RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ізраїль і Палестина самі не вирішать конфлікт, потрібна третя сила - Ігор Семиволос

Директор Центру близькосхідних досліджень про нову війну між Ізраїлем і Палестиною

Директор Центру близькосхідних досліджень про нову війну між Ізраїлем і Палестиною Палестинець сперечається з ізраїльськими силовиком Фото: Getty images

Багаторічний конфлікт між Ізраїлем та Палестиною розгорівся із новою силою. Востаннє таке загострення відбувалося у 2014 році. Попри численні спроби вирішити конфлікт, ситуація не нормалізувалась. Що й не дивно, бо бажання кожної зі сторін однакові — отримати контроль над історичною територією Палестини. Чи є шанси вирішити конфлікт політичним шляхом, та які документи можуть допомогти в цьому питанні — в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів директор Центру близькосхідних досліджень ІГОР СЕМИВОЛОС.

— Чи можливий політичний шлях врегулювання ескалації конфлікту між Ізраїлем та Палестиною?

— Якщо говорити в цілому про конфлікт, то існує формула, прийнята всіма сторонами. Історична Палестина має бути розділена на дві країни з гарантіями безпеки Ізраїлю та гарантіями безпеки Палестини. Але цей офіційний мирний план, який був укладений у 93–94 роках, так і не був реалізований, оскільки по обидві сторони є чимало сил, які торпедували цей мирний шлях. Той же чинний прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху почав його торпедувати практично одразу — в 1996 році. Завжди знаходилися сили, які ставили перед собою завдання не допустити реалізації цього плану.

Сьогоднішня ситуація є якраз продовженням цієї політики доконаних фактів. Якщо передбачалося, що питання Єрусалиму, питання повернення біженців чи питання інших окупованих територій переносяться на фінальну частину переговорів, то ізраїльтяни роблять усе для того, щоб не було про що говорити. Тобто щоби на момент початку цих переговорів практично зник предмет перемовин. Тобто анексія цих територій або, умовно кажучи, захоплення цих територій зі створенням нових посад.

— Ви бачите якісь інші варіанти зустрічей? Говорять про можливість зустрічей у “Близькосхідному квартеті” — Росія, США, ЄС та ООН. Такий варіант перемовин може бути ефективним для розв’язання ситуації не військовим шляхом?

— Він не може бути ефективним. Взагалі ключове питання, на якому сходилися всі сторони: це питання має вирішуватися між двома сторонами. Між ізраїльтянами та палестинцями. Але на сьогоднішній момент ми бачимо, що ані ізраїльтяни, ані палестинці не спроможні реалізувати це питання. Якщо, скажімо, знову перекладати на їхні голови реалізацію цього питання, то, швидше за все, конфлікт буде постійно жевріти. А потім буде відбуватися ескалація.

Якщо по-справжньому хочуть вирішити цей конфлікт, то, треба робити так, як з багатьма іншими конфліктами — шляхом розведення сторін, створення певних умов для функціонування двох держав і тому подібне.

— А куди ж розводити? Питання територій якраз є одним із ключових у цьому конфлікті.

— Абсолютно точно, але тоді треба спиратися на якісь існуючі міжнародні документи. Просто проблема полягає в тому, що всі документи ігноруються. Якщо “Близькосхідний квартет” прийме ще один документ, він так само буде ігноруватися. У цьому проблема. Якби цей конфлікт можна було вирішити просто шляхом механічного розподілу територій, то добре.

Але навіть у цьому сенсі конфлікт неможливо вирішити, тому що ізраїльтяни претендують на всю територію. Якщо бути чесними, на всю територію історичної Палестини. Та значна кількість палестинців претендує на всю територію історичної Палестини. Якщо такі бажання накладаються одне на одне, то як вирішити цей конфлікт?!

— Тобто цю ситуацію не можна розв’язати жодним політичним шляхом? Що тоді залишається — військові методи?

— Ми підійшли до надскладного питання. Насправді ми знаємо, як вирішувалися ці питання в інших країнах. Давайте згадаємо Косово, але тут цей варіант не проходить. Тут постає питання, яке прозвучало від Туреччини. Там кажуть, що треба створити міжнародні сили, які будуть забезпечувати безпеку палестинців. Це інтернаціоналізація конфлікту в будь-якому разі. Який формат, що відбудеться — це поки що залишається відкритим питанням.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Новини партнерів