RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Штам "Дельта": лікар назвав типові та нетипові симптоми по днях

Лікар Тарас Жиравецький розповів, що при ускладненнях коронавірусу штаму Дельта, який атакує всю Україну, хворі можуть на 8 день потрапити в реанімацію.

Про це він розповів ТСН.

За словами медика, початком Covid-19 вважається перший день появи у пацієнта перших симптомів. Однак з часом ускладнення настають раніше. Він вирішив докладно розповісти, як виявляється підступна хвороба за днями.

У перший день хвороби, як правило, у пацієнтів присутні: підвищення температури, біль у м'язах та інколи закладений ніс.

На другий і третій день може виявитися кашель і діарея. Деякі пацієнти почуваються добре.

До 6 дня стан хворого стабільний, іноді буває протікає з такими симптомами:

  • нудота;
  • діарея;
  • головний біль;
  • болі у м'язах;
  • втрата нюху;
  • зміна смаку.

Нехарактерні симптоми штаму Дельта

Хворі скаржаться на відсутність апетиту через сильну нудоту. Також у них проявляються стрибки температури.

"В одних пацієнтів у перші 3 дні підвищена температура, далі вона зникає, або ще більше знижується до 36, або 35,8 градусів. Після цього температура може піднятися до 37-37,1 градусів, а в деяких лихоманка може стрибнути і до 38°", - зазначив лікар.

Якщо у пацієнта до 6-7 дня захворювання є температура – це є "тривожним" дзвіночком. Потрібно максимально контролювати стан здоров'я.

Жирецький стверджує, що на 6-7 день температура може бути 37 градусів, але наступного дня стан людини може різко погіршитися, аж до ураження легень.

Порада від лікаря

Щоб не допустити госпіталізацію, потрібно на 6-7 день зробити аналіз на среактивний білок (CRP). За словами медика, таким чином ми зможемо спробувати спіймати момент сильної поразки легень.

"Якщо среактивний білок піднявся до позначки вище 50, і КТ показує зміни в легенях, це означає, що у хворого цитокіновий шторм", - заявив він.

При перших симптомах слід звернутися до сімейного лікаря та здати швидкий тест на коронавірус.

8 день ускладнень

Багато пацієнтів на 8-й день перебувають у реанімації. Є таке поняття псевдолегка течія, коли людина почувається порівняно добре, але незабаром у неї може початися важкий перебіг хвороби.

Раніше "Апостроф" писав про те, що станом на 10 листопада у Києві зафіксували антирекорд смертей від коронавірусу.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я