RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти УПЦ МП

Провівши обшуки на об'єктах УПЦ (МП) у кількох областях України та розглянувши діяльність релігійних організацій в умовах військової агресії РФ проти України, Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні й застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" – це має попередити використання релігійних громад як осередків "руского міра".

Указ президента України №820/2022 від 1 грудня опубліковано на сайті глави держави і набирає чинності з дня опублікування.

Днем раніше у своєму вечірньому зверненні до народу президент України повідомив про засідання РНБО, що відбулося, щодо зв'язків релігійних організацій із РФ, зокрема УПЦ МП і Києво-Печерської лаври.

Читайте також: Діяльність УПЦ МП мають намір заборонити на Львівщині: депутати вже зробили перший крок

Ґрунтуючись на нещодавніх скандалах, коли в одній із святинь під час богослужіння прославляли "рускій мір", а в деяких інших знайшли літературу, де заперечується існування українського народу та право України на державність, було прийнято прийнято рішення щодо застосування різноманітних обмежувальних заходів щодо їх діяльності.

"Цими та іншими рішеннями ми гарантуємо духовну незалежність України", – заявив президент.

Згідно з рішенням РНБО, опублікованим в указі, Кабміну доручено внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради законопроєкт про неможливість діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу у РФ. Законопроєкт має відповідати нормам міжнародного права у сфері свободи совісті й зобов'язанням України у зв'язку зі вступом до Ради Європи.

Окрім цього, уряду доручено невідкладно вирішити питання віднесення Державної служби України з етнополітики та свободи совісті до центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовує й координує безпосередньо Кабінет Міністрів, а також вирішити питання функціонального підпорядкування Держслужбі з етнополітики структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій, до повноважень яких належать реалізації права на свободу совісті й віросповідання, діяльності релігійних організацій.

Також Кабміну необхідно протягом двох місяців забезпечити перевірку наявності правових підстав і дотримання умов використання релігійними організаціями майна, розташованого на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

РНБО також доручила Державній службі з етнополітики у двомісячний строк провести релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв'язку з Московським патріархатом, за необхідності вжити передбачених законом заходів.

Зазначається, що РНБО підтримала внесені СБУ пропозиції щодо введення персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів і застосувала санкції щодо фізичних осіб.

Раніше ми писали, що СБУ проводить перевірки на об'єктах УПЦ МП у трьох областях.