RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія та США готують неприємний сюрприз "другу" Путіна - приватна розвідка США

Росія спробує створити власну буферну зону між курдами і турками

Росія спробує створити власну буферну зону між курдами і турками Росія збирається створити власну буферну зону між курдськими загонами народної самооборони і турками Фото: минобороны.рф

У США і Росії може з'явитися спільна справа в Сирії, яка може негативно вплинути на амбіції Туреччини в регіоні. Зокрема, на амбіції її президента Реджепа Таїпа Ердогана, якого після початку примирення двох держав стали називати "другом" лідера РФ Володимира Путіна. Сили США в сирійських районах Кобані і Ель-Хасака нещодавно були розгорнуті вздовж турецько-сирійського кордону як певний буфер між збройними силами Туреччини і курдськими загонами народної самооборони. Виявляється, Росія планує вжити аналогічних заходів у сирійському районі Афрін, щоб заблокувати проведення турецької кампанії проти курдських загонів народної самооборони в Сирії, відзначають експерти приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor у своєму звіті, який є у розпорядженні "Апострофа".

Як так сталося? 25 квітня турецькі військово-повітряні сили завдали кількох ударів по позиціях курдських загонів народної самооборони і Курдської робочої партії в Сирії та Іраку, що демонструє триваючі зусилля Туреччини з атаки і розгрому курдських сил, проти яких вона виступає, незважаючи на завершення операції "Щит Євфрату" (військова операція Туреччини проти бойовиків ІДІЛ і курдських загонів у північних районах Сирії, 29 березня 2017 року Туреччина оголосила про успішне закінчення операції, - "Апостроф"). Ці удари спровокували низку сутичок між турецькою армією і курдськими загонами народної самооборони вздовж турецько-сирійського кордону. Це викликало побоювання Вашингтона, що між двома його регіональними партнерами може розвернутися широкомасштабна боротьба. Таке протистояння серйозно підірвало б боротьбу проти "Ісламської держави" в той час, коли Сирійські демократичні сили, у яких є великі контингенти бійців курдських загонів народної самооборони, готуються до нападу на Ракку. Щоб уникнути руйнівного конфлікту, Сполучені Штати направили свої війська стати між двома силами, щоб спробувати звести до нуля бойові дії.

Москва, схоже, прийшла до аналогічного рішення, хоча і з інших причин. Росія дійсно збирається використовувати свої сили для створення своєї власної буферної зони між курдськими загонами народної самооборони і турецькими збройними силами. Російські конвої були помічені в районі Афрін (контрольований курдськими загонами народної самооборони, без присутності США). Також поширюються чутки про те, що Росія завершує переговори з курдськими загонами народної самооборони про створення чотирьох буферних зон в Африні, подібних тим, які були створені поблизу міста Манбідж.

Впровадження буферних зон сприятиме поглибленню відносин Росії з курдськими загонами народної самооборони. Цей крок дозволяє Москві постати в очах Вашингтона в якості потенційного партнера в справі запобігання подальших сутичок між Туреччиною і курдами. Це також забезпечує Росії більше важелів проти розширення впливу Туреччини в регіоні. Це навіть дає Росії значний вплив у районі Сирії, де влади сирійського уряду вже давно немає.

Туреччині, безперечно, важко прийняти той факт, що Сполучені Штати і Росія активно працюють, щоб зупинити її боротьбу проти курдських загонів народної самооборони. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним 3 травня мав можливість прояснити наміри РФ в Сирії. Після успішного визволення міста Ель-Баб від "Ісламської держави" Туреччину чекало розчарування щодо можливих подальших операцій проти курдських загонів народної самооборони в Манбіджі через присутність російських і американських військ. Хоча операція Туреччини "Щит Євфрату" в Сирії різко обірвалася, Анкара не готова припинити свою боротьбу проти курдів. Але з додатковими російськими і американськими силами, які присутні у всіх інших районах, контрольованих курдськими загонами народної самооборони, Туреччині буде важко знайти спосіб продовжити свою кампанію. З цією метою Туреччина, ймовірно, буде намагатися знайти інші способи завдати удару по курдських силах, у тому числі по позиціях Робочої партії Курдистану в Сінджарі (Ірак).

Читайте також

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Чим закінчиться війна в Ізраїлі та що отримає Україна - розповідає ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Біньямін Нетаньяху не здатен зробити як легендарна Голда Меїр, - ізраїльський журналіст

Влада Ізраїлю припустилася цілої низки серйозних помилок