RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Єгипетська сила: країна фараонів готова вторгнутися в Лівію

Президент Єгипту пригрозив увести війська до Лівії

Президент Єгипту пригрозив увести війська до Лівії Фото: Getty images

Президент Єгипту Абдул-Фаттах Халіл Ас-Сісі заявив про можливе збройне вторгнення Єгипту до Лівії з метою захисту власних кордонів та сприяння врегулюванню військового конфлікту в Лівії. В разі початку такої операції, єгипетські війська стануть на бік воєначальника Халіфи Хафтара, який разом із російськими найманцями з ПВК "Вагнер" воює проти міжнародно визнаного лівійського Уряду національної згоди (УНЗ). Цей уряд підтримують турецькі війська, які поки що завдають поразки збройним формуванням Хафтара. Чи зможе Єгипет переламати ситуацію в Лівії на користь росіян та хафтарівців, розбирався "Апостроф".

Ас-Сісі проти Ердогана

Менш як півроку тому у громадянській війні в Лівії, яка триває вже майже 10 років, намітився кардинальний поворот. Сили воєначальника, фельдмаршала Халіфи Хафтара вже стояли в передмісті столиці Тріполі та вже готові були скинути міжнародно визнаний Уряд національної згоди в море. Але сталося не так, як гадалося. Тріполітанському уряду явився янгол-рятівник в личині президента Туреччини Ердогана. Підписавши військовий договор із УНЗ, перекинувши до Лівії наземні сили та ударну авіацію, Туреччина серйозно погромила війська Хафтара та погнала їх вглиб країни. Фельдмаршалу не допомогла навіть підтримка цілого вороху зовнішніх гравців — Єгипту, ОАЕ й навіть російських "вагнерівців"

За даними африканського командування збройних сил США, на боці Хафтара воюють 2 тисячі найманців ПВК "Вагнера". Вони не проявили особливої доблесті в боях, відзначившись лише розписами зі свастиками на стінах, нацистськими гаслами, знущанням над мирним населенням та показною жорстокістю. Зокрема після недавнього відступу армії Хафтара та російських найманців, з району міста Тархуна було виявлено безліч трупів в міських лікарнях (в тому числі, жінок і дітей), контейнери із бранцями, які були заживо спалені, колодязі з останками страчених, а також свіжі масові поховання (не менше восьми могил), причому десятки жертв були поховані заживо. Точну кількість трупів в братських могилах поки що підрахувати складно, але в одній з могил було знайдено, принаймні, два десятки тіл, які вже розклалися.

Ганебна діяльність "вагнерівців" в Лівії пов'язується з особистістю командувача російським контингентом в цій країні генерал-лейтенантом Володимиром Кочетковим, який не користується повагою у своїх підлеглих. Тому, замість того, щоб виконувати накази свого керівництва, найманці займаються грабежами, мародерством та насильством. Розслідуванням злочинних діянь "вагнерівців" на території Лівії займеться Міжнародний кримінальний суд.

В результаті наступдле, про-турецькі сили зупинилися на порозі міста Сірт - важливого порту, через який ведеться експорт нафти з території так званого “нафтового півмісяця”, який також називають ключем до Лівії, і який є економічною основою вірних Хафтару сил. Загроза потрапляння нафтового півмісяця під тріполітанський (а фактично — турецький контроль), не на жарт переполошила спонсорів Хафтара. Першим забив на сполох Єгипет.

ПВК ВагнерФото: ssu.gov.ua

"Будь-яке пряме втручання Єгипту в Лівію тепер розглядається в якості кроку, який наділений міжнародної легітимністю", - заявив в суботу, 20 червня, президент Єгипту Абдул Фаттах Халіл Ас-Сісі після завершення інспекції з'єднань збройних сил в Західному військовому окрузі на кордоні з Лівією. "Безпека Лівії є частиною національної безпеки Єгипту... Сірт і Ель-Джуфра - "червона лінія", яку ми не дозволимо перетнути". Президент пообіцяв, що якщо про-турецькі сили все ж перейдуть до штурму Сірта, то Єгипет буде "готовий допомогти лівійським братам і єгипетські війська висуватимуться до Лівії". Крім того, Єгипет готовий "тренувати та озброювати лівійські племена для спротиву іноземному втручанню".

Чи стане у Єгипту сил потягатися із Анкарою?

На перший погляд, грізні слова єгипетського президента обіцяють ледь не пряму проксі-війну між Єгиптом та Туреччиною в Лівії. Але при більш детальному погляді на ситуацію, стає зрозумілим, що повноцінне військове вторгнення в Лівію може обернутися значно більшими проблемами для самого Каїру, але аж ніяк не для Анкари чи Тріполі.

"Єгипет дійсно дуже серйозно ставиться до ситуації в Лівії, і сприймає цю проблему як частину своєї національної безпеки. Втім, в контексті нестабільної економічної та соціальної обстановки в самому Єгипті, потенційно невдале втручання в Лівію може обернутися дуже великими загрозами для положення самого Ас-Сісі. А на користь саме невдалого втручання говорить дуже багато чинників, адже запропонувати якісно нове рішення по Лівії Каїр не здатен", - розповів “Апострофу” Ігор Семиволос, директор Інституту Близькосхідних досліджень.

Втім, непевне економічне положення Єгипту до певної міри компенсується наявністю серйозних спонсорів, які готові рятувати Хафтара єгипетськими руками. "Враховуючи складну економічну і політичну ситуацію в Єгипті, породжену в тому числі й коронавірусною кризою, не зовсім зрозуміло, де Каїр братиме ресурси для фінансування масштабної військової операції в Лівії. Ходять активні чутки, що фактичним спонсором операції стануть ОАЕ, які і раніше підтримували Хафтара і зараз готові надати пряму фінансову та економічну допомогу Єгипту", - пояснив “Апострофу” Ілія Куса, експерт з питань Близького Сходу Українського Інституту Майбутнього.

Про пряме військове втручання в Каїрі заговорили лише зараз, але Єгипет вже давно вгруз по самі вуха у Лівійський конфлікт. Єгипетське озброєння, військові радники та політична підтримка складають левову частку сили Халіфи Хафтара. І всі ці засоби виявилися безсилими перед прямим турецьким втручанням. Тому не варто розраховувати, що прибуття нових єгипетських сил радикально змінить ситуацію. “Не секрет, що єгиптяни цілими підрозділами беруть участь у боях на стороні Хафтара. Але досягти вражаючих результатів їм так і не вдалося. Повноцінне застосування єгипетської армії звісно ж підніме рівень ескалації конфлікту, але я не вірю, що єгипетські війська радикально змінять ситуацію у військовому протистоянні із Туреччиною", - вважає Ігор Семиволос.

Турецький танкФото: Getty images

Сумні перспективи лівійського конфлікту

Експерти не мають сумнівів у тому, що єгипетські погрози не зупинять турецький наступ на Сірт та Ель-Джуфру. З одного боку, не надто високі бойові якості сил Хафтара дають реальні шанси Тріполітанському уряду та їхнім турецьким союзникам. З іншого — не зовсім зрозуміло, наскільки високу ціну турки готові заплатити за взяття Сірту. Адже головна ціль сторін — не остаточний військовий розгром суперника, а повернення до до того, з чого все й починалося — переговорів та чергового перекроювання сфер впливу.

"Ситуація виглядає як контрольована ескалація. Турки однозначно спробують взяти Сірт і в повній мірі розвинути успіх, досягнутий у боях за Тріполі. І вже за результатами цих боїв сядуть домовлятися із іншими гравцями — за зразком того, як це відбувалося в Сирії. Адже успіх боїв за Сірт зробить Ердогана ключовим гравцем у Лівії", - зазначив Ілія Куса.

В будь-якому випадку, однозначно спрогнозувати розвиток подій в Лівії зараз неможливо. Адже до кінця не зрозуміло, наскільки великі жертви готові понести сторони перед поверненням за стіл переговорів. А цей стіл вже дуже підозріло нагадує Сирійський — із знайомим обличчям президента РФ Володимира Путіна, який одною рукою надсилає Хафтару зброю та "м’ясо" із ПВК "Вагнер", а іншою офіційно визнає Уряд національного єднання; та все меншою і меншою роллю нерішучих Штатів та європейців. Цей стіл нагадує Сирію не лише складом своїх учасників, алей тим, що ніхто з них не зацікавлений у справжньому завершенні війни. Тому Лівія, як і Сирія, палатиме ще довго.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС