНС, де той, власне, і прославився, і на короткий час відправив працювати губернатором Московської області. Потім Шойгу переместили на посаду міністра оборони", - зазначив у коментарі "Апострофу" колишній співробітник СБУ, експерт з питань безпеки Іван Ступак.

Причини звільнення Шойгу Іван Ступак бачить в економічному підґрунті.

"Шойгу останнім часом активно відвідував оборонні підприємства, давав якісь вказівки, звітував Путіну. Але, мабуть, перебудову економіки на військові рейки він не потягнув. І оборонка як треба Путіну не працює. Ось на місце Шойгу і призначений Білоусов". – зазначив експерт.

Варто зазначити, що Андрій Білоусов протягом останніх чотирьох із половиною років обіймав посаду першого заступника голови уряду РФ. Однак важливо, що протягом багатьох років він перебував у ближньому колі Путіна, будучи його помічником з економічних питань.

Прес-секретар російського правителя Дмитро Пєсков заявив, що Путін ухвалив рішення, щоб Міноборони РФ очолила цивільна людина, тому що "відомство має бути відкрито для інновацій та передових ідей". Показово, що у травні 2023 року на посаді заступника голови уряду Білоусов особисто доповідав Путіну про проблеми зі створенням у Росії повного циклу виробництва дронів, і він цією проблематикою саме й займався.

При цьому Шойгу, за словами Пєскова, у РНБО курируватиме роботу Федеральної служби з військово-технічного співробітництва Росії, щоб вписати економіку силового блоку в економіку країни. Пєсков також повідомив, що начальник генштабу РФ Валерій Герасимов продовжить свою діяльність, "тут поки що змін не передбачається".

"Математика війни"

"Про Білоусова у нас якось відомо мало. Він раніше працював помічником Путіна з економічних питань, а в уряді Дмитра Медведєва був міністром економічного розвитку. Я навіть знайшов офіційне фото: у Кремлі було якесь збіговисько і був нині покійний колаборант Стрємоусов. І Білоусов там на фото стоїть попереду, а Пєсков позаду. Тобто він у Путіна – у авторитеті. Да, він не військовий. Так і Шойгу не військовий. Тепер на Білоусова покладено завдання переведення економіки Росії на військові рейки”, - зазначає Ступак.

Про "математику війни", на яку розраховує Путін, говорить "Апострофу" і політичний експерт Ярослав Макітра.

"Він призначив міністром економіста, якого називають одним з тих, хто втримав економіку РФ від санкцій. Очевидно, формується "математика війни" - планова військова економіка. Управляти ж військами Путін зможе і без Шойгу - через Герасимова. Претензії до Шойгу та ціла низка конфліктів на середньому рівні і вище теж могли зіграти роль. А таким чином знімається напруга", - зазначає політолог.

У свою чергу економіст Олексій Кущ звертає увагу на те, що новий міністр оборони у РФ явно займатиметься збільшенням виробництва військової техніки.

"Андрій Білоусов - архітектор "путіноміки" і головний методолог амортизації санкційного тиску і переходу в фазу зростання економіки РФ в 2022-2024 роках. Заслуга Білоусова для Путіна полягає в запуску самовідновлюваної, мультиплікативної, циркуляційної моделі економіки. Я ще раніше припустив, що все йде до різкого роздування динаміки російського ВПК і нарощування в РФ військового виробництва", - зазначив у коментарі "Апострофу" Олексій Кущ.

Проте підходи Білоусова в економіці в основному завжди були пов'язані з репресіями та тиском на бізнес.

"Білоусов на відміну від багатьох інших представників економічного блоку - людина далеко не ліберальних поглядів. Він виступав і виступає за широку присутність держави в економіці і за жорстке регулювання економіки. Він має репутацію "державника" - людини, яка захищає насамперед інтереси держави, а не, наприклад, бізнесу", - зазначає редактор відділу економіки Російської служби Бі-бі-сі Ольга Шаміна.

"У Москві відбуваються цікаві події, подивимося, що буде далі. Але, принаймні, видно, що Путін налаштовується на довгу війну ", – резюмує Ступак.

Кінець "синдикату"?

Утім, є ще один важливий фактор, на який звертають увагу експерти, в ухваленні кадрових рішень Путіним. Це стосується, в першу чергу, відставки з посади секретаря Ради безпеки Миколи Патрушева, якого називають однією з найбільш автономних "веж Кремля", і який, до речі, на відміну від більшості керівництва РФ публічно на засіданні Ради безпеки, 21 лютого, посмів публічно виступити проти ідеї Путіна напасти на Україну. І хоча згодом він демонстративно підтакував бункерному диктатору, про його реальну позицію ходили різні чутки.

Поки ж, як зазначив "балакучий рот" Путіна Пєсков, йдеться про переведення Патрушева "на іншу роботу".

"Окрім іншого, це ще й зачистка свого найближчого оточення через страх заколотів та небажання працювати по-старому, у старому форматі "синдикату". Фактично йдеться про концентрацію влади в одних руках", - зазначає Ярослав Макітра.

"Залишається відкритим питання щодо Патрушева. Куди його буде призначено? Прем'єр-міністра вже затверджено. Голова ФСБ? Але він уже був ним, і я думаю не повернеться туди. Патрушев, як і Шойгу, лояльний Путіну і працює з ним давно. Це не означає, що Патрушев у немилості. Сина Патрушева Путін затвердив посаду віце-прем'єра", - вважає Іван Ступак.

У цілому зараз кількість різних родичів у виконавчої РФ помітно зростає. Наприклад, син одного із найближчих соратників Путіна Юрія Ковальчука Борис очолив Рахункову палату. А родич Путіна (чоловік його двоюрідної сестри), губернатор Кемеровської області Сергій Цивільєв стає головою Міненерго.

Читайте також: Криваві руки в наручниках: навпроти суду в Гаазі встановили статую злочинця Путіна

Читайте також

Біля ніг Путіна: чому Тбілісі відвертається від Заходу

Через ухвалення закону Грузія ризикує залишитись у цілковитій міжнародній ізоляції

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Новини партнерів