RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війна на Близькому Сході: чому Ізраїль не добиває ХАМАС

Палестино-ізраїльське протистояння заходить у глухий кут

Палестино-ізраїльське протистояння заходить у глухий кут Ізраїльські танки прямують до Сектору Гази Фото: firstpost.com

Ізраїль на декілька днів відклав початок наземної операції в Секторі Газа. Натомість США направили до Східного Середземномор'я другий авіаносець, а Джо Байден заявив про пакети підтримки для України та Ізраїлю і зазначив, що перемога над росією та ХАМАСом важлива для стабілізації ситуації у світі. Також американский президент наголосив, що Ізраїль має знищити ХАМАС, але окупація Сектору Газа буде помилкою, при цьому має залишитися шлях для автономії Палестини. Який подальший розвиток ситуації на Близькому Сході та чому Третьої світової зараз не буде - в етері Апостроф TV розповів політичний оглядач Леонід Швець.

На Близькому Сході все розпочинається. Говорити, що все йде до якогось завершення - не можна взагалі. Бо ми ще не бачили операції в Секторі Газа, працюють поки військово-повітряні сили Ізраїлю. Але якась наземна операція буде - це зрозуміло і від цього багато залежить, як вона буде проходити. Ще якась реакція на дії Ізраїлю буде і з боку арабського світу, і з боку Ірану, і якихось проіранських проксі угруповань. І від цього багато що залежить.

Читайте: ХАМАС повинен бути ліквідований, але є "але": як США розглядають закінчення війни в Ізраїлі

З іншого боку, ми вже можемо чітко сказати: якщо розрахунок ХАМАСу був на те, щоб повторити Судний день - атаки на Ізраїль всіх його недоброзичливців - то з цього нічого не вийшло. Зараз вже більше тижня минуло і можемо сказати чітко, що нічого не вийшло.

По-перше, “Хезболла” не підтримала активними діями. "Хезболла" значно більш потужна у військовій і чисельній якості. Але вона цього не зробила.

По-друге, атака ХАМАС мала б супроводжуватись протестами і силовими акціями в Єрусалимі, на Західному березі річки Йордан, де власне Палестинська автономія і знаходиться. Цього теж не сталося.

І третє - ісламської коаліції довкола ХАМАС не склалося. Так, частково реалізована найперша мета, тобто угода між Ізраїлем та Саудівською Аравією призупинена. Не перервана, але заморожена. Цієї мети вони досягли. Але, щоб весь ісламський світ виступив проти Ізраїлю - такого не сталося. І це дуже важливо. Адже всі ті люди, які кажуть про Третю світову, то для світової війни повинні бути світові табори. Немає іншого табору. Не треба плутати якесь критичне відношення до Ізраїлю чи суперкритичне відношення з готовністю демонструвати це відношення, не кажучи вже про війну.

Зрозуміло, що арабським країнам і ширше ісламському світу вигідно мати добрі відносини з Заходом, тому що це ринки, це вигідно, а воювати - ні. І все цим пояснюється.

Дивіться: Ізраїль показав кадри роботи лазерної ППО "Залізний промінь", відео

Щодо присутності авіаносців - це, швидше, сигнал для Ірану, а не для цих маленьких арабських країн. Мовляв, якщо ви щось там хочете скоїти, то з цих авіаносців вам і прилетить. Ось так виглядає ця ситуація.

Зараз ХАМАС посів місце "Ісламської держави" (ІДІЛ), щодо якої жодних сумнівів не було. Це зло і його треба винищувати А не так, що однією рукою їм надсилати гроші, через них прокачувати міжнародні гуманітарні внески, а з іншого боку з ними боротися. Ні. Інша справа - як боротися? Це дуже складне питання - і технічне, і етичне, і гуманітарне. Як боротися так, щоб не додавати гуманітарних жертв - це дуже складне питання.

Треба цей гнійник лікувати. А от як це зробити - проблема. Не можна зробити вигляд, що немає ось цих "ДНР/ЛНР" - вони є. А якщо лишиться гнійник, буде якийсь там вибух. Тому такі речі треба вирішувати. Не кажучи вже про росію. Це не гнійних, це величезна ракова пухлина, яка пускає метастази - її не можна терпіти. Мені здається ця ситуація в Ізраїлі змінює відношення й до українсько-російського конфлікту.

А що ми бачимо у виконанні росії? Росія намагається видати цей конфлікт, цю війну з ХАМАСом - як провал США і американської політики на Близькому Сході.

Але треба розуміти, що палестинську проблему не вирішив ніхто - ні Ізраїль, ні Захід, ні світ загалом. Інша справа, що росія умиває руки, ніби вони тут ні до чого, хоча довгий час вони там намагалися грати роль якогось посередника. Є ж іще Китай. І якщо Піднебесна претендує на роль другого полюсу в цьому світі, він теж має долучатися до вирішення проблем всієї земної кулі.

Читайте: ЦАХАЛ зайшов у Сектор Гази: що відомо про операцію армії Ізраїлю

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС