RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Здоров'я

Діти перейшли до групи ризику, вони хворіють на коронавірус частіше та важче — лікар-педіатр

Причиною став новий штам коронавірусу "Дельта"

Причиною став новий штам коронавірусу "Дельта" Лідія Бабич Фото: facebook.com

Штам коронавірусу "Дельта" серйозно вражає не лише дорослих, а й дітей. Вони хворіють дедалі частіше та важче, ніж це було ще рік тому. Нещодавно в Україні дозволили вакцинацію всіх підлітків віком від 12 років незалежно від приналежності до групи ризику. Наскільки необхідно та безпечно прищеплювати дітей - в ефірі програми Апостроф Live на Апостроф TV розповіла лікар-педіатр, засновниця центру "Педіатрія з любов’ю" Лідія Бабич.

— Що ви думаєте про вакцинацію дітей?

— Ще рік тому ми казали, що діти майже не хворіють, або хворіють у легкій формі і вони не є групою ризику, Але в нас поширюється новий штам коронавірусу — "Дельта". І я як педіатр, і мої колеги, бачимо, що діти хворіють дедалі частіше й дедалі важче. На жаль, ми не можемо зараз вакцинувати всіх дітей. Щоби їх якось захистити, у родині має створитися імунний прошарок вакцинованих дорослих. До того ж в Україні дозволена вакцинація для всіх дітей з 12 років. Зараз ми бачимо, що цей вік щеплення дедалі знижується, і я вважаю, що це дуже добре.

По суті, вакцина від коронавірусної інфекції, не відрізняється від усіх інших інактивованих вакцин, її не треба розглядати як особливо небезпечну, яка ніби загрожує стану здоров’я. Як практикуючий лікар, який бачить хворих дітей щодня, я закликаю всіх — потрібно захищатися від інфекції, а не від вакцини. Давайте не будемо намагатися врятуватися від вакцинації, тому що це не є загрозою для вашого здоров’я, на відміну від інфекції.

Мене як лікаря не перестають дивувати такі вирази: "Хай перехворіє вітрянкою, хай перехворіє на кашлюк або ще на щось". Інфекція має непрогнозований перебіг, інколи драматичний, вона може призвести до загибелі пацієнта, а вакцина точно не є такою небезпечною.

Тому я дуже вітаю початок щеплення дітей більш раннього віку, я чекаю, коли це почнеться в Україні. Я була би рада своїм маленьким пацієнтам пропонувати цю вакцинацію, коли в мене буде така можливість.

— Як штам "Дельта" проявляється в дітей?

— Під підозру інфікування підпадають навіть у тому випадку, коли ми бачимо якийсь важкий стан дитини й нормальні аналізи. Коли ми бачимо респіраторні симптоми: нежить, кашель, високу температуру протягом кількох днів, яка ніби добре піддається збиванню, але видно, що дитині просто погано. При цьому ми маємо переконатися, що дитина не має дійсно бактеріальної інфекції, підтвердити це аналізами крові. Та головне, нам треба зробити або експрес-тест на антиген, або ПЛР-тест, тому що наявність цього захворювання зобов’язує нас дотримуватися протиепідемічних заходів. Тому що дитина може перенести хворобу легко, але заразити інших людей, які можуть відноситись до групи ризику і важко переносити хворобу, або навіть померти.

У нас на прийомі буває чимало дітей, у яких підтверджується коронавірус. Тому я можу сказати, що діти теж у групі ризику. Вже не можна сказати, що на коронавірус діти не хворіють, або хворіють легко.

— Як у сезон поширення коронавірусу вберегти дитину?

— Вакцинувати дорослих. Я б хотіла сказала всім батькам, якщо ви хочете, щоби вам було до кого відвозити ваших онуків, вакцинуйте нарешті ваших дідусів і бабусь. Тоді вони будуть допомагати вам ще довго й дякувати, що вони живі та здорові. Бо кожен цей випадок, може закінчитися трагічно. У нас кожну добу від коронавірусу помирає близько півтисячі людей. Не шукайте приводи відкласти щеплення, нарешті зробіть його

— У нас багато людей не вірять у коронавірус, що ви можете їм сказати? Ви напевно чули, що вони кажуть?

— Чула неодноразово. На жаль, у нас люди дуже люблять теорію змови: змови фармкомпаній, прострочена вакцина, вигаданий вірус, штучна загроза й так далі.

Усі смерті від ковіду не вигадані. За період пандемії по всьому світу померло десятки тисяч людей, і це продовжується. Тільки вакцинація зупинить пандемію. Хворіти на вакциноконтрольовані інфекції зараз — це кам’яний вік. Я повторюся, не вакцина загрожує стану здоров’я, а інфекція.

Думка цих людей буде змінюватися поступово, коли вакцинованих людей буде ставати дедалі більше і громадськість буде бачити, що з ними все гаразд, у них не змінилося ДНК, не виросли роги або хвости, вони не почали хворіти на онкозахворювання й так далі. Тільки позитивний досвід поступово переконає і виправить цю ситуацію.

— Які аргументи для пацієнтів ви використовуєте, щоби переконати їх вакцинуватися?

— Я педіатр, працюю з маленькими дітей і ми по дітях добре знаємо, що тиск породжує протест. Так само й батьки. Тому я намагаюся не застосовувати тиск бо тут же буде протест.

Я наводжу аргументи, показую статистику, переконую, що дитині потрібні здорові батьки, а не хворі в лікарні. Наприклад, мами цінують грудне вигодовування, і я кажу: "Ось ви зараз наладили грудне вигодовування й у вас дитинка набирає вагу. Але уявіть, що буде, якщо ви тимчасово будете в лікарні, бо ми не знаємо як буде протікати ковід. Це загрожує й лактації, це ризик переводу на штучне вигодовування". Для багатьох жінок це є аргументом.

Я кажу, що я вакцинована, моя родина вакцинована, зі мною все добре, я щороку вакцинуюся від грипу, вакциновані мої літні батьки. Як керівник, я пишаюся тим, що в наших двох медичних центрах 100 % співробітників вакциновані від ковіду. Особистий досвід лікарів, яким люди довіряють, теж їм допомагає наважуватися.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Схеми у Helsi: як в Україні лікарі надають фейкові послуги

У медичній системі Helsi почастішали випадки внесення фейкових візитів та медуслух до карт пацієнтів

Новини партнерів